Είμαστε ο,τι τρώμε. Αυτά τα σοφά λόγια έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Όμως, ξέρατε ότι μερικά υγιεινά τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά, να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον οργανισμό ή ακόμη και να είναι θανατηφόρα εάν δεν καταναλωθούν στη σωστή αναλογία ή δεν μαγειρευτούν σωστά; Ας δούμε λοιπόν τι κάνει αυτά τα καθημερινά τρόφιμα τοξικά.
Πατάτα που έχει πρασινίσει
Το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας σημαίνει συσσώρευση της τοξίνης σολανίνης (solanine). Η κατανάλωση αυτής της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια και σε σπάνιες περιπτώσεις θάνατο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική κατανάλωση αυτής της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, έμετο, ναυτία, εσωτερική αιμορραγία, κώμα, ακόμη και θάνατο. Σύμφωνα με μελέτες, εάν φάτε 450 γραμμάρια πράσινης πατάτας, μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
Μοσχοκάρυδο
Περιέχει μια δραστική ένωση που ονομάζεται μυριστίνη, η οποία όταν διασπάται στο σώμα, μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία και έμετο. Η κατανάλωση 10 γραμμαρίων μοσχοκάρυδου μπορεί μέσα σε 1-2 ώρες να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα τοξικότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι ο λόγος, που το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολύ μικρές ποσότητες στη μαγειρική.
Πικραμύγδαλα
Περιέχουν μια τοξική ένωση που ονομάζεται υδροκυάνιο που είναι τοξική για το ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με μελέτες, 6-10 πικραμύγδαλα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση και η κατανάλωση 20-25 πικραμύγδαλων μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
Ωμά κόκκινα φασόλια
Είναι πολύ δημοφιλή στη μεξικανική κουζίνα. Τα άψητα ή όχι καλά μαγειρεμένα κόκκινα φασόλια όμως περιέχουν λεκτίνη, μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ναυτία, ακόμη και θάνατο. Οι λεκτίνες καταστρέφονται αποτελεσματικά με το βρασμό. Καλό είναι να μουλιάσετε τα φασόλια πριν βράσουν. Είναι σημαντικό το μούλιασμα να γίνεται στο ψυγείο, γιατί τότε μπορείτε να αποφύγετε και την «ενεργοποίηση» επιβλαβών βακτηρίων, τα οποία διαφορετικά μπορούν να έχουν χρόνο και ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Κανέλα
Η μεγάλη ποσότητα φλοιού cassia, δηλαδή της κανέλας που βρίσκουμε συνήθως στα παντοπωλεία, μπορεί να είναι τοξική λόγω της περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι μέτρια τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά, με μέση θανατηφόρα δόση 293 mg / kg. Σε υψηλές δόσεις, η κουμαρίνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και ηπατικής βλάβης. Αν θέλετε να αποφύγετε την κουμαρίνη, αναζητήστε έναν διαφορετικό τύπο κανέλας, την κανέλα Κεϋλάνης ή «αληθινή κανέλα», από το φυτό Cinnamomum verum.
Καστανό ρύζι
Το ρύζι έχει υψηλή συγκέντρωση αρσενικού και σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, έχει βρεθεί, ότι το καστανό ρύζι έχει υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της τοξικής ένωσης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, το ρύζι απορροφά σχεδόν 10 φορές περισσότερο τοξικό ανόργανο αρσενικό από άλλες καλλιέργειες δημητριακών. Αυτό συμβαίνει επειδή καλλιεργείται σε πλημμυρισμένες ρυζοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να απορροφήσει τις καρκινογόνες ενώσεις από το έδαφος. Συνιστάται να ξεπλένετε το καστανό ρύζι 4-8 φορές και επίσης να μουλιάζετε το ρύζι για 30-40 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.
Υπάρχουν αρκετά, φαινομενικά «αθώα» τρόφιμα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τον οργανισμό σας και να σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Φροντίστε να είστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί με τον τρόπο που τα καταναλώνετε και τα μαγειρεύετε.