Οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες και νύχτες μερικές φορές μας δυσκολεύουν τόσο στο μαγείρεμα όσο και στην επιλογή συνταγών, αφού η ανυπόφορη ζέστη κάνει δύσκολη τη προετοιμασία αλλά και τη χώνεψη.
Ας δούμε μερικές νόστιμες και ελαφριές συνταγές! Με αυτά τα εύκολα πιάτα, μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο και δροσιστικό γεύμα χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Φορέστε, λοιπόν, την ποδιά σας και ας αρχίσουμε να μαγειρεύουμε!
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και δυόσμο: Μια δροσιστική καλοκαιρινή απόλαυση
Αυτή η καλοκαιρινή σαλάτα ενισχύει τον αχτύπητο συνδυασμό του καρπουζιού και της φέτας με το δροσιστικό άρωμα της μέντας. Μια τέλεια ισορροπία γεύσεων και υφών, που την κάνει ανάρπαστη σε όλες τις ηλικίες!
Υλικά:
4 φλιτζάνια φρέσκο καρπούζι σε κύβους
1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
1/4 φλιτζανιού φύλλα φρέσκιας μέντας, σκισμένα
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το καρπούζι, τη φέτα και τα σχισμένα φύλλα δυόσμου.
Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι για να δημιουργήσετε το ντρέσινγκ.
Ρίξτε το ντρέσινγκ πάνω από το μείγμα καρπουζιού και ανακατέψτε απαλά για να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Σερβίρετε αμέσως ή παγώστε το στο ψυγείο για μια δροσιστική καλοκαιρινή σαλάτα.
Σουβλάκι γαρίδας στη σχάρα με λεμόνι και σκόρδο: Μια πικάντικη αίσθηση μπάρμπεκιου
Ταξιδέψτε τη γεύση σας στην παραλία με αυτά τα ζουμερά σουβλάκια γαρίδας. Η όξινη γεύση του λεμονιού, το αρωματικό σκόρδο και το κάπνισμα από τη σχάρα δημιουργούν μια έκρηξη γεύσεων που φωνάζουν καλοκαίρι.
Υλικά:
1 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Σουβλάκια (ξύλινα ή μεταλλικά)
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι για να δημιουργήσετε τη μαρινάδα.
Προσθέστε τις γαρίδες στη μαρινάδα και ανακατέψτε τις μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα.
Αφήστε τις να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά για να απορροφήσουν τις γεύσεις.
Προθερμάνετε τη σχάρα σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Περάστε τις μαριναρισμένες γαρίδες σε σουβλάκια, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες.
Ψήνετε τις γαρίδες στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν ροζ και να αποκτήσουν σημάδια από τη σχάρα.
Σερβίρετε τα πικάντικα σουβλάκια γαρίδας με φέτα λεμονιού για μια έξτρα έκρηξη εσπεριδοειδών.
Φρέσκια και φρουτώδης καλοκαιρινή σάλτσα: Μια πολύχρωμη φιέστα γεύσεων
Αυτή η ζωντανή και φρουτώδης σάλτσα δεν είναι μόνο ένα νόστιμο ορεκτικό αλλά και μια απολαυστική γαρνιτούρα για ψητά κρέατα ή ψάρια. Ο συνδυασμός φρέσκων φρούτων και χυμού λάιμ θα σας μεταφέρει σε έναν τροπικό παράδεισο.
Υλικά:
1 φλιτζάνι ώριμο μάνγκο σε κύβους
1 φλιτζάνι ανανά σε κύβους
1 φλιτζάνι αγγούρι σε κύβους
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1 jalapeno, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο (προσαρμόστε τα μπαχαρικά στις προτιμήσεις σας)
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
Χυμός από ένα λάιμ
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το μάνγκο σε κύβους, τον ανανά, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, το jalapeno και τον κόλιανδρο.
Στύψτε τον χυμό λάιμ πάνω από το μείγμα και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Αλατοπιπερώνετε τη σάλτσα με αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση που επιθυμείτε
Βάλτε τη σάλσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Αυτές οι εύκολες και ελαφριές συνταγές είναι ιδανικές για εκείνες τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες, ενώ ταυτόχρονα τα περισσότερα από τα υλικά είναι οφέλιμα για την υγεία μας αλλά και θεωρούνται αντιγηραντικές τροφές!
Είτε διοργανώνετε μπάρμπεκιου είτε έχετε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, αυτά τα πιάτα θα προσθέσουν μια έκρηξη γεύσης και φρεσκάδας στα καλοκαιρινά σας βράδια. Μαζέψτε λοιπόν τα υλικά σας και απολαύστε τις γεύσεις του καλοκαιριού!
Πηγή: www.purewow.com