Οι ευκαιρίες που δίνουν τα προγράμματα επιχορήγησης για επιχειρήσεις είναι σημαντικές. Ωστόσο, για να μπορέσει να τις διεκδικήσει μία επιχείρηση, είναι ανάγκη να έχει υπόψη κάποια βασικά επιμέρους θέματα, τα οποία συντελούν στην καλύτερη προετοιμασία της, για την διεκδίκηση επιδοτήσεων.
Μερικά από τα θέματα αυτά είναι τα εξής:
Ρευστότητα
Το επενδυτικό σχέδιο που θέλει να υλοποιήσει μία επιχείρηση απαιτεί διαθέσιμα χρηματικά κεφάλαια. Μία έγκριση επενδυτικού σχεδίου σε πρόγραμμα επιχορήγησης, επιφέρει πρακτικά την εξής αλληλουχία ενεργειών:
- Η επιχείρηση ξεκινά με δικά της ή δανειακά κεφάλαια την τμηματική υλοποίηση της επένδυσης και όταν εξοφλήσει τους προμηθευτές της, για ένα τμήμα της επένδυσης, δύναται να αιτηθεί την αναλογική λήψη της επιχορήγησης.
- Συνήθως, το επενδυτικό σχέδιο έχει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικώς εγκεκριμένο από το πρόγραμμα επιχορήγησης σχέδιο, οπότε είναι ανάγκη πρώτα να τροποποιηθεί κι έπειτα να ακολουθήσει το αίτημα πληρωμής επιχορήγησης.
Πρακτικά λοιπόν, η επιχείρηση πρώτα πληρώνει και έπειτα λαμβάνει την επιχορήγηση, με την απόσταση μεταξύ των δύο γεγονότων να κυμαίνεται συνήθως από 1 μήνα έως 8 μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα και με άλλες παραμέτρους.
Νόμιμη λειτουργία
Η επιχείρηση είναι ανάγκη να έχει νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, τόσο πριν όσο και μετά την επένδυση. Παραδείγματα:
- Για τις κτιριακές της εγκαταστάσεις, άδειες δόμησης ή νομιμοποιήσεις ή ότι άλλο απαιτείται από τη νομοθεσία.
- Για την λειτουργία της: απαλλακτικό ή γνωστοποίηση ή άδεια λειτουργίας, ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη δυναμικότητα της επιχείρησης. Επίσης, είναι ανάγκη να είναι σε ισχύ όλα τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα όπως π.χ. πιθανές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πυρασφάλεια κ.α.
- Απαραίτητο είναι επίσης να υπάρχει γνώση των αδειοδοτήσεων που πιθανόν απαιτούνται επιπλέον εξαιτίας της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και θα πρέπει λάβουν χώρα για την υλοποίηση της επένδυσης.
Ταύτιση των επίσημων εγγράφων της επιχείρησης
Τόσο των νομιμοποιητικών όσο και των οικονομικών. Παραδείγματα:
- Οι δραστηριότητες που αναγράφονται στο καταστατικό της επιχείρησης να είναι σύμφωνες με εκείνες που αναγράφονται στα Στοιχεία Επιχείρησης στην ΑΑΔΕ, στο έντυπο Ε3 και στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.
- Οι οδοί/διευθύνσεις και αριθμοί της έδρας και των υποκαταστημάτων της επιχείρησης να ταυτίζονται στα παραπάνω αναγραφόμενα έγγραφα.
Ρίσκο
Η υποβολή αίτησης-επιχειρηματικού σχεδίου σε ένα πρόγραμμα επιχορήγησης, δε σημαίνει απαραιτήτως την έγκρισή του από το πρόγραμμα επιχορήγησης. Μάλιστα, επειδή τα κονδύλια των διαφόρων προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα και οι αιτήσεις των επιχειρήσεων συνήθως αντιστοιχούν σε περισσότερα κονδύλια, εγκρίνονται συνήθως για επιχορήγηση τα επενδυτικά σχέδια με τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Δεν είναι όμως εφικτή η ορθή εκτίμηση πιθανότητας επιτυχίας, καθώς κανείς δε γνωρίζει εκ των προτέρων παράγοντες όπως π.χ. η βαθμολογία που θα λάβουν τα άλλα επενδυτικά σχέδια ή τυπικές προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε απευθείας απόρριψη επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη βαθμολογία. Οπότε, στόχος της κάθε επιχείρησης είναι να βεβαιωθεί ότι καλύπτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ κι έπειτα να βελτιώσει όσο γίνεται τη βαθμολογία που θα έχει το επενδυτικό της σχέδιο.
Ενστάσεις
Για τα επενδυτικά σχέδια που απορρίπτονται υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται με την ένσταση επί του αποτελέσματος. Για να ευοδωθεί μία τέτοια προσπάθεια, απαιτείται να υπάρχει προγενέστερα μελέτη του κατά πόσο δύναται να ανατραπεί το αρνητικό αποτέλεσμα, άρα πρέπει κάποιος να γνωρίζει άριστα τους όρους του προγράμματος επιχορήγησης και την «δίκαιη» βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης.
Χρήστος Βαγενάς, Οικονομολόγος MSc
Atlantis Consulting Central Greece
Σύμβουλοι επιχειρήσεων Λάρισα και Λαμία
Λάρισα TK-41222, Ασκληπιού 9-11, Τ: 2410 253 425
Λαμία TK-35131, Βελισσαρίου 1Α, Τ: 2231 023 270