Η κανέλα, ένα αγαπημένο μπαχαρικό, με ευχάριστη γεύση και ζεστή γλυκιά μυρωδιά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές κουζίνες στον κόσμο.
Υπάρχουν πολλά είδη κανέλας, τα οποία προέρχονται από τον εσωτερικό φλοιό αειθαλών δέντρων του γένους Cinnamomum. Ο φλοιός ξεφλουδίζεται και τοποθετείται στον ήλιο για να στεγνώσει, όπου κουλουριάζεται στα γνωστά ξυλάκια κανέλας. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ποικιλίες που πιθανότατα θα βρείτε εμπορικά διαθέσιμες για χρήση στη διατροφή: Cassia και Ceylon.
Η κανέλα περιέχει πολλές ενώσεις που δυνητικά έχουν θετική επίδραση στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, των αντιοξειδωτικών και ορισμένων μοναδικών χημικών ουσιών όπως η κινναμαλδεΰδη, το κινναμωμικό οξύ και το cinnamate. Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει πολλά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κανέλα.
Οφέλη της κανέλας για την υγεία
- Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, εμποδίζοντάς τες να βλάψουν τα κύτταρα στο σώμα.
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η κινναμαλδεΰδη έχει επίσης ορισμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Βοηθά στην άμυνα έναντι των μολύνσεων.
- Έρευνες δείχνουν, ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύει από το κρυολόγημα και τη γρίπη.
- Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο οι οι μελέτες μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν επαρκείς αλλαγές για να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.
- Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου αντίστασης στην ινσουλίνη. (Είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη να ακολουθούν παράλληλα το πρόγραμμα θεραπείας που συστήνεται από τον γιατρό τους).
- Η κανέλα περιέχει ενώσεις, που φαίνεται να επιβραδύνουν καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
- Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
- Μειώνει τους κινδύνους καρδιοπάθειας, καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, τη LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.
- Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο, υποστηρίζοντας την καλή πεπτική υγεία.
- Η κανέλα μπορεί να παρέχει κάποια προστασία κατά του καρκίνου και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
- Παραδοσιακά, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της οδοντικής υγιεινής. Η κινναμαλδεΰδη έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις λοιμώξεις, καθώς και την τερηδόνα και την κακοσμία των δοντιών.
- Οι ενώσεις που περιέχει η κανέλα, μπορεί να βοηθήσουν, στη μείωση της φλεγμονής στην αρθρίτιδα και στον περιορισμό της σκλήρυνσης των τοιχωμάτων των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση).
Προσοχή στην κουμαρίνη
Ενώ αυτό το μπαχαρικό έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες υπάρχει ένα μειονέκτημα: η κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι μια χημική ένωση που βρίσκεται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας. Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη ορίζουν μια ανεκτή ημερήσια πρόσληψη για κουμαρίνη. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ο αριθμός αυτός είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ένα μέσο κουταλάκι του γλυκού κανέλα ζυγίζει περίπου 2,6 g, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει 6,9-18 mg κουμαρίνης.
Σε αυτά τα επίπεδα, ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, θα μπορούσε να θέσει πολλούς ενήλικες μέσου βάρους σε κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που έχουν ήδη προϋπάρχουσα ηπατική νόσο.
Συμπέρασμα
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο παρά το ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, να θυμάστε ότι δεν είναι επαρκής αντικατάσταση για φάρμακα ή κατάλληλες θεραπείες.
Πηγές: www.bbcgoodfood.com, badgut.org