Οι εταιρείες σε χώρες σε όλο τον κόσμο μπορεί να παίζουν με την ιδέα της εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας, αλλά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί ότι, εφεξής, μπορεί να κάνουν μια έκτη μέρα εργασίας σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την υπερτροφοδότηση της παραγωγικότητας. Αφού ξεπέρασε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου, έχει αντιστρέψει ξανά την τάση, εισάγοντας μια εβδομάδα εργασίας 48 ωρών. Το μέτρο, χαρακτηρίστηκε «βάρβαρο» από τα συνδικάτα.
Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο το μέτρο
Η κυβέρνηση λέει, ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία, λόγω των διπλών κινδύνων της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας – μέρος ενός ευρύτερου συνόλου εργατικών νόμων, που ψηφίστηκαν πέρυσι – η προβλεπόμενη δημογραφική αλλαγή περιγράφτηκε ως «ωρολογιακή βόμβα». Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000 ως επί το πλείστον νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009.
Το πρόγραμμα των έξι ημερών, λένε αξιωματούχοι, θα ισχύει μόνο για ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο. Στο πλαίσιο της παρατεταμένης εργάσιμης εβδομάδας, το προσωπικό σε επιλεγμένους κλάδους και μεταποιητικές εγκαταστάσεις, θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται δύο επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον οκτάωρη βάρδια, με επιβράβευση πρόσθετη αμοιβή 40%, που προστίθεται στον ημερομίσθιο. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, υποστηρίζει η κυβέρνηση, θα λύσει το ζήτημα των εργαζομένων που δεν πληρώνονται για υπερωρίες, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει το διάχυτο πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας. «Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, πριν το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον νόμο. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Οι αντιδράσεις
Όμως οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Σε μια χώρα που δεν έχει παράδοση επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν, ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά τον κώδωνα του θανάτου της πενθήμερης εργάσιμης εβδομάδας, κυρίως επειδή επιτρέπει στους εργοδότες να υπαγορεύουν εάν απαιτείται η έκτη ημέρα εργασίας. Για τους διαφωνούντες, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και αναιρεί τα μακροχρόνια δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας. «Δεν έχει κανένα νόημα», είπε ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων Adedy. «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να πάρει άλλο δρόμο. Η καλύτερη παραγωγικότητα έρχεται με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους υπαλλήλους, και αυτό, γνωρίζουμε τώρα, είναι λιγότερες ώρες και όχι περισσότερες».
Τι έχουν δείξει οι δοκιμές της τετραήμερης εργασίας σε άλλες χώρες
Δοκιμασμένα τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα έχουν επανειλημμένα δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, με τους ερευνητές να αποδίδουν το αποτέλεσμα σε βελτιωμένα επίπεδα εστίασης. Το Βέλγιο το 2022 θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζομένους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες αντί για πέντε, και πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς. Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, έχοντας κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, αν και έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο.
Η αντιπολίτευση έχει συχνά κατακρίνει «τους βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα βρετανικών τιμών», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει επιδεινώσει μόνο τη διαρροή εγκεφάλων. Αυτό το τελευταίο μέτρο σύμφωνα με τους διαφωνούντες, δεν πρόκειται να λύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και πολλοί πιστεύουν, ότι είναι πολύ άδικο για τους άνεργους νέους Έλληνες, που μπορεί να μην έχουν ποτέ δουλειά.
Πηγή: www.theguardian.com