Ο εγκέφαλός σας είναι πάντα «ενεργός». Φροντίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις σας, την αναπνοή και τους παλμούς της καρδιάς σας, τις αισθήσεις σας — εργάζεται σκληρά 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και όταν κοιμάστε. Αυτό σημαίνει, ότι ο εγκέφαλός απαιτεί συνεχή παροχή καυσίμου. Αυτό το «καύσιμο» προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώτε — και αυτό που περιέχεται σε αυτό το καύσιμο κάνει όλη τη διαφορά. Με απλά λόγια, αυτό που τρώτε επηρεάζει άμεσα τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας και τελικά, τη διάθεσή σας.
Ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο
Όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σας λειτουργεί καλύτερα, όταν παίρνει μόνο καύσιμα υψηλής ποιότητας. Η κατανάλωση τροφών υψηλής ποιότητας, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, θρέφει τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Δυστυχώς, ακριβώς όπως ένα ακριβό αυτοκίνητο, ο εγκέφαλός σας μπορεί να καταστραφεί εάν καταναλώσετε οτιδήποτε άλλο εκτός από καύσιμα υψηλής ποιότητας. Εάν ουσίες από καύσιμα “χαμηλής ποιότητας” (όπως αυτά που λαμβάνετε από επεξεργασμένα τρόφιμα) φτάσουν στον εγκέφαλο, έχει μικρή ικανότητα να απαλλαγεί από αυτές.
Η σχέση διάθεσης και φαγητού
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, για παράδειγμα, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο. Εκτός από την επιδείνωση της ρύθμισης της ινσουλίνης από το σώμα σας, προάγουν επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Πολλαπλές μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα και της μειωμένης εγκεφαλικής λειτουργίας — ακόμη και επιδείνωση των συμπτωμάτων διαταραχών της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
Είναι λογικό. Εάν ο εγκέφαλός σας στερείται καλής ποιότητας διατροφής ή εάν ελεύθερες ρίζες ή επιβλαβή φλεγμονώδη κύτταρα κυκλοφορούν στον κλειστό χώρο του εγκεφάλου, συμβάλλοντας περαιτέρω στον τραυματισμό του εγκεφαλικού ιστού, αναμένονται αρνητικές συνέπειες. Μελέτες συνέκριναν τις «παραδοσιακές» δίαιτες, όπως η μεσογειακή και η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, με μια τυπική «δυτική» δίαιτα και βρήκαν, ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι 25% έως 35% χαμηλότερος σε όσους ακολουθούν παραδοσιακή διατροφή.
Διατροφική ψυχιατρική
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι, ότι για πολλά χρόνια, ο ιατρικός τομέας δεν αναγνώριζε πλήρως τη σχέση μεταξύ διάθεσης και φαγητού. Σήμερα, ευτυχώς, ο αναπτυσσόμενος τομέας της διατροφικής ψυχιατρικής διαπιστώνει, ότι υπάρχουν πολλές συνέπειες και συσχετίσεις όχι μόνο μεταξύ του τι τρώτε, του πώς νιώθετε και του πώς τελικά συμπεριφέρεστε, αλλά ακόμα και των ειδών βακτηρίων που ζουν στο έντερό σας.
Αρχίστε να δίνετε προσοχή στο πώς σας κάνει να νιώθετε, όταν τρώτε διαφορετικά τρόφιμα — όχι μόνο εκείνη τη στιγμή, αλλά την επόμενη μέρα.
Προσπαθήστε να κάνετε μια «καθαρή» διατροφή για δύο έως τρεις εβδομάδες – αυτό σημαίνει να κόψετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη.
Δείτε πώς νιώθετε. Στη συνέχεια, εισάγετε σιγά-σιγά τα τρόφιμα στη διατροφή σας, ένα προς ένα, και δείτε πώς αισθάνεστε. Όταν κάποιοι άνθρωποι «καθαρίζουν», δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο καλύτερα αισθάνονται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.