Έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας – ιδίως όταν πρόκειται για τη μαύρη σοκολάτα, που σε μικρές ποσότητες, έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες.
Τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας, μάλιστα, δεν ανεβάζουν καν τη χοληστερίνη, σε αντίθεση με άλλα λιπαρά.
Η σοκολάτα προέρχεται από ένα οπωροφόρο δέντρο, το κακαόνδεντρο. Κάθε κακαόδεντρο παράγει κατά μέσο όρο 2,5 χιλιάδες σπόρους κακάο.
Αντίστοιχα, χρειάζονται περίπου 400 σπόροι κακάο, ώστε να παραχθούν περίπου 450 γραμμάρια σοκολάτας. Μάλιστα, τα κακαόδεντρα είναι τόσο ευαίσθητα, που χάνουν περίπου το 30% των καρπών τους ετησίως.
Πώς, όμως, φτιάχνεται η σοκολάτα και από πού προέρχεται;
Η προέλευση της σοκολάτας
Το μεγαλύτερο ποσοστό κακαόδεντρων στον κόσμο, που ανέρχεται περίπου στο 70%, βρίσκεται στη Δυτική Αφρική. Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατομμύριο φάρμες όπου πραγματοποιείται η καλλιέργεια κακαόδεντρων. Η χώρα με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι η Ακτή Ελεφαντοστού, στην οποία αντιστοιχεί σχεδόν το 40% της παγκόσμιας καλλιέργειας. Στη χώρα αυτή, η μέση έκταση μιας φάρμας με κακαόδεντρα ανέρχεται στα 28 με 40 στρέμματα.
Λίγα πράγματα για τα κακαόδεντρα
Η επιστημονική ονομασία του κακαόδεντρου είναι Theobroma Cacao και δόθηκε από τον Carolus Linnaeus. Κυριολεκτικά, σημαίνει “τροφή των θεών”. Τα φύλλα των κακαόδεντρων μπορούν να κινηθούν μέχρι και 90 μοίρες, ώστε να επωφεληθούν από την ηλιακή ακτινοβολία και να προστατεύσουν τα πιο πρώιμα φύλλα, που είναι, άλλωστε, και τα πιο ευαίσθητα. Αν και μερικά κακαόδεντρα είναι παλαιότερα των 200 ετών, τα περισσότερα κακαόδεντρα που προσφέρουν ποιοτικούς καρπούς είναι μικρότερα των 25 ετών.
Η ανεξάρτητη καλλιέργεια
Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστών των παραπάνω φαρμών δεν ανήκει σε επιχειρήσεις που πωλούν σοκολάτα, αλλά σε ανεξάρτητους μικροκαλλιεργητές, που τις καλλιεργούν με τα ίδια τους τα χέρια, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μάλιστα, χάρη σε κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης, οι μικροκαλλιεργητές πλέον κερδίζουν από 20 έως 55% περισσότερα χρήματα από τις καλλιέργειές τους και την πώληση των καρπών των κακαόδεντρων σε επιχειρήσεις της βιομηχανίας της σοκολάτας.
Πηγές: en.wikipedia.org, www.nytimes.com