Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε, ενώ παράλληλα μας παρέχει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να παραμένουμε δυνατοί και υγιείς.
Τροφές που ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία και τη συμβολή τους στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες που αυτή προκαλεί, υπάρχουν άφθονες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τις προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Όσπρια
Όσον αφορά τις αντιγηραντικές ιδιότητες, δεν έχει σημασία πώς τρώτε τα όσπρια σας, αρκεί να τα φάτε. Η κατανάλωση μπιζελιών και άλλων οσπρίων – βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής – μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με μελέτες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι είναι οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που ευνοούν τη μακροζωία.
Καρύδια και Αμύγδαλα
Το να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα, που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς -ειδικά καρύδια- τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, απολαμβάνουν δύο έως τρία παραπάνω χρόνια ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “BMC Medicine”. Οι ξηροί καρποί μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, τους δύο από τους «μεγαλύτερους δολοφόνους», που αντιμετωπίζουμε καθώς μεγαλώνουμε.
Τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν το δέρμα. βιταμίνες Α, Β και Ε και μονοακόρεστα λίπη, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και δρουν προστατευτικά ενάντια στη φλεγμονή. «Λόγω της διατροφικής πυκνότητας των αμυγδάλων και των περισσότερων ξηρών καρπών και σπόρων, μπορείτε να ενυδατώσετε το δέρμα σας, να προωθήσετε την ελαστικότητά του, να βοηθήσετε στην αναγέννηση των κυττάρων και να το προστατεύσετε από τις ελεύθερες ρίζες»
Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση: Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε, ότι τα οφέλη για την επιμήκυνση της ζωής δεν επεκτείνονται στα φιστίκια ή το φυστικοβούτυρο.
Φυτική πρωτεΐνη
Μην πανικοβάλλεστε – κανείς δεν λέει ότι πρέπει να απαρνηθείτε τη μπριζόλα σας – αλλά το να κάνετε μερικά γεύματα χωρίς κρέας την εβδομάδα μπορεί να σας βγει σε καλό. Η προσθήκη φυτικών πηγών πρωτεΐνης, μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας, ειδικά εάν υποφέρετε από προβλήματα στα νεφρά, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας. Τρόφιμα όπως η κινόα, το ρύζι και τα φασόλια, η σόγια, το τόφου και το φαγόπυρο περιέχουν σχεδόν τόση πρωτεΐνη ανά μερίδα όση και το κρέας. Επιπλέον λαμβάνετε πρόσθετα οφέλη από φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ντομάτες
Γεμάτες με το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, οι ντομάτες προσφέρουν μια σειρά αντιγηραντικών πλεονεκτημάτων για την υγεία, βοηθώντας στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση και ενισχύουν τη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού ιστού. Οι ντομάτες είναι επίσης γεμάτες φυτικές ίνες, βιταμίνες A C και K; και επίσης νιασίνη, φυλλικό οξύ και κάλιο, τα οποία μας βοηθούν να διατηρούμαστε υγιείς. Αν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη λυκοπενίου, φάτε το μαζί με λίγο ελαιόλαδο, γιατί αυτό βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του αντιοξειδωτικού από το σώμα.
Πιπεριές
Κάθε μερίδα πιπεριών περιέχει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή της γήρανσης και στη μεγιστοποίηση της υγείας σας, εξηγεί ο Δρ Αξ. «Οι πιπεριές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία είναι οι φυσικές φυτικές χρωστικές που δίνουν το ζωηρό χρώμα στις πιπεριές», λέει. «Μελέτες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή που βρίσκονται στις πιπεριές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κοινών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας για να επιβραδύνουν τα σημάδια γήρανσης και να βελτιώσουν την όρασή σας».
Καρότα
Τα καρότα είναι η πεμπτουσία της υγιεινής διατροφής. Μια μελέτη που έγινε από τα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Έξετερ διαπίστωσε, ότι τα καροτενοειδή που δίνουν στα καρότα τη λαμπερή-πορτοκαλί τους απόχρωση, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.
«Ένα μέτριο καρότο παρέχει το 204 % της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α, μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, που απαιτείται για τη δημιουργία νέων και υγιών κυττάρων του δέρματος», λέει ο Toby Amidor, συγγραφέας του “Smart Meal Prep for Beginners”. «Η βιταμίνη Α προστατεύει επίσης το δέρμα σας από βακτήρια και ιούς».
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες αξίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεύματα μας χάρη σε ιδιότητες τους, που συμβάλλουν στη μακροζωία, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Ανέφεραν ότι οι πολύχρωμοι κόνδυλοι, περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνης, μιας ένωσης, που βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.
Σκόρδο
Με την έντονη γεύση της, η αλισίνη – ένα συστατικό στο σκόρδο – είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό και αξίζει να περιλαμβάνεται σε μια λίστα με τροφές κατά της γήρανσης. Απλώς θυμηθείτε: Όταν χρησιμοποιείτε το σκόρδο, ψιλοκόψτε το εκ των προτέρων και αφήστε το να καθίσει για πέντε έως δέκα λεπτά πριν το μαγειρέψετε . Ο χρόνος θα αυξήσει την παραγωγή της χημικής ουσίας αλισίνης που προάγει την υγεία.
Μαϊντανός
«Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και το φλαβονοειδές μυρικετίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ευεργετικό στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος», λέει η Jessica Tosto, κλινική διατροφολόγος στο College of Health Professions at Pace. «Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Κ είναι να βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος. Ωστόσο, αναδύεται έρευνα, που δείχνει πιθανούς δεσμούς μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Κ και της βελτίωσης της υγείας των οστών και του μειωμένου κινδύνου οστεοπόρωσης, της μειωμένης αρτηριακής πίεσης και ακόμη και της βελτίωσης της απόδοσης της μνήμης».
Καρύδα
Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων που βρίσκονται στις καρύδες, επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου προστατεύοντας το DNA από βλάβες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Παρόλο που η μελέτη έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό το τροπικό φρούτο να μπορεί με παρόμοιο τρόπο, να βοηθήσει και τους ανθρώπους να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους νέο για πολύ περισσότερα χρόνια.
Κεφίρ
Αυτό το καλλιεργημένο, προϊόν ζύμωσης ρόφημα, που είναι παρόμοιο με το γιαούρτι, περιέχει ένα ισχυρό μείγμα βακτηρίων και μαγιάς — προβιοτικά που είναι καλά για το έντερο σας. «Το κεφίρ έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία εδώ και χρόνια, αλλά η πραγματική φύση αυτών των οφελών για την υγεία εξακολουθεί να είναι ένας νέος τομέας έρευνας», λέει η Kimberly Beavers, RD, στο Πανεπιστημιακό Σύστημα Υγείας της Τζόρτζια. «Πρόσφατα, το κεφίρ έχει μελετηθεί για το ρόλο του στη βελτίωση ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό».
Γιαούρτι
Το γιαούρτι προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο. Εάν παίρνετε τον τύπο ζωντανής καλλιέργειας, θα λάβετε επίσης προβιοτικά που ωφελούν το έντερο. «Καθώς γίνεται περισσότερη έρευνα για την υγεία του εντέρου, γίνεται πιο εμφανές πόσο ζωτικής σημασίας είναι να διατηρήσουμε μια καλή ισορροπία βακτηρίων στα έντερα μας», λέει ο Bente. «Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορούν να παρατείνουν τη ζωή».
Τσάι
Οι Βρετανοί κάτι ξέρουν! Το τσάι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα στον τομέα της αντιγήρανσης: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “American Journal of Clinical Nutrition”, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν τσάι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος οστών και έτειναν να έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. «Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι τα φλαβονοειδή στο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εύθραυστων οστών -τη γνωστή οστεοπόρωση-καθώς γερνάμε».
Κρασί και σοκολάτα
Η καλή σοκολάτα και το καλό κρασί είναι δύο από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, και τώρα οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι απολαύσεις μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τη ζωή να διαρκέσει περισσότερο. Το ζευγάρι είναι μια εξαιρετική πηγή ρεσβερατρόλης, μιας ισχυρής ένωσης που βρέθηκε, ότι αναστρέφει τα σημάδια κυτταρικής γήρανσης, σύμφωνα με μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο “Cell Metabolism”.
Για να έχετε τα πλήρη οφέλη αυτών των αντιγηραντικών τροφών, φροντίστε να επιλέξετε κόκκινο κρασί και μαύρη σοκολάτα. Το κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας -το κακάο- είναι γεμάτο με φλαβονοειδή, τα οποία περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες..
Ρόδια
Τα ρόδια μπορεί πράγματι να κρύβουν το μυστικό, αν όχι της αθανασίας, τουλάχιστον της μεγαλύτερης διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μια ελβετική μελέτη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουρολιθίνη Α, ένα μόριο που βρίσκεται στα ρόδια, μετασχηματίζεται από μικρόβια στο έντερο, για να επιτρέψει στα μυϊκά κύτταρα να προστατευτούν από μια από τις κύριες αιτίες γήρανσης.
Πορτοκάλια
Η βιταμίνη C τους ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά κρατά επίσης μακριά τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. «Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά για τη φωτεινότητα του δέρματος και είναι ένας συμπαράγοντας που απαιτείται για την παραγωγή υγιούς κολλαγόνου—και τα δύο βοηθούν στην αντιγήρανση», λέει ο Joshua Zeichner, MD, κλινικός δερματολόγος.
Σταφύλια
«Ολόκληρο το σταφύλι – το οποίο περιέχει πάνω από 1.600 φυσικές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών – προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία και μπορεί να παίξει ρόλο στην υγιή γήρανση όταν υπάρχει στην καθημερινή μας διατροφή», λέει ο Dr Amidor.
Αβοκάντο
Εκτός από το ότι είναι απίστευτα κρεμώδες και νόστιμο, το αβοκάντο είναι γεμάτομθρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τη γήρανση και βοηθούν στη βελτιστοποίηση της υγείας. Συγκεκριμένα, είναι μια εξαιρετική πηγή υγιών λιπαρών, που καταστρέφουν τη φλεγμονή και μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας λαμπερό και λείο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και ενισχύει το φυσικό φράγμα του δέρματος για να αποτρέψει τις λοιμώξεις και τις δερματικές παθήσεις.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά είναι επίσης γεμάτα με τόνους θρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένα βιταμίνες Α και C, καθώς και αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά όπως η ανθοκυανίνη. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανίνης μπορεί να σχετίζεται με μειώσεις της οξείδωσης, που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας σας καθώς μεγαλώνετε», εξηγούν οι ειδικοί. «Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες».
Καρπούζι
Αυτό το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο περιέχει ως επί το πλείστον νερό, επομένως σας κρατά ενυδατωμένους και χορτάτους. Παρέχει επίσης ζωτικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών. Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση, που μελετάται για τα πιθανά οφέλη της στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (κύρια αιτία τύφλωσης), σε βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και πιθανή καθυστέρηση στην έναρξη και την πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ακτινίδια
Μόνο ένα ακτινίδιο προσφέρει έως και 64 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C – σχεδόν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τους ενήλικες. Επιπλέον η έρευνα δείχνει, ότι έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, βοηθώντας έτσι στη μείωση μιας ένωσης πήξης του αίματος που είναι γνωστή ως ινωδογόνο, εξηγεί ο Bente. «Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση ακτινιδίων συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αυξημένα επίπεδα HDL χοληστερόλης ή «καλή χοληστερόλη».
Σολομός
Όταν πρόκειται για εξαιρετικές πηγές του υγιούς για την καρδιά λιπαρού οξέος ωμέγα-3, τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον σολομό. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια», εξηγούν οι ειδικοί. «Ο σολομός περιέχει επίσης μια συμπυκνωμένη ποσότητα ασταξανθίνης, μια φυσική χρωστική ουσία, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον κόσμο που καταπολεμούν τη γήρανση».
Σαρδέλες
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρά οφέλη όσον αφορά στη μακροζωία, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Αλλά ενώ μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα είδη λιπαρών ψαριών, μια από τις καλύτερες πηγές είναι οι σαρδέλες. Ναι, μόνο μια μερίδα από αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια, παρέχει τη μισή ημερήσια αξία σε ωμέγα-3 και σχεδόν το 400% της ημερήσια
Σκουμπρί
Το σκουμπρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα και μονοακόρεστα λίπη, τα οποία παρέχουν ελαστικότητα στο δέρμα, υγιείς μεμβράνες στα κύτταρα, υγιή τόνο και χρώμα, στο δέρμα, αποτρέπουν την ξηρότητα και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης», εξηγεί ο Δρ Άνταμς. «Όσο ισχυρότερες είναι οι κυτταρικές μεμβράνες στο δέρμα σας, τόσο πιο υγιής και νεότερος φαίνεστε». Επίσης, επισημαίνει ότι αυτά τα είδη λιπών μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιοξειδωτικά.
Σαλιγκάρια
Τα σαλιγκάρια δεν έχουν εισχωρήσει ιδιαίτερα στους γαστρονομικούς κύκλους της Δύσης, όπως συμβαίνει σε άλλους πολιτισμούς, και αυτό είναι ατυχές επειδή χάνουμε μια νόστιμη και βιοδιαθέσιμη πηγή σιδήρου. Τα σαλιγκάρια έχουν περίπου τέσσερα χιλιοστόγραμμα σιδήρου ανά μερίδα – περισσότερο από το κόκκινο κρέας – και η επαρκής ποσότητα σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας.
Σπανάκι
Ο Ποπάι μάλλον κάτι ήξερε! Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος προσθέτοντας πολύ σπανάκι -πολύ χαμηλό σε θερμίδες και εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά- στο πιάτο σας όσο πιο συχνά γίνεται. «Το σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή των κυττάρων και πρόωρη γήρανση», λέει η Brooke Alpert, RD, συγγραφέας του “The Diet Detox”. «Το σπανάκι περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών, και βιταμίνη C, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή κολλαγόνου – μια πρωτεΐνη που βοηθά στην παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος». Το σπανάκι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που λίγοι από εμάς λαμβάνουμε αρκετά.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο κάνει θαύματα για την υγεία σας. Περιέχει μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης ή NMN, το οποίο φάνηκε σε μελέτες, ότι βελτιώνει τη λειτουργία των σκελετικών μυών, του ήπατος και των ματιών. Επιπλέον, ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στη διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους. «Το μπρόκολο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και ακόμη και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου».
Σπόροι Chia
Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του δέρματος, εξηγεί η Becky Kerkenbush, MS, RD, εκπρόσωπος μέσων ενημέρωσης της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας του Wisconsin. «Είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών (ιδιαίτερα διαλυτών) και παρέχουν τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης και περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα», προσθέτει. «Καταναλώστε όσο περισσότερο chia μπορείτε!»
Λιναρόσπορος
Το 57% των συνολικών λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο λιναρόσπορο έρχεται με τη μορφή του άλφα-λινελαϊκού οξέος (ALA), ενός από τα τρία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, εξηγεί ο Kerkenbush, επειδή όταν τρώτε ALA, το σώμα το μετατρέπει στα άλλα, πιο ισχυρά ωμέγα-3: εικοσιδυαεξανοϊκό (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό (EPA) οξέα. «Το έλαιο λιναρόσπορου περιέχει επίσης φλαβονοειδή, ενώσεις που μειώνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης», προσθέτει. «Τα υψηλά επίπεδα LDL έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Ηλιόσποροι
Ένα φλιτζάνι ηλιόσποροι παρέχει 76 % της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις ελεύθερες ρίζες, ειδικά τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV, σύμφωνα με την Amidor. «Μπορείτε, φυσικά, να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό, αλλά το τσιμπολόγημα ηλιόσπορων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των κυττάρων σας από μέσα προς τα έξω», λέει.
Κουρκουμάς
«Μερικές έρευνες έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη [μια ένωση στον κουρκουμά] μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, να βελτιώσει την επούλωση των πληγών και να αυξήσει την εναπόθεση κολλαγόνου». «Μπορεί επίσης να είναι ευεργετική στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, ο καρκίνος του δέρματος και το σκληρόδερμα». Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα ευεργετικά όταν χρησιμοποιείται ως φυσικό αναλγητικό για τη μείωση των φλεγμονών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Πλιγούρι βρώμης
Το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών που διώχνουν την κακή χοληστερόλη. Επιπλέον, η βρώμη περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων.
Νερό
Το νερό μπορεί να μην είναι τροφή, αλλά είναι μια βασική πηγή που χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι για να επιβιώσουμε. Το νερό διατηρεί τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα και υγιή και επίσης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα σας και να βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει ευκολότερα τα απόβλητα.
Τίποτα
Ένα από τα πιο προκλητικά κομμάτια έρευνας, που προέκυψε πρόσφατα στην επιστήμη της διατροφής ήταν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Nature” και βρήκε ότι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να φάτε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας είναι απλά . . όχι πολύ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι άνθρωποι, τα ζώα, ακόμη και τα σκουλήκια, που έκαναν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων έζησαν περίπου 40 % περισσότερο από τους καλοθρεμμένους συνομηλίκους τους. Φυσικά η συνεχής δίαιτα, ίσως θα έκανε αυτά τα επιπλέον χρόνια λιγότερο ευχάριστα, έτσι πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην έννοια της «διαλείπουσας νηστείας» για περιόδους από 12 -36 ώρες.
Συμπέρασμα
Όταν γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, νερό και βασικά θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του: του δέρματός μας. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε μια ποικιλία από βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης και να οδηγήσουν σε μακροζωία.
Πηγή: www.thehealthy.com