Ο αρχαίος κόσμος είχε μια τεράστια αγάπη για τα σύκα. Εξυμνούνται τόσο στη Βίβλο όσο και στα ισλαμικά κείμενα. Στην Αίγυπτο τα πρόσφεραν στους θεούς, ενώ οι Έλληνες θεωρούσαν τα σύκα δώρο από τους θεούς. Σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούν το κοινό σύκο, το Ficus carica, λίγο λιγότερο από μια θαυματουργή τροφή. Αν ψάχνετε για μια υγιεινή λιχουδιά που είναι θεϊκά γλυκιά, το σύκο είναι ιδανική επιλογή.
Ακολουθούν μερικά πράγματα, που ίσως δε γνωρίζατε για τα σύκα:
1. Το σύκο, παρότι το έχουμε εντάξει στην κατηγορία των φρούτων, στην πραγματικότητα είναι ένα κλειστό ανεστραμμένο λουλούδι. Έτσι, προκειμένου να αναπτυχθεί χρειάζεται τη βοήθεια των σφηκών, που επικονιάζουν το λουλούδι του.
2. Τελικά, υπάρχει μια νεκρή σφήκα μέσα σε κάθε σύκο; Τα περισσότερα σύκα που καλλιεργούνται στο εμπόριο γονιμοποιούνται από σφήκες. Και ναι, τα βρώσιμα σύκα καταλήγουν με τουλάχιστον μία νεκρή θηλυκή σφήκα μέσα. Η σφήκα πρέπει να «συρθεί» μέσα στο σύκο για να φέρει τη γύρη απευθείας στο λουλούδι. Οπότε, οι θηλυκές σφήκες γεννούν αυγά μέσα στο λουλούδι της συκιάς.
3. Όταν μια θηλυκή σφήκα πεθαίνει μέσα σε ένα βρώσιμο σύκο, ένα ένζυμο στο σύκο, που ονομάζεται φικίνη διασπά το πτώμα της σε πρωτεΐνη. Το σύκο βασικά χωνεύει το νεκρό έντομο, καθιστώντας το μέρος του ωριμασμένου καρπού που προκύπτει. Τα τραγανά κομμάτια στα σύκα είναι σπόροι, όχι ανατομικά μέρη μιας σφήκας.
4. Μερικοί χορτοφάγοι και βίγκαν αρνούνται να φάνε σύκα και προϊόντα από σύκο, με βάση την πιθανότητα περιεκτικότητας σε έντομα. Οι εν λόγω νεκρές σφήκες, ωστόσο, απλώς έπαιζαν τον ζωτικό οικολογικό τους ρόλο.
5. Υπάρχουν 900 είδη σφήκας συκιάς και το καθένα είναι υπεύθυνο για την επικονίαση ενός ή δύο ειδών φυτών συκιάς. Χωρίς αυτά τα μικροσκοπικά έντομα, δεν θα υπήρχαν σύκα – και το αντίστροφο.
6. Τα σύκα χρησιμοποιήθηκαν ως γλυκαντική ουσία πριν από την ευρεία χρήση της ζάχαρης και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως το κύριο συστατικό σε δημοφιλή εορταστικά πιάτα όπως και στο διάσημο μπισκότο “Fig Newtons” από το 1891.
7. Η συκιά εμφανίζεται επανειλημμένα τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη της Βίβλου. Μερικοί μελετητές πιστεύουν, ότι ο απαγορευμένος καρπός, που μάζεψε η Εύα ήταν ένα σύκο και όχι ένα μήλο. Μερικοί ιστορικοί τη θεωρούν την πρώτη από τις εξημερωμένες καλλιέργειες.
8. Τα σύκα κατέχουν μια θέση συμβολισμού σε πολλές παγκόσμιες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Χριστιανισμού, του Ισλάμ, του Ινδουισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού, αντιπροσωπεύοντας τη γονιμότητα, την ειρήνη και την ευημερία.
9. Οι αρχαιότερες ενδείξεις καλλιέργειας σύκων βρέθηκαν στη Μεσοποταμία, και πιστεύεται ότι χρονολογούνται ήδη από 12.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι τα σύκα πιθανότατα καλλιεργούνταν ακόμη και πριν από την τελευταία εποχή των παγετώνων.
10. Στην αρχαία Αίγυπτο και στην αρχαία Ελλάδα τα σύκα δεν καταναλώνονταν μόνο ως φρούτο αλλά χρησιμοποιούνταν και για ιατρικούς σκοπούς.
11. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν επίσης μεγάλη εκτίμηση στα σύκα και θεωρούνταν τρόφιμο πολυτελείας. Συχνά μάλιστα έδιναν σύκα στους Ρωμαίους στρατιώτες ως μέρος του του σιτηρεσίου τους και τα χρησιμοποιούσαν επίσης για την παρασκευή κρασιού.