Στον κόσμο της μαγειρικής, τα μπαχαρικά κατέχουν αναντικατάστατο ρόλο, μετατρέποντας τα συνηθισμένα πιάτα σε εξαιρετικές γαστρονομικές απολαύσεις. Ενώ τα περισσότερα είναι άμεσα διαθέσιμα και προσιτά, υπάρχουν και τα σπάνια, με τις αστρονομικές τιμές.
Αυτά τα μπαχαρικά, που συχνά αναφέρονται ως ο «χρυσός» του γαστρονομικού κόσμου, δεν είναι πολύτιμα μόνο για τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες, αλλά για τη σπανιότητά τους και τις επίπονες διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή τους.
Από τα μυστηριακά εδάφη μακρινών ηπείρων μέχρι τις σχολαστικές μεθόδους καλλιέργειάς τους, θα εξερευνήσουμε τα πιο σπάνια και ακριβά μπαχαρικά του κόσμου.
Σαφράν
Το σαφράν, γνωστό και ως κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα στίγματα του άνθους του κρόκου και είναι γνωστό για την έντονη, γήινη γεύση του. Είναι επίσης το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, με ένα κιλό σαφράν να κοστίζει σχεδόν 1000 ευρώ. Καλλιεργείται κυρίως στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ιταλία και την Ισπανία.
Βανίλια
Η βανίλια προέρχεται από τους λοβούς σπόρων μιας τροπικής ορχιδέας και είναι γνωστή για τη γλυκιά, πλούσια γεύση της. Η βανίλια καλλιεργείται κυρίως στη Μαδαγασκάρη, την Ουγκάντα, τις Κομόρες, την Παπούα Νέα Γουινέα, την Ταϊτή, την Ινδονησία και το Μεξικό. Παρόλο που η βανίλια μπορεί να βρεθεί σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, οι χώρες που προαναφέρθηκαν εξακολουθούν να είναι ηγέτες στην ποιότητα και τη συνέπεια στη παραγωγή της.
Πράσινο κάρδαμο
Αυτό το πράσινο μπαχαρικό προέρχεται από τους σπόρους ενός τροπικού φυτού που σχετίζεται με την οικογένεια τζίντζερ και είναι γνωστό για τη μοναδική και πολύπλοκη γεύση του που συνδυάζει τόσο γλυκές, όσο και αλμυρές νότες. Το κάρδαμο καλλιεργείται κυρίως στη Γουατεμάλα, την Ινδία και ακόμη και τη Σρι Λάνκα και αναφέρεται συνήθως ως η βασίλισσα των μπαχαρικών!
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο μοιάζει με ξηρό καρπό, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι ο σπόρος ενός τροπικού δέντρου, γνωστού για τη ζεστή γεύση του που θυμίζει καρύδι. Το μοσχοκάρυδο καλλιεργείται κυρίως στα νησιά Μπάντα της Ινδονησίας, αλλά το συναντάμε, επίσης, στη Γρενάδα, τη Σρι Λάνκα και άλλα νησιά της Καραϊβικής.
Μαύρο πιπέρι
Οι κόκκοι πιπεριού προέρχονται από τα αποξηραμένα μούρα μιας τροπικής αμπέλου και είναι γνωστοί για την απότομη, πικάντικη γεύση τους. Το καυτερό αυτό μπαχαρικό καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, ενώ κάποτε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους πλούσιους λόγω της ιστορικά υψηλής τιμής του. #διατροφή #μπαχαρικά
Πηγή: www.slofoodgroup.com