Το να ακολουθείς μια φυτική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Μέχρι αρκετά πρόσφατα, η χορτοφαγία θεωρούνταν γενικά μια περιθωριακή επιλογή τρόπου ζωής και ο βιγκανισμός ακόμη περισσότερο. Οτιδήποτε βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας, τείνει να ενθαρρύνει ακούσια μύθους και παρανοήσεις. Συνολικά, η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός είναι μάλλον παρεξηγημένα. Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους.
1. Οι φυτικές δίαιτες είναι πάντα υγιεινές
Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει αποδείξει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των φτωχότερων αποτελεσμάτων υγείας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την παχυσαρκία, την καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, ότι μια δίαιτα χωρίς κρέας είναι καλύτερη για το σώμα. Όμως, όπως δεν είναι όλα τα κρέατα το ίδιο υγιεινά, έτσι δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες υγιεινές. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα ακραίο παράδειγμα, εάν ένα άτομο έτρωγε μόνο πατατάκια, θα ήταν vegan, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν υγιεινή επιλογή. Όπως και με κάθε άλλη δίαιτα, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το τι καταναλώνει ένα άτομο. Επιπλέον, το άπαχο λευκό κρέας και τα ψάρια δεν σχετίζονται με τα ίδια προβλήματα υγείας με τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα κρέατα. Επίσης ορισμένα υποκατάστατα κρέατος μπορεί να είναι πολύ πλούσια σε αλάτι.
2. Η χορτοφαγία εγγυάται την απώλεια βάρους
Δυστυχώς όχι. Όπως καθιστά σαφές η παραπάνω ενότητα, δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές και οι vegan δίαιτες εξίσου υγιεινές. Είναι απίστευτα εύκολο να καταναλώνετε χιλιάδες θερμίδες κάθε μέρα χωρίς καμία από αυτές να σχετίζεται με ζώα. Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση, και καμία δεν απαιτεί την αποφυγή ζωικών προϊόντων.
3. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν δεν μπορούν να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη
Αυτός είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος από όλους τους μύθους. Στον κόσμο των τροφίμων, η πρωτεΐνη αφθονεί. Για τους ανθρώπους που τα τρώνε, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οι βίγκαν έχουν επίσης μια σειρά από επιλογές, όπως σεϊτάν, τόφου, φακές, ρεβίθια, πολλά είδη φασολιών, σπιρουλίνα, κινόα, βρώμη, άγριο ρύζι, σπόρους, ξηρούς καρπούς. Ακόμη και ορισμένα λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνη, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα μπιζέλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες.
4. Δεν μπορείτε να χτίσετε μύες χωρίς κρέας
Αυτός ο μύθος ακολουθεί τον παραπάνω μύθο για τις πρωτεΐνες. Εν ολίγοις, το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την οικοδόμηση μυών είναι η πρωτεΐνη, η οποία μπορεί εύκολα να βρεθεί σε αφθονία και πέρα από το ζωικό βασίλειο.
5. Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για γερά οστά
Τα γαλακτοκομικά δεν είναι απαραίτητα για γερά οστά, αλλά το ασβέστιο είναι. Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο είναι σημαντικό για μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, της αρτηριακής πίεσης, της μυϊκής συστολής, της μετάδοσης σημάτων κατά μήκος των νεύρων και της πήξης του αίματος. Οι βίγκαν, επομένως, πρέπει να διασφαλίσουν, ότι λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από φυτικές πηγές. Όπως και με την πρωτεΐνη, υπάρχουν πολλές πηγές ασβεστίου, όπως τρόφιμα με βάση τη σόγια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, σπανάκι, γογγύλια, σύκα, λινάρι, chia, σουσάμι, φύκια και μερικούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα.
6. Δεν μπορείτε να πάρετε Β12 από μια χορτοφαγική διατροφή
Αυτό είναι μύθος. Ενώ οι βίγκαν παίρνουν συχνά συμπληρώματα Β12 για να εξασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα, οι χορτοφάγοι έχουν πολλές άλλες επιλογές. Οι χορτοφάγοι μπορούν να αντλήσουν τη Β12 από αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από vegan φαγητά είναι εμπλουτισμένα με Β12, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημητριακών, τόφου, μη γαλακτοκομικών γάλακτων κ.α
7. Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Ως έχει, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση τροφών με βάση τη σόγια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτή η παρανόηση μπορεί να προέρχεται από προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά. Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι όταν αυτά τα ζώα λάμβαναν μεγάλες ποσότητες ενώσεων σόγιας, που ονομάζονταν ισοφλαβόνες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη σόγια διαφορετικά από τα τρωκτικά. Δεν έχει βρεθεί σαφής συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σόγιας και του καρκίνου του μαστού και τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σόγιας στους ανθρώπους φαίνεται να υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.
8. Οι έγκυες χρειάζονται κρέας και γαλακτοκομικά
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Όμως, όπως είδαμε στην πορεία, τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να παρέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συστατικών. Χορτοφάγοι ή vegan μπορεί να χρειαστεί να κάνουν λίγο επιπλέον προγραμματισμό, για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12, μέσω συμπληρωμάτων ή εμπλουτισμένων τροφών, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός ασκούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για διάφορους λόγους, και τα τελευταία χρόνια, είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουμε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, χάρη στην πληθώρα εναλλακτικών φυτικών προϊόντων. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει τη χορτοφαγία μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι και σίγουρα οφείλουμε να τους σεβαστούμε.
Πηγή: www.medicalnewstoday.com