Στον σημερινό γρήγορο και ανταγωνιστικό κόσμο, η εξύμνηση των πολλών ωρών εργασίας έχει οδηγήσει στην άνοδο ενός νέου εθισμού: της εργασιομανίας, γνωστής και ως workaholism. Συχνά, επικροτείται ως αφοσίωση και δέσμευση, ενώ, παράλληλα, υπερβαίνει τον κανονικό ενθουσιασμό για τη δουλειά κάποιου, παίρνοντας μια ψυχαναγκαστική μορφή. Πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως στις επιζήμιες συνέπειες της εργασιομανίας, αποκαλύπτοντας ότι είναι πολύ πιο επιβλαβής από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.
Σωματική και συναισθηματική εξουθένωση
Οι εργασιομανείς είναι άτομα που δυσκολεύονται να αποσπαστούν από την εργασία τους. Ενώ η παραγωγικότητα και η φιλοδοξία είναι αξιέπαινες ιδιότητες, όταν φτάνουν στα άκρα, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες τόσο στην ψυχική, όσο και στη σωματική υγεία. Ένα από τα πιο εμφανή μειονεκτήματα της εργασιομανίας είναι ο αυξημένος κίνδυνος εξουθένωσης. Καθώς οι εργασιομανείς πιέζουν συνεχώς τον εαυτό τους να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικούς στόχους και προθεσμίες, είναι επιρρεπείς σε χρόνιο στρες, εξάντληση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Κίνδυνος για τις υγιείς σχέσεις
Επιπλέον, η εργασιομανία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσωπικές σχέσεις. Η παραμέληση της οικογένειας και των φίλων λόγω της εμμονικής εστίασης στην εργασία, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συναισθηματική αποσύνδεση μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις, προκαλώντας μακροπρόθεσμη ζημιά, που είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.
Οι υψηλές προσδοκίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο
Μια άλλη ανησυχητική πτυχή της εργασιομανίας είναι ο αρνητικός αντίκτυπός της στην ψυχική υγεία. Η αδιάκοπη ανάγκη για επίτευξη και υπεροχή μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Οι εργασιομανείς συχνά συνδέουν την αξία τους με την επαγγελματική τους επιτυχία, καθιστώντας τους ευάλωτους σε συναισθήματα ανεπάρκειας και αποτυχίας, όταν δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις υψηλές προσδοκίες τους.
Συμπερασματικά
Η αντιμετώπιση της εργασιομανίας απαιτεί αλλαγή της κοινωνικής στάσης απέναντι στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι εργοδότες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, προωθώντας ευέλικτα ωράρια εργασίας, ενθαρρύνοντας τις διακοπές και παρέχοντας υποστήριξη ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν να θέτουν όρια, να δίνουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα τους και να αναζητούν βοήθεια εάν δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από την εργασία.
Πηγή: www.healthline.com