Καρπούζι και πεπόνι, δύο πλούσια φρούτα που περικλείουν την ουσία του καλοκαιριού, καθώς δελεάζουν με τις ζωντανές αποχρώσεις και τη ζουμερή γεύση τους. Ωστόσο, εν μέσω της κοινής φήμης τους για την αναζωογόνηση από τη ζέστη, συχνά προκύπτει σύγχυση.
Ποιο έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία; Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις διαφορές μεταξύ πεπονιών και καρπουζιών, ρίχνοντας φως στο καλοκαιρινό φρούτο που λατρεύεται από τους διατροφολόγους.
Διατροφικό προφίλ καρπουζιού
Το καρπούζι είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το κάλιο, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο, η κουκουρβιτακίνη και το μαγνήσιο. Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ζάχαρη και υδατάνθρακες, είναι γενικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά.
Η διατροφική αξία του πεπονιού
Το πεπόνι έχει λιγότερες θερμίδες από το καρπούζι και σχεδόν καθόλου λίπος! Προσφέρει, επίσης, περισσότερες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Τα πεπόνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Κ, καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, β-καροτίνης, φυτοενίου, κουερσετίνης και καφεϊκού οξέος.
Οφέλη για την υγεία
Καρπούζι
Η σάρκα του καρπουζιού είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένη από νερό. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό μας βοηθά να παραμείνουμε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε πληρέστεροι, γεγονός που μας βοηθά να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής.
Επιπλέον, το καρπούζι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, το λυκοπένιο που υπάρχει στο καρπούζι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Πεπόνι
Οι περισσότερες ποικιλίες πεπονιών είναι πλούσιες σε νάτριο και κάλιο, επομένως, επηρεάζουν θετικά τη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης και τη διατηρούν στα υγιή επίπεδά της. Τα πεπόνια είναι μια πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση και τη διατήρηση ισχυρών οστών.
Μάλιστα, αποτελούνται από 90% νερό και περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Αυτός ο συνδυασμός νερού και ηλεκτρολυτών εξασφαλίζει ότι το σώμα μας είναι αποτελεσματικά ενυδατωμένο και μας βοηθά ακόμη και να παραμείνουμε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους!
Πηγή: krishijagran.com