Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλο τον κόσμο. Και, φυσικά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών πασχαλινών φαγητών.
Παρακάτω θα δούμε μερικά από αυτά τα γιορτινά φαγητά:
1. Ιταλία – Pani di Pasqua, Colomba di Pasqua και πίτσα Chiena
Το Pane di Pasqua είναι ένα παραδοσιακό ελαφρώς γλυκό πασχαλινό ψωμί με ένα βαμμένο αυγό στη μέση. Φτιάχνεται με απλά υλικά, όπως αυγά, βούτυρο και μαγιά και στολίζει το πασχαλινό τραπέζι στην Ιταλία.
Το Colomba di Pasqua είναι ένα πασχαλινό κέικ, που μοιάζει με το panettone. Σε αντίθεση με το panettone, συνήθως περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και όχι σταφίδες. Η ζύμη διαμορφώνεται σε σχήμα περιστεριού (colomba στα ιταλικά) και τέλος πασπαλίζεται με ζάχαρη και αμύγδαλα πριν ψηθεί.
Η πίτσα Chiena είναι ένα τυπικό πασχαλινό φαγητό από τη Νάπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, παρασκευάζεται τη Μεγάλη Παρασκευή και καταναλώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Παρά το όνομα, η εμφάνιση και η γεύση διαφέρουν από την παραδοσιακή πίτσα. Αν και είναι στρογγυλή, θυμίζει περισσότερο αλμυρή πίτα. Η ζύμη της περιέχει λαρδί και η γέμιση ποικίλλει.
2. Γερμανία – Σούπα με βότανα
Μια πράσινη χορτόσουπα είναι το παραδοσιακό γερμανικό γεύμα για τη Μεγάλη Πέμπτη. Αυτή η ημέρα τιμά τη μνήμη του τελευταίου δείπνου του Χριστού και είναι επίσης γνωστή ως Πράσινη Πέμπτη. Η σούπα περιέχει παραδοσιακά 7 βότανα, ως υπενθύμιση των 7 τελευταίων λέξεων του Χριστού στον Σταυρό.
3. Αγγλία– Hot Crossed buns και Simnel Cake
Μια ευρέως γνωστή και αγαπημένη πασχαλινή παράδοση προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο: Τα Hot Cross Buns.
Αυτά τα ψωμάκια έχουν μακρά ιστορία και παραδοσιακά τρώγονται τη Μεγάλη Παρασκευή, για να σηματοδοτήσουν το τέλος της Σαρακοστής. Συνήθως περιέχουν αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και στολίζονται με ένα σταυρό στην επιφάνεια τους. Ο σταυρός φυσικά συμβολίζει τη σταύρωση ενώ τα μπαχαρικά είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην ταρίχευση και ταφή του Χριστού.
Το Simnel Cake είναι ένα κέικ με φρούτα, που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους Αποστόλους. Όταν οι μπαλίτσες είναι 11, ο Ιούδας, παραμένει εκτός.
4. Πολωνία – White Borscht
Την ημέρα πριν από το Πάσχα στην Πολωνία, οι οικογένειες φέρνουν στην εκκλησία πασχαλινά καλάθια γεμάτα με βαμμένα αυγά, λουκάνικα, ψωμί, βούτυρο και πολλά άλλα συμβολικά υλικά για να ευλογηθούν. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για το πασχαλινό γεύμα και, ειδικότερα, για την παρασκευή της λευκής σούπας Borscht.
5. Ρωσία: Pashka
Είναι μια αλμυρή τούρτα με τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένη όμορφα με αποξηραμένα φρούτα. Στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»)
6. Μεξικό – Capirotada
Η Capirotada είναι μια πουτίγκα ψωμιού μουλιασμένη σε σιρόπι, που παραδοσιακά σερβίρεται τη Μεγάλη Παρασκευή. Τα συστατικά της είναι γεμάτα συμβολισμούς, που παραπέμπουν στη σταύρωση, που γιορτάζεται εκείνη την ημέρα, όπως τα ξυλάκια κανέλας που συμβολίζουν το σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.
7. Ηνωμένες Πολιτείες – Glazed Ham
Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν το αρνί ως το κύριο πιάτο στο πασχαλινό τους τραπέζι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το γλασαρισμένο ζαμπόν είναι το πιο συνηθισμένο κυρίως πιάτο του Πάσχα.
8. Εκουαδόρ-Fanesca
Μία λευκή σούπα, από μια ποικιλία σπόρων, οσπρίων και μπακαλιάρο. Η παραδοσιακή εκδοχή της θέλει να γίνεται με τουλάχιστον 12 διαφορετικά όσπρια, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ το ψάρι συμβολίζει τον Χριστό.
9. Λιθουανία – Kugelis
Οι πατάτες αποτελούν μεγάλο μέρος της λιθουανικής διατροφής και εμφανίζονται σε πολλά πασχαλινά πιάτα.Το kugelis είναι μια αλμυρή πουτίγκα πατάτας, δημοφιλές παραδοσιακό συνοδευτικό στο πασχαλινό τραπέζι. Οι τριμμένες πατάτες ανακατεύονται με σοταρισμένο μπέικον κρεμμύδι, αυγά, γάλα και αλεύρι και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.
10. Αργεντινή – Pascualina Tart
Η Pascualina είναι η “Τάρτα του Πάσχα”. Αυτή η νόστιμη πίτα με σπανάκι και ρικότα έχει ιταλική προέλευση, αλλά έγινε μια εισαγόμενη πασχαλινή παράδοση στην Αργεντινή. Τα πολλά αυγά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της συμβολίζουν την ανάσταση του Χριστού.
11. Γαλλία – Gigot d’agneau pascal
Ένα άλλο φαγητό που συνδέεται ευρέως με τις πασχαλινές διατροφικές παραδόσεις είναι το αρνί, με ρίζες στον Παγανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Άλλωστε και ο Ιησούς αναφέρεται ως ο Αμνός του Θεού. Τα αρνιά συμβολίζουν επίσης την άνοιξη και τη νέα ζωή.
Το Gigot d’agneau pascal, είναι πλούσιο, αργομαγειρεμένο αρνί στιφάδο, που συνήθως σερβίρεται μαζί με ανοιξιάτικα λαχανικά.
12. Αιθιοπία – Difo Dabo
Η Αιθιοπία έχει έναν από τους μεγαλύτερους χριστιανικούς πληθυσμούς στον κόσμο, με το Πάσχα να είναι η πιο ιερή γιορτή. Μετά από μια αυστηρή νηστεία 56 ημερών, που απαγορεύει τα ζωικά προϊόντα, το γιορτινό γεύμα είναι εξαιρετικά πλούσιο. Το Difo Dabo είναι ένα στρογγυλό σταρένιο καρβέλι εμπλουτισμένο με γάλα και μέλι. Το όνομα και τα συστατικά του αναφέρονται στη Βιβλική γη της επαγγελίας. Παραδοσιακά, το ψωμί τυλίγεται σε φύλλα κόμπα και ψήνεται σε πήλινο φούρνο.
13. Ρουμανία – Pasca
Ένα από τα πιο δημοφιλή πασχαλινά φαγητά της Ρουμανίας έχει παγανιστική επιρροή. Το Pasca είναι ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με τυρί και σταφίδες με στρογγυλό σχήμα και χρυσαφένιο χρώμα, που αντιπροσωπεύει τον ήλιο, που με τη σειρά του συμβολίζει τη ζωή. Το Μεγάλο Σάββατο, οι Ρουμάνοι ετοιμάζουν ψωμί στο σπίτι για να το ευλογήσουν στη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Ακολουθώντας αυτή την παράδοση, το άτομο θα έχει ευημερία μέσα στη χρονιά.
14. Σουηδία – Påskmus
Το Påskmus είναι ένα σουηδικό αναψυκτικό που παρασκευάζεται με εκχύλισμα λυκίσκου, βύνης και μπαχαρικών, που παράγεται ειδικά για το Πάσχα. Δημιουργήθηκε το 1910 ως μη αλκοολούχο ποτό εναλλακτικό της μπύρας. Τα στοιχεία δείχνουν πώς οι Σουηδοί αγαπούν το påskmus. Μόνο τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας καταναλώνουν 10 εκατομμύρια λίτρα από αυτό το ποτό. Για τον υπόλοιπο χρόνο, ονομάζεται Julmust.
15. Σλοβενία και Κροατία – Pinca
Είναι ένα γλυκό ψωμί που παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, αυγά, ζάχαρη, γάλα, σταφίδες, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και με prošek, ένα τοπικό κρασί. Αρχικά, δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τον ερχομό της άνοιξης, αλλά κατέληξε να ενσωματωθεί στη χριστιανική παράδοση. Όπως και σε άλλους πολιτισμούς, η Pinca πρέπει να ευλογηθεί το Μεγάλο Σάββατο για να καταναλωθεί την Κυριακή του Πάσχα.
Από πιάτα πλούσια σε συμβολισμούς μέχρι εκείνα που δημιουργούνται από ένα μείγμα πολιτισμών, οι πασχαλινές παραδόσεις είναι μια συναρπαστική αναπαράσταση της θρησκείας, της πίστης και του πολιτισμού μιας περιοχής. Τα σύμβολα, οι τελετές, το φαγητό, οι μουσικές, εδραιώνουν την ταυτότητά μας και μας παρέχουν το αίσθημα της συνέχειας, μας συνδέουν με το παρελθόν και μας ενώνουν σαν οικογένεια, σαν κοινότητα και σαν χώρα.
Πηγές: www.curiouscuisiniere.com, www.cozymeal.com, foodandroad.com