Οι ξηροί καρποί ανήκουν στα καθημερινά σνακς που έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ένας πακτωλός επιστημονικών μελετών γύρω από τη διατροφική τους αξία και το κατά πόσο η εκτεταμένη κατανάλωσή τους συνδέεται με την καριαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, έχει πραγματοποιηθεί ανά τα χρόνια.
Ορισμένες από τις παραπάνω μελέτες διερευνούν το συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, ιδίως τύπου ΙΙ. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια;
Ξηροί καρποί και διαβήτης: οι επιστημονικές μελέτες
Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, ειδικά στις γυναίκες. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά λίγες κλινικές μελέτες που να εξετάζουν την επίδραση των ξηρών καρπών στο γλυκαιμικό έλεγχο των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ξηροί καρποί και μεταγευματική γλυκόζη
Ωστόσο, έχει φανεί ότι οι ξηροί καρποί επηρεάζουν πολύ λίγο τη μεταγευματική γλυκόζη, καθώς και τη γλυκόζη νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως, όταν οι ξηροί καρποί καταναλώνονται στα πλαίσια γευμάτων που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλούν χαμηλότερη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών.
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Σε κάθε περίπτωση, και έχοντας ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η ένταξη των ξηρών καρπών στο διαιτολόγιό τους πρέπει να πραγματοποιείται πάντα με μέτρο και κατόπιν συνεννοήσεως με το γιατρό και το διαιτολόγο τους, καθώς η κατανάλωση των ξηρών καρπών συνδέεται άμεσα με το σωματικό βάρος.