Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία αποτελεί πηγή εκπλήρωσης, σκοπού και ικανοποίησης. Παρόλα αυτά, για άλλους, η εργασία ενδέχεται να είναι βάρος, αγγαρεία ή ακόμα και εφιάλτης.
Είτε πρόκειται για ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, είτε απλά για μια αναντιστοιχία δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων, το να αισθανόμαστε επαγγελματική εξουθένωση και δυστυχία, μπορεί να είναι μια δύσκολη και εξαντλητική κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε μια σειρά εναλλακτικών στρατηγικών και μέτρων, που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να καταπολεμήσουμε το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.
Εντοπισμός προβλήματος και προσπάθεια αντιμετώπισης
Υπάρχει μια ατελείωτη σειρά πιθανών λόγων πίσω από την εργασιακή δυσαρέσκεια. Εάν νιώθουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι μας κάνει να αισθανόμαστε έτσι. Είμαστε δυσαρεστημένοι με τη χρηματική μας αμοιβή ή τα οφέλη που λαμβάνουμε; Ό, τι κι αν είναι, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως είναι δυνατό να βελτιώσουμε τη κατάσταση. Ο εντοπισμός του προβλήματος είναι, εξάλλου, η μισή λύση!
Δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους συναδέλφους
Ακόμα και η πιο ανιαρή δουλειά περνάει πιο γρήγορα αν βρισκόμαστε γύρω από θετικούς ανθρώπους, των οποίων την παρέα απολαμβάνουμε πραγματικά. Δυστυχώς, ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο και είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται δυσαρεστημένοι στη δουλειά. Τούτου λεχθέντος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν δε μας αρέσει η δουλειά μας, είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις που έχουμε με τους συναδέλφους μας.
Βελτίωση δεξιοτήτων
Η χαμηλή παραγωγικότητα ή η πλήξη, ενδέχεται να είναι οι κύριες αιτίες των δυσάρεστων συναισθημάτων μας. Η βελτίωση των τρεχουσών δεξιοτήτων μας θα προσφέρει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην εργασία και ακόμη, ίσως, μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε στα μάτια των ανωτέρων μας. Από την άλλη, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε καλύτερη θέση ή ακόμα και σε καλύτερη δουλειά!
Αλλαγή νοοτροπίας
Συχνά, μια αλλαγή προοπτικής είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να δούμε τη δουλειά μας «με άλλο μάτι». Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας είναι μια ισχυρή στρατηγική σε όλες τις πτυχές της ζωής, ειδικά στην εργασία. Με άλλα λόγια: «Fake it till you make it!». Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας να είναι χαρούμενος όταν δεν έχουμε όρεξη, αλλά συμβάλλει στο να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων.
Πηγή: firsthand.co