Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο ενυδατικά από άλλα. «Τα τρόφιμα που ενυδατώνουν είναι συνήθως αυτά που συγκρατούν το περισσότερο νερό», λέει ο Garth Graham, καρδιολόγος και επικεφαλής συνεργάτης για θέματα υγείας για το YouTube και το Google Health παγκοσμίως.
Απλώς έχετε κατά νου, ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά θα χάσουν νερό εάν είναι μαγειρεμένα. Για να βελτιστοποιήσετε την ενυδάτωση από αυτές τις τροφές, είναι καλύτερο να τις τρώτε ωμές ή ελάχιστα μαγειρεμένες. Και για ακόμα πιο ενυδατικό αποτέλεσμα, απολαύστε τις μαζί με ένα ποτήρι νερό.
Εδώ είναι οκτώ από τις πιο ενυδατικές τροφές και μερικές ιδέες για το πώς να τις απολαύσετε:
Μαρούλι Iceberg
Όλα τα είδη μαρουλιού (και άλλα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά το μαρούλι iceberg ψηφίζεται ως το πιο ενυδατικό, με 95 % περιεκτικότητα σε νερό. Ο πιο προφανής τρόπος για να το απολαύσετε είναι ψιλοκομμένο σε σαλάτα, αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε αντί για ψωμάκι στο επόμενο μπέργκερ σας ή να γεμίσετε τα φύλλα του με διαφορά υλικά, φτιάχνοντας τα δικά σας πρωτότυπα «ντολμαδάκια».
Αγγούρι
Φάτε αγγούρι αντί για πατατάκια. Το αγγούρι, το οποίο είναι 95% νερό, είναι μια από τις πιο ενυδατικές επιλογές που υπάρχουν. Τα πράσινα λαχανικά δεν τρώγονται μόνο σαν σαλάτα. Γίνετε δημιουργικοί σχετικά με την ενσωμάτωση των αγγουριών στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, δοκιμάστε στικς αγγουριού με χούμους αντί για πατατάκια ή μια παγωμένη σούπα αγγουριού για ένα δροσιστικό ορεκτικό.
Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν περίπου 94% περιεκτικότητα σε νερό, και είναι καλή πηγή καλίου, που είναι σημαντικό για την ενυδάτωση , με 292 mg σε μία μέτρια ντομάτα. Ευτυχώς, είναι τόσο ευέλικτες όσο και νόστιμες. Μπορείτε να τις απολαύσετε σε σάλτσες ζυμαρικών, φρέσκια σάλσα, γκασπάτσο ή απλά κομμένες σε φέτες και πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Απλά πειραματιστείτε.
Πιπεριές
Οι πιπεριές αποτελούνται επίσης από περίπου 92% νερό. Χρησιμοποιήστε πιπεριές κομμένες σε κύβους για να προσθέσετε τραγανότητα σε σαλάτες και σάλτσες ή σε στικ ή φέτες ως εναλλακτική λύση στα τσιπς για το χούμους ή άλλο ντιπ. Οι γεμιστές πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, αλλά έχετε κατά νου, ότι θα χάσουν μερικά από τα ενυδατικά τους οφέλη κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σέλερι
Το σέλινο είναι χαμηλό σε θερμίδες (λιγότερες από 15 σε ένα φλιτζάνι) και πολύ ενυδατικό – αποτελείται κυρίως από νερό! Τα μπαστουνάκια σέλινου μπορεί να είναι βαρετά να τα τρώτε μόνα τους, αλλά μπορείτε να τα συνδυάσετε με φυστικοβούτυρο ή σαλάτα τόνου για παράδειγμα, για μια εναλλακτική λύση με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή ενυδάτωση.
Καρπούζι
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό και έχει χαμηλές θερμίδες (μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι). Είναι μια νόστιμη προσθήκη σε πολλά καλοκαιρινά πιάτα και λειτουργεί καλά σε γκασπάτσο και φρουτοσαλάτες. Συνδυάζεται ωραία και σε μια σαλάτα με ρόκα και μέντα.
Πεπόνι
Μια μερίδα (1 φλιτζάνι) πεπόνι περιέχει 427 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, καθιστώντας το μια αξιοπρεπή πηγή θρεπτικών συστατικών. Το κάλιο είναι σημαντικό για την ενυδάτωση – είναι ηλεκτρολύτης, που σημαίνει, ότι βοηθά το σώμα να ισορροπήσει την περιεκτικότητά του σε νερό. Μπορείτε να το φάτε σκέτο, σε φρουτοσαλάτα, να το προσθέσετε σε smoothies ή να το συνδυάσετε με προσούτο για ένα νόστιμο σνακ.
Φράουλες
Οι φράουλες περιέχουν μια εκπληκτική ποσότητα νερού και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με σχεδόν 100 mg σε 1 φλιτζάνι. Οι φράουλες είναι επίσης απίστευτα ενυδατικές με 91 % περιεκτικότητα σε νερό. Δοκιμάστε μια σαλάτα με φράουλα και βασιλικό, βουτήξετε κομμάτια φράουλας σε λιωμένη σοκολάτα ή να προσθέσετε τις σε porridge μαζί με σπόρους chia για ένα θρεπτικό επιδόρπιο ή πρωινό.
Μην ξεχνάτε: Όσο και αν είναι σημαντικό να τρώτε την καθημερινή σας δόση φρούτων και λαχανικών, μην τη χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να λιγοστέψετε το νερό, που πίνετε. Το νερό δεν το αντικαθιστά κανένα τρόφιμο.
Πηγή: www.everydayhealth.com