Φαγητό άφθονο, ποτά ρέουν και περιτριγυρισμένοι από φίλους και οικογένεια. Είναι πραγματικά η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου; Ή μήπως και η πιο αγχωτική; Για πολλούς η σκέψη, ότι πρέπει να μαγειρέψουν το χριστουγεννιάτικο γεύμα μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εργασία – ειδικά όταν το κάνουν για πρώτη φορά ή δεν το κάνουν συχνά. Για να βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε αυτές τις συμβουλές με τη βοήθεια των σεφ από διάφορες κουζίνες.
Οργάνωση
Αυτό είναι το νούμερο ένα στη λίστα και η πιο σημαντική συμβουλή όλων. Τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε, από τα προφανή όπως γαλοπούλα ή άλλα κρέατα, λαχανικά, καρυκεύματα και δεν βλάπτει να ελέγξετε, ότι έχετε αρκετό λάδι και άφθονο αλάτι και πιπέρι για να μαγειρέψετε. Σας συνιστούμε να έχετε ολοκληρώσει όλες τις αγορές σας για φαγητό και ποτό έως τις 22 Δεκεμβρίου – με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τις επισκέψεις της τελευταίας στιγμής στο σούπερ μάρκετ.
Αλατίστε την γαλοπούλα σας από την παραμονή των Χριστουγέννων
Καθώς η γαλοπούλα είναι άπαχο κρέας, μπορεί να στεγνώσει αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό συνιστάτε να την αλατίσετε περίπου 12 ώρες πριν τη βάλετε στο φούρνο για να ψηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα απορροφήσει επιπλέον υγρασία, η οποία με τη σειρά της βοηθά να παραμείνει υγρή και ζουμερή. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο σκεύος, γεμάτο με 10% μείγμα αλατιού νερού, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και πολλά μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, κανέλα, μερικά φύλλα δάφνης και φλούδα πορτοκαλιού).
Έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη δουλειά;
Βεβαιωθείτε, ότι έχετε αρκετά ταψιά, κατσαρόλες τηγάνια και σκεύη σερβιρίσματος. Και μην ξεχνάτε ένα μακρύ ρολό από αλουμινόχαρτο – εξαιρετικά βολικό για να κρατάτε τα πράγματα ζεστά πριν σερβίρετε το γεύμα. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι τα μαχαίρια σας – βεβαιωθείτε ότι κόβουν καλά, καθώς αυτό θα κάνει το μαγείρεμα πιο γρήγορο και ευκολότερο.
Προετοιμάστε τα λαχανικά σας το προηγούμενο βράδυ
Ξεφλουδίστε τις πατάτες, τα καρότα και οποιοδήποτε άλλο λαχανικό και αφήστε τα σε κρύο νερό όλη τη νύχτα. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο και επιπλέον χάος το πρωί των Χριστουγέννων.
Υπολογίστε από πριν τους χρόνους
Σχεδιάστε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεται καθετί για να μαγειρευτεί και το συνολικό χρόνο που θα χρειαστείτε για να τα μαγειρέψετε όλα. Βοηθά να φτιάξτε μια λίστα με τις δουλειές σας και τους χρόνους. Για παράδειγμα, η γαλοπούλα μπαίνει στο φούρνο πρώτη, νωρίς το πρωί, γιατί θα μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.
Διασκεδάστε το, βάλτε την οικογένεια να συμμετέχει
Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με το να βλέπουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να απολαμβάνουμε ποιοτικό χρόνο μαζί. Λοιπόν, γιατί να μην εμπλέκονται όλοι στη διαδικασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος και ταυτόχρονα να σας βοηθήσουν; (απλώς φροντίστε να μην το παρακάνετε και έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα…)
Αγοράστε έτοιμα γλυκά
Εκτός απο τα παραδοσιακά, που σίγουρα υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, αγοράστε και ένα γλυκό ταψιού ή μια τούρτα για το τέλος του γεύματος. Κάνοντας αυτό θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο. Το να φτιάξετε και γλυκό είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία.
Καθαρίστε καθώς μαγειρεύετε
Αν όταν μαγειρεύετε ένα γιορτινό γεύμα χρησιμοποιείτε κάθε κατσαρόλα, τηγάνι και σκεύος που έχετε, καθαρίστε όσο μαγειρεύετε (όπου είναι δυνατόν), ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να γεμίσετε το πλυντήριο πιάτων. Θα σας εξασφαλίσει, ότι θα είστε χαλαροί και θα απολαύσετε τις στιγμές μετά το δείπνο με την οικογένεια σας– αντί να σκέφτεστε στοίβες από πιάτα και κατσαρολικά.
Πηγή: rickstein.com