Το ξέρατε, ότι υπάρχει μια σούπα, που σιγοβράζει στο ζουμί της για 45 ολόκληρα χρόνια; Απλά προσθέτονται υλικά στον ίδιο ζωμό. Σερβίρεται σε ένα εστιατόριο της Μπανγκόκ και θεωρείται γευστική εμπειρία!
Μήπως ξέρατε, γιατί σερβίρουμε σούπα, συνήθως φασολάδα ή ψαρόσουπα, μετά τις κηδείες; Αν και από θρησκευτικής πλευράς, το κρέας απαγορεύεται, γιατί συμβολίζει το σώμα του νεκρού, σε κανένα εκκλησιαστικό κείμενο δεν αναφέρεται κάτι σχετικό.
Η πιθανότερη εκδοχή είναι και η πιο απλή. Η σούπα είναι πιο πρακτική να καταναλωθεί και πιο ελαφριά και εύπεπτη, ένα πιάτο ζεστό φαγητό, ένα ευχαριστώ, για όσους ήρθαν να αποχαιρετίσουν το νεκρό και να συμπαρασταθούν στους συγγενείς.
Η λέξη σούπα προέρχεται από το λατινικό «Suppa», που μεταφράζεται ως ψωμί μουλιασμένο σε ζωμό.
Οι πρώτες σούπες εμφανίζονται γύρω στο 20.000π.χ. σε μια σπηλιά στην Xianregton της Κίνας βρέθηκαν σημάδια σε πήλινα σκεύη, που δείχνουν, ότι χρησιμοποιήθηκαν για να βράσει κάτι.
Είναι το παλαιότερο φαγητό, που μαγείρεψε ο άνθρωπος και συνδέεται άμεσα με την ανακάλυψη της κεραμικής και των πρώτων μαγειρικών σκευών.
Η εφευρετικότητα του ανθρώπινου είδους όμως, μας πάει ακόμα παλιότερα στο χρόνο, όταν σε κοιλότητες βράχων στρωμένες πιθανότατα με κάποιο δέρμα ζώου, βράζεται νερό για να παρασκευαστεί ένα είδος ζωμού, με την προσθήκη κοκάλων, σπόρων κλπ.
Οι πρώτες σούπες είχαν τη μορφή του σημερινού porridge, δηλαδή σπόροι ψημένοι και αλεσμένοι, βρασμένοι σε νερό.
Η παλαιότερη συνταγή σούπας, που διασώζεται, βρίσκεται σε βιβλίο μαγειρικής του 14ου αιώνα. Τα υλικά της είναι ελαιόλαδο, κρασί, σιτάρι, κιμάς κάποιου είδους, δάφνη, κίμινο, σάλτσα θαλασσινών και μυαλά (τίνος, δε διευκρινίζεται).
Υπάρχουν πάνω από 250 είδη σούπας σε όλο τον κόσμο.
Τον 16 αιώνα η σούπα πωλούνταν στο δρόμο για τόνωση του οργανισμού και άμεσο κορεσμό της πείνας και ήταν πολύ δημοφιλής. Στη σούπα αυτή, οφείλεται και ο όρος “restaurant”, που στα γαλλικά σημαίνει δυναμωτικό, τονωτικό.
Την ίδια περίοδο μια Γαλλίδα, ανοίγει ένα είδος «τραπεζαρίας», όπου πουλά σούπες και αυγά. Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τα ρεστοράν στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.
Ο χημικός J.Dorrance, με την δημιουργία της φημισμένης συμπυκνωμένης Campell σούπας, ανοίγει το δρόμο για τη σούπα σε κονσέρβα, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία με την αφυδατωμένη σούπα, η οποία συνήθως έχει ως βάση τα noodles.
Οι Γάλλοι είναι οι κύριοι εμπνευστές της ορολογίας, που αφορά στις σούπες. Consommé, Veloute, Buillons και φυσικά τα μπισκότα για σούπα, τα Croutons!
Είναι ένα φαγητό, που μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Από ορεκτικό σε ακριβό εστιατόριο, πρωινό όπως συνήθιζαν στη Γερμανία, σνακ ή ένα πλήρες γεύμα, η σούπα βρίσκεται σε όλες τις κουζίνες και σε όλες τις κουλτούρες.
Η σούπα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα φαγητά και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.
Ο γιατρός Κλαύδιος Γαληνός σύστηνε τον 2ο π.Χ. αιώνα να καταναλώνουν κοτόσουπα για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού. Πιο πρόσφατες μελέτες δεν τον διαψεύδουν. Τα θρεπτικά συστατικά της σούπας αυτής βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών στους πνεύμονες, την αναπνευστική οδό και το στομάχι. Αθώες λοιπόν οι μαμάδες και οι σούπες, που στοιχειώνουν τα παιδικά μας χρόνια. Κάτι ήξεραν!
Πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν, ότι συχνά το αίσθημα της πείνας, είναι ψευδές και στην πραγματικότητα οφείλεται στην ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Αν δε θέλεις να πιεις νερό λοιπόν, μια ελαφριά σούπα είναι η καλύτερη επιλογή.
Η σούπα του Ιπποκράτη είναι μια υγιεινή παραλλαγή και μέρος της θεραπείας Gerson για τον καρκίνο. Υποτίθεται, ότι θεραπεύει και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά.
Υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις χώρες, σούπες, που συνδέονται με κάποιο γεγονός ή κάποια γιορτή ή έχουν κάποιες συγκεκριμένες ιδιότητες. Η δική μας μαγειρίτσα, ο πατσάς, η Menudo, παραδοσιακή σούπα του Μεξικού αποτελεσματική επιλογή για το hangover, η Halászlé στην Ουγγαρία, γνωστή και ως «σούπα του ψαρά», η Fanesca στο Εκουαδόρ, σερβίρεται συνήθως, την εβδομάδα πριν από το Πάσχα και τα 12 διαφορετικά είδη καρπών και φασολιών, που περιέχει αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Χριστού και πολλές άλλες.
Υπάρχει βιβλίο με τίτλο «η Σούπα του Κάφκα». Συγγραφέας είναι ο Crick Mark και ξεδιπλώνει την παγκόσμια λογοτεχνία σε 17+1 συνταγές.
Παγκόσμια, οι παροιμίες της λαϊκής σοφίας και παραδοσιακής λογοτεχνίας, όπως και αποφθέγματα διάσημων ανθρώπων, αναφέρονται συχνά στη σούπα. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- «Σηκώθηκαν τα πιάτα τα ρηχά και μας ζητάνε σούπα»
- «Οι γυναίκες είναι σαν τις σούπες. Δεν πρέπει να τις αφήνουμε να κρυώσουν».
- «Ιδεαλιστής είναι κάποιος, που επειδή βλέπει, ότι το τριαντάφυλλο είναι πιο ωραίο από το λάχανο, πιστεύει ότι θα κάνει και καλύτερη σούπα».
Ο εφευρέτης Thomas Edison, απαιτούσε από όσους περνούσε από συνέντευξη για δουλειά, να τρώνε σούπα. Παρατηρούσε αν θα πρόσθεταν αλάτι και πιπέρι στη σούπα τους πριν τη δοκιμάσουν ή μετά. Απέρριπτε κατευθείαν τους υποψήφιους, που προχωρούσαν με το καρύκευμα χωρίς να έχουν φάει από το πιάτο τους, με τη λογική ότι βασίζονται σε εικασίες και βεβαιότητες οι οποίες στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξη και στην καινοτομία.
Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα, αυτοσχεδιάστε, διασκεδάστε το και φτιάξτε τη δική σας σούπα. Έχετε πολλούς λόγους. Θα βρείτε σίγουρα και την όρεξη.