Η λαχανίδα (Kale) ή σγουρό λάχανο όπως αποκαλείται συχνά, ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των λαχανοειδών η οποία περιλαμβάνει επίσης το λάχανο, το κουνουπίδι, το bok choy, και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η λαχανίδα καλλιεργείται για τα βρώσιμα φύλλα της αλλά θα τη συναντήσουμε και ως καλλωπιστικό φυτό. Τα φύλλα της έχουν σκούρο πράσινο ή μοβ χρώμα και στο κέντρο απουσιάζει το σκληρό κοτσάνι, όπως στα συνηθισμένα λάχανα.
Αν και το σγουρό αυτό λάχανο έχει ρίζες στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, παρέμεινε σχετικά άγνωστο μέχρι τις αρχές του 2000, όταν και ξεκίνησε η μόδα για τα βιολογικά προϊόντα και την υγιεινή διατροφή. Εμφανίζεται σε μενού εστιατορίων με αστέρι Michelin και γίνεται αγαπημένο λαχανικό των “millennial food bloggers”. Μάλιστα το 2013 η 2η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η «Εθνική Ημέρα Kale»στις Η.Π.Α!
Για πολλούς είναι ένα λαχανικό πικρό, σκληρό, μάλλον άνοστο ή ακόμα και ακατάλληλο για βρώση. Είναι όμως παρεξηγημένη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας του ότι τρωγόταν πολύ στην κατοχή, στα χρόνια της μεγάλης πείνας. Για τους περισσότερους ή είναι παντελώς άγνωστη ή θεωρείται τροφή για ζώα. Ωστόσο πρόκειται για ένα λαχανικό με σημαντική θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
9 οφέλη της λαχανίδας για την υγεία
1. Εξαιρετικά θρεπτική
Ένα μόνο φλιτζάνι, ή 21 γραμμάρια περιέχει:
- Θερμίδες: 7
- Υδατάνθρακες: 1 γρ
- Φυτικές ίνες: 1 γρ
- Βιταμίνη Κ: 68% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Βιταμίνη C: 22% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Μαγγάνιο: 8% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Βιταμίνη Α: 6% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Ριβοφλαβίνη: 5% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Ασβέστιο: 4% της Ημερήσιας Προτεινόμενης Πρόσληψης
- Κάθε μερίδα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα φυλλικού οξέος, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
2. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη και βιταμίνη C, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, που συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση και στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων,
Τα φλαβονοειδή κερσετίνη και καμπφερόλη, τα οποία βρίσκονται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στη λαχανίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλουν στην της υγείας της καρδιάς, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.
3. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πιο σημαντικής δομικής πρωτεΐνης στο σώμα. Περιέχει υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης C από τα περισσότερα λαχανικά.(π.χ τρεις φορές περισσότερη από το σπανάκι).
4. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης
Ορισμένες ουσίες στη λαχανίδα, μπορούν να δεσμεύσουν τα χολικά οξέα στο πεπτικό σύστημα και να εμποδίσουν την επαναπορρόφησή τους. Αυτό μειώνει τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα.
5. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την πήξη του αίματος και το κάνει αυτό «ενεργοποιώντας» ορισμένες πρωτεΐνες και δίνοντάς τους την ικανότητα να δεσμεύουν το ασβέστιο. Η λαχανίδα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, με ένα μόνο φλιτζάνι να περιέχει σχεδόν το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.
6. Περιέχει αντικαρκινικές ενώσεις
Είναι πλούσια σε ενώσεις, που πιστεύεται, ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Μία από αυτές είναι η σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί, ότι βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού καρκίνου σε μοριακό επίπεδο. Περιέχει επίσης μια ινδόλη-3-καρβινόλη, μια άλλη ουσία που πιστεύεται, ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
7. Υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη
Είναι πραγματικά υψηλή σε ποσοστά βήτα-καροτίνης, ένα αντιοξειδωτικό, που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α. Η προσθήκη της στη διατροφή σας, μαζί με μια ποικιλία άλλων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας για αυτή την απαραίτητη βιταμίνη.
8. Θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία των ματιών
Αν και η όραση τείνει να επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς όρασης με την πάροδο του χρόνου.
Δύο από τα κύρια είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στη λαχανίδα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αρκετή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, δύο κοινές οφθαλμικές διαταραχές.
9. Μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους.
Για αρχή, είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, αλλά εξακολουθεί να παρέχει σημαντικό όγκο, που θα σας βοηθήσει να νιώθετε χορτάτοι.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, το λάχανο έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η κατανάλωση άφθονων τροφών με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες, ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους
Συμπέρασμα
Η προσθήκη της λαχανίδας στη διατροφή σας είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Μπορείτε απλά να την προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ωστόσο μπορείτε να την απολαύσετε σε μια ποικιλία συνταγών. Από σούπες και γιουβέτσι μαζί με γίγαντες στο φούρνο μέχρι σε smoothies και στα ιδιαίτερα δημοφιλή τραγανά τσιπς λαχανίδας.
Η ταπεινή, κατοχική λαχανίδα, γεμάτη με σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά που υπάρχουν και μπορεί να είναι μια υγιεινή και θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.