Επιδιώκοντας να χάσουν τα περιττά κιλά και να επιτύχουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στην καταμέτρηση θερμίδων, σε αυστηρές ρουτίνες άσκησης ή δίαιτες. Ωστόσο, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και βιώσιμους τρόπους για να υποστηρίξετε την απώλεια βάρους συχνά παραβλέπεται και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Πάμε να δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους η ενσωμάτωση περισσότερων ινών στη διατροφή σας μπορεί να είναι το μυστικό σας όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας
Εκτιμάται ότι 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν στο έντερό μας, και κυρίως στο παχύ έντερο, μαζί με άλλα μικρόβια που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα, γνωστά και ως χλωρίδα του εντέρου. Τα διαφορετικά αυτά είδη βακτηρίων παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάρους, του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Ακριβώς όπως όλοι οι οργανισμοί, τα βακτήρια πρέπει να τρώνε καλά για να παραμείνουν υγιή. Οι ίνες που ωφελούν τα βακτήρια του εντέρου είναι γνωστές ως πρεβιοτικές ή ζυμώσιμες ίνες και αποτελούν την τροφή τους!
Πιο αργή πέψη
Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά. Αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τις ενεργειακές συγκρούσεις, μειώνοντας την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής.
Μειωμένη απορρόφηση λίπους
Ορισμένοι τύποι ινών, όπως οι διαλυτές ίνες, μπορούν να συνδεθούν με διαιτητικά λίπη, περιορίζοντας την απορρόφησή τους στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες που απορροφώνται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Κορεσμός και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη
Όταν καταναλώνουμε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερες περιόδους, μειώνοντας τον πειρασμό να τσιμπολογήσουμε επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Αυτό φυσικά οδηγεί σε χαμηλότερη συνολική πρόσληψη θερμίδων.
Πηγή: www.healthline.com