Καθώς αρχίζουμε να κατανοούμε καλύτερα τις υποκείμενες αιτίες των ψυχικών ασθενειών, αρχίζουμε επίσης να καταλαβαίνουμε, πως μια κετογονική δίαιτα —μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά— μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτών των ασθενειών.
Πότε αναπτύχθηκε η κετογονική δίαιτα
Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε πριν από πάνω από εκατό χρόνια για τη θεραπεία της παιδικής επιληψίας αλλά πλέον μελετάται για μια σειρά διαφορετικών παθολογιών, από την ψυχική υγεία έως τον καρκίνο. Το ιστορικό της στην επιληψία, άνοιξε το δρόμο για την υιοθέτησή της στην ψυχιατρική. Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ τους και φάρμακα που αναπτύσσονται για επιληπτικές κρίσεις συνταγογραφούνται τακτικά για μια σειρά ψυχιατρικών καταστάσεων όπως π.χ η διπολική διαταραχή.
Η είσοδος της δίαιτας keto στο mainstream έχει τροφοδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματά της, με ορισμένες ιατρικές ομάδες να εκφράζουν ανησυχίες. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη προσοχή – και κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη – σχετικά με τα οφέλη της, όχι μόνο για την παχυσαρκία αλλά και για μια ποικιλία ψυχιατρικών καταστάσεων. «Δεν είναι απλά μια δίαιτα της μόδας», λέει ο Δρ Shebani Sethi, ο οποίος ηγείται της έρευνας για τις δυνατότητες της δίαιτας για την ψυχική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Είναι μια ιατρική παρέμβαση».
Διατροφή και εγκέφαλος
Πολλά από τα δεδομένα για το, πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο προέρχονται από την έρευνα για την επιληψία και άλλες νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Οι επιστήμονες βρίσκουν, ότι σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως π.χ η σχιζοφρένεια, μοιράζονται αξιοσημείωτες ομοιότητες με αυτές τις ασθένειες: φλεγμονή στον εγκέφαλο, οξειδωτικό στρες, δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και προβλήματα με τη γλυκόζη και την ινσουλίνη.
Θεραπευτική κέτωση και η σύνδεση με την ινσουλίνη
Μέρος του μηχανισμού, που εμπλέκει τη θεραπευτική ιδιότητα της κέτωσης, περιλαμβάνει την ινσουλίνη – μια κρίσιμη ένωση για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας. Υπάρχει επίσης μια καλά τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ μιας ποικιλίας ψυχιατρικών καταστάσεων με μεταβολικά προβλήματα όπως το υψηλό σάκχαρο και η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η υπέρταση. Δεν μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση, αλλά υπάρχουν πολλές συνδέσεις που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Οι κετόνες, αυτό το εναλλακτικό καύσιμο για το σώμα, φαίνεται να προστατεύουν τον εγκέφαλο όταν η γλυκόζη είναι σε έλλειψη. Αυτό πιθανότατα μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία ορισμένων από τις βλάβες, που κρύβονται πίσω από προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μια ισχυρή προσθήκη στη θεραπεία ψυχικών παθήσεων;
Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις στη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων, η απλότητα μιας κετογονικής διατροφικής θεραπευτικής προσέγγισης ξεχωρίζει.
Αν και δεν πρέπει να θεωρείται ως θεραπεία για όλα, η κετογονική δίαιτα και η θεραπευτική κέτωση, ειδικά όταν συνδυάζονται με μια ολοκληρωμένη και λειτουργική ιατρική προσέγγιση, μπορεί να είναι μια ισχυρή προσθήκη στη θεραπεία ψυχικών διαταραχών. Τα δεδομένα για την κετογονική δίαιτα και τις θεραπευτικές της επιδράσεις φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Ωστόσο, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής ψυχικής ασθένειας θα πρέπει πάντα να έχουν ιατρική επίβλεψη. Παρά την αισιοδοξία, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τις κετογονικές δίαιτες.