Καθώς προσπαθούμε να υπερέχουμε στην καριέρα μας και να ανταποκρινόμαστε στις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες που μας ανατίθενται, είναι εύκολο να βρεθούμε παγιδευμένοι σε έναν κύκλο άγχους που διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής μας. Το αίσθημα κάποιας έντασης είναι φυσιολογικό, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε μια επικείμενη προθεσμία ή μια δύσκολη αποστολή. Ωστόσο, όταν το εργασιακό άγχος γίνεται χρόνιο, μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική μας ευεξία. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πέντε απλά βήματα που δύνανται να μετριάσουν το εργασιακό άγχος και να τονώσουν την πνευματική ισορροπία.
Καταγράφουμε τους στρεσογόνους παράγοντες
Ο εντοπισμός και η καταγραφή αγχωτικών καταστάσεων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε από που πηγάζει το άγχος. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι λεπτές πηγές έντασης, όπως ένας άβολος χώρος εργασίας ή μια μεγάλη μετακίνηση. Καθώς γράφουμε, μπορούμε να αναρωτηθούμε:
- Πώς με έκανε να νιώσω αυτό; (Φοβάμαι, θυμώνω, πληγώνομαι;)
- Ποια ήταν η αντίδρασή μου;
- Ποιοι είναι μερικοί τρόποι επίλυσής του; (Πώς μπορώ να βρω λύσεις σε αυτόν τον στρεσογόνο παράγοντα;)
Αφιερώνουμε χρόνο για να χαλαρώσουμε
Η αφιέρωση ακόμη και λίγων λεπτών σε προσωπικό χρόνο κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξουθένωσης. Ακούγοντας ένα ενδιαφέρον podcast μεταξύ συναντήσεων ή παρακολουθώντας ένα αστείο βίντεο στο YouTube μπορούμε να απολαύσουμε χαλαρωτικές παύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Βελτιώνουμε τις δεξιότητες στη διαχείριση χρόνου
Μερικές φορές, το να αισθανόμαστε «πνιγμένοι» από τη δουλειά εξαρτάται από το πόσο οργανωμένοι είμαστε. Καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε μια λίστα προτεραιοτήτων στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας μας, προετοιμάζοντας δουλειές και ταξινομώντας τες ανάλογα με τη σημασία τους.
Ισορροπούμε την επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή
Το να είμαστε διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο θα μας εξουθενώσει σύντομα. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε σαφή όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής μας ζωής για να αποφύγουμε πιθανά άγχη. Μέρος αυτού σημαίνει να αφιερώσουμε χρόνο για κοινωνικοποίηση και να καθορίσουμε κανόνες για το πότε θα ελέγχουμε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή θα λαμβάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις.
Επαναξιολογούμε τις αρνητικές σκέψεις
Όταν βιώνουμε ανησυχία και στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, το μυαλό μας τείνει να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα και να διαβάζει κάθε κατάσταση με αρνητικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν το αφεντικό μας δεν μας πει ένα γεια το πρωί, μπορεί να αντιδράσουμε σκεπτόμενοι «είναι θυμωμένος μαζί μου». Αντί να κάνουμε αυτόματες κρίσεις, ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές σκέψεις μας.
Πηγή: healthline.com