Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, επηρεάζοντας, πλέον, περίπου το 3% των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όστρακα και τα σιτηρά, ενδέχεται να εμφανιστούν τόσο στην παιδική και την εφηβική ηλικία, όσο και σε οποιαδήποτε φάση της ενήλικης ζωής ενός ανθρώπου, χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι.
Καθώς αρκετές από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες ενδέχεται να αποβούν ακόμα και απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως είναι η συμπτωματολογία, οι διάφοροι τύποι και οι μέθοδοι με τις οποίες η τροφική αλλεργία δύναται να διαγνωστεί.
Η συμπτωματολογία των τροφικών αλλεργιών
Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών εμφανίζονται από μόλις λίγα λεπτά, μέχρι και μερικές ημέρες μετά την κατανάλωση του “επίμαχου” τροφίμου. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αλλεργίας, την ποσότητα της τροφής και την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Στη συμπτωματολογία ενός αλλεργικού σοκ συγκαταλέγονται τα εξής:
- Διάρροια
- Εμετός
- Εξανθήματα
- Φαγούρα
- Δύσπνοια
- Χαμηλή πίεση
- Πρήξιμο στη γλώσσα, το στόμα ή το πρόσωπο
- Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, κρίση αναφυλαξίας
Κάποιες περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ενδεχομένως να είναι ακόμα και θανατηφόρες, ιδίως όταν τα πιο ελαφρά συμπτώματα αγνοούνται.
Οι τύποι των τροφικών αλλεργιών
Οι τροφικές αλλεργίες διακρίνονται στους εξής δύο τύπους:
- Τις τροφικές αλλεργίες άμεσου τύπου ή IgE, περίπτωση κατά την οποία το σώμα παράγει αντιβιοτικά τα οποία αντιδρούν με συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Μια τέτοια αντίδραση προκύπτει μερικές μόλις ώρες μετά την κατανάλωση του αλλεργιογόνου φαγητού και τα συμπτώματά της κυμαίνονται από ελαφρά έως σοβαρά, με αποκορύφωμα το αναφυλακτικό σοκ.
- Τις τροφικές αλλεργίες επιβραδυνόμενου τύπου ή Non-IgE, όπου το σώμα δεν παράγει τα παραπάνω αντισώματα και, αντ’ αυτού, η “απειλή” εξουδετερώνεται χάρη σε διαφορετικά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Στον συγκεκριμένο τύπο αλλεργίας, τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και δερματικές εξάρσεις, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και 3 ημέρες μετά την κατανάλωση μιας αλλεργιογόνας τροφής.
Μέθοδοι διάγνωσης
Ορισμένες φορές, η αλλεργία συγχέεται με τη δυσανεξία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να πάρετε τη συμβουλή ενός εξειδικευμένου γιατρού. Οι μέθοδοι διάγνωσης των τροφικών αλλεργιών ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού.
Ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι διάγνωσης είναι οι παρακάτω:
- Η λεπτομερής ανάλυση της δίαιτας, ώστε να εξευρεθούν τυχόν αλλεργιογόνες τροφές που έχουν καταναλωθεί.
- Δερματικά τεστ (skin prick testing), κατά τα οποία πενιχρές ποσότητες του αλλεργιογόνου εισέρχεται στο αίμα με μικρές ενέσεις και, έπειτα, παρακολουθούνται οι αντιδράσεις του δέρματος.
- Αιματολογικές εξετάσεις, όπου μετριέται ο αριθμός IgE αντισωμάτων στο αίμα.
- Οι δοκιμές τροφίμων σε ελεγχόμενο περιβάλλον και με την υποστήριξη ιατρικού προσωπικού.
Πηγή: www.healthline.com