Το Πάσχα είναι συνώνυμο με την οικογένεια, την παράδοση και φυσικά, το πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα μενού που θα μείνει αξέχαστο, παρακάτω θα βρεις τέσσερις απολαυστικές συνταγές που καλύπτουν κάθε γούστο.
Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
- 1,5-2 κιλά αρνίσιο μπούτι ή ώμο
- 6-8 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε το αρνί σε ταψί, το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σκόρδο σε σχισμές.
Ανακατεύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Περιχύνουμε το αρνί και τις πατάτες.
Ψήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Μαγειρίτσα παραδοσιακή
Υλικά
- 500 γρ. αρνίσια εντόσθια
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι άνηθος
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι
- 2 αυγά
- Χυμός 1-2 λεμονιών
- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα εντόσθια με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά.
Χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε λίγο-λίγο ζωμό για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο.
Τσουρέκι αφράτο
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 30 γρ. μαγιά νωπή
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι, 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1 αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα με λίγη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Πλάθουμε σε πλεξούδες, τις βάζουμε σε ταψί και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180°C για 30-35 λεπτά.
Αυτές οι συνταγές υπόσχονται ένα πασχαλινό τραπέζι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και χαμόγελα.