Λοιπόν, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη ζάχαρη – Πίσω από τις απολαυστικές λιχουδιές κρύβεται μια ιστορία πιο σκοτεινή από όσο φαντάζεστε: Μυστικά τα οποία η βιομηχανία της Ζάχαρης δεν θέλει να γνωρίζετε. Από την ανατροπή της επιστημονικής έρευνας μέχρι την απόδοση ευθυνών στα λίπη για προβλήματα υγείας, η βιομηχανία ζάχαρης παίζει καλά το παιχνίδι.
Παρακάτω θα διερευνήσουμε, πώς αυτή η βιομηχανία των δισεκατομμυρίων, ασκεί παγκοσμίως την επιρροή της και καταβροχθίζει τεράστιες επιδοτήσεις, ενώ μας πουλάει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε ούτως ή άλλως πάρα πολύ καθημερινά. Το να αποκαλύπτεις παραπλανητικές πρακτικές είναι σαν να ξεφλουδίζεις ένα κρεμμύδι, με κάθε στρώμα να αποκαλύπτει περισσότερα από όσα φαντάζει. Κάπως έτσι, είναι και το ένοχο παρελθόν της βιομηχανίας ζάχαρης.
Χειρισμός Επιστημονικής Έρευνας
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη πριν από έξι δεκαετίες συσχέτισε την πρόσληψη ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Αλλά εδώ είναι που τα πράγματα κολλάνε. Η βιομηχανία ζάχαρης δεν το έθαψε αυτό απλώς κάτω από το χαλί. Πλήρωσε ερευνητές για να το θάψουν, μία τακτική από αυτές που χρησιμοποιεί και η καπνοβιομηχανία.
Μετατόπιση ευθυνών στο λίπος
Σε μια ανατροπή αντάξια ενός θρίλερ του Χόλιγουντ, η ευθύνη μετατοπίστηκε έντεχνα από τη ζάχαρη στο λίπος ως πρωταρχικός παράγοντας σε θέματα υγείας. Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Οικονομικός αντίκτυπος και Επιδοτήσεις
Η βιομηχανία ζάχαρης είναι μια τεράστια επιχείρηση, που το οικονομικό μέγεθος της, ζαλίζει με τεράστια ποσά. Ωστόσο, το μέγεθος αυτής της αγοράς, δεν εξαρτάται μόνο από τη συλλογική μας υποστήριξη στη γλυκιά απόλαυση της ζάχαρης. Υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιδοτήσεις, που ενισχύουν την παραγωγή. Μόνο στην Αμερική έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, χρησιμοποιούνται για επιδοτήσεις παραγωγής ζάχαρης. Αυτή η σημαντική επένδυση σημαίνει, ότι το ζαχαρωτό ή το αναψυκτικό σας, κοστίζει περισσότερο από την τιμή του — συνοδεύεται επίσης από πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους. Φανταστείτε αν αυτά τα κεφάλαια ανακατευθύνονταν σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων ή στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Δείχνουμε κολλημένοι σε ένα τούνελ με επικάλυψη ζάχαρης χωρίς να φαίνεται η έξοδος.
Η κρυμμένη ζάχαρη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υποδεικνύει ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της καθημερινής μας ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό για ένα μέσο ενεργό ενήλικα, που οι ενεργειακές του απαιτήσεις ανέρχονται περίπου στις 2000 kcal ημερησίως, το 10% σημαίνει όχι περισσότερο από 200 kcal από ελεύθερα σάκχαρα, το οποίο είναι προσεγγιστικά:
- 12 κουταλάκια του γλυκού ή 48 γραμμάρια επιτραπέζιας ζάχαρης ή
- 8.5 κουταλιές σούπας μελιού ή
- 250 ml χυμού πορτοκαλιού, ή
- 500 ml αναψυκτικού ή
- 16 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
Υπάρχει όμως ένας ανησυχητικός ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι αυξάνουν την κατανάλωση ζάχαρη. Αυτό έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης(π.χ 26 κουταλάκια του γλυκού για το μέσο Αμερικανό) έχει ξεπεράσει τα όρια και αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί τέτοια επίπεδα πρόσληψης είναι σημαντικά υψηλότερα, από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια το σώμα μας. Η διατροφή μας είναι γεμάτη με πρόσθετα σάκχαρα και όχι μόνο από λιχουδιές και αναψυκτικά, αλλά και καθημερινά είδη όπως ψωμί, σάλτσες ή ντρέσινγκ για σαλάτες. Η κρυμμένη ζάχαρη στη διατροφή μας είναι μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Η σχέση των ειδικών της διατροφής με τη βιομηχανία τροφίμων
Η αποκάλυψη των δεσμών μεταξύ διαιτολογικών οργανισμών και βιομηχανιών επεξεργασμένων τροφίμων αποκαλύπτει μια εκπληκτική αλήθεια. Πολλοί οργανισμοί Διατροφής και Διαιτολογίας με επιρροή στον τομέα, έχουν Οικονομικές Σχέσεις με τη Βιομηχανία Ζάχαρης και γενικότερα με τη Βιομηχανία Επεξεργασμένων Τροφίμων. Οι υπεύθυνοι, αντί να μας καθοδηγήσουν προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δέχονται γενναιόδωρες δωρεές από κολοσσούς της βιομηχανίας εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων! Γιατί όμως αυτές οι βιομηχανίες δίνουν τόσο μεγάλα ποσά; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ανάγκη τους για μια «υγιή» έγκριση. Συνεργαζόμενοι με ομάδες ειδικών, λαμβάνουν επικύρωση ενώ επηρεάζουν διακριτικά τις διατροφικές οδηγίες για να ευνοήσουν τα προϊόντα τους. Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα που αλλάζουν χέρια. Έχει να κάνει με το πώς διαμορφώνονται οι συμβουλές για την υγεία πίσω από κλειστές πόρτες, από εκείνους που θα έπρεπε να μας προστατεύουν, αλλά που δυστυχώς συχνά επενδύουν περισσότερο στο κέρδος.
Οι συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης στην υγεία
Όταν σκεφτόμαστε τη ζάχαρη, συχνά συνδέεται με γλυκές λιχουδιές και στιγμές απόλαυσης. Όμως, κάτω από τη γλύκα κρύβεται μια πικρή αλήθεια – η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να καταστρέψει την υγεία σας. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης είναι τοξική για το συκώτι σας. Όπως και το αλκοόλ, η περίσσεια φρουκτόζης από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά καταστρέφει αυτό το ζωτικό όργανο. Το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να χειρίζεται τόσο υψηλές ποσότητες ζάχαρης ταυτόχρονα και επιβαρύνεται, προσπαθώντας να τα μεταβολίσει όλα σε γλυκόζη για χρήση ενέργειας. Οι μελέτες έδειξαν επίσης, ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει άσθμα, τερηδόνα ακόμη και κατάθλιψη.
Τα οφέλη της διακοπής της ζάχαρης
Η απομάκρυνση αυτής της επιπλέον κουταλιάς θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από τη μείωση της ζημιάς. Μπορεί να ξεκλειδώσει την καλύτερη υγεία συνολικά. Όταν μειώνετε τα σάκχαρα στη διατροφή σας, ανοίγετε το δρόμο για την παραγωγή κετόνης – το σούπερ καύσιμο του σώματός σας. Οι κετόνες παράγονται, όταν το λίπος αντικαθιστά τους υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας.
Ο εγκέφαλός σας τις αγαπά γιατί μπορούν να περάσουν αποτελεσματικά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει πιο ομαλή γνωστική λειτουργία και ενισχυμένη νοητική απόδοση.
Συμπέρασμα: Η οικονομική επιρροή αυτού του μεγαθήρου των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι εκπληκτικά μεγάλη, όπως και η καθημερινή μας κατανάλωση ζάχαρης. Και μην ξεχνάτε εκείνους τους διαιτολογικούς οργανισμούς με οικονομικούς δεσμούς με βιομηχανίες επεξεργασμένων τροφίμων. Το σώμα μας πληρώνει το τίμημα – σκεφτείτε, ότι η ηπατική βλάβη είναι παρόμοια με την τοξικότητα του αλκοόλ. Αλλά υπάρχει ελπίδα: η μείωση της ζάχαρης μπορεί να κάνει καλό στο σώμα σας. Με λίγα λόγια, η γνώση είναι δύναμη. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο καλύτερες επιλογές μπορούμε να κάνουμε για την υγεία και την ευημερία μας. Πρέπει μάλλον να ξανασκεφτούμε πριν προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη στον καφέ μας ή φάμε ένα γλυκό το μεσημέρι!
Πηγή: www.drberg.com