Οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν τραγανές, χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες αλλά σκέφτονται τα λιπαρά. Πολλοί στρέφονται σε μια φριτέζα αέρα, που μοιάζει αρκετά ελκυστική. Αλλά αυτές οι σχετικά προσιτές συσκευές, μαγειρεύουν το φαγητό με πιο υγιεινό τρόπο από τις παραδοσιακές φριτέζες;
Πώς λειτουργεί μια φριτέζα αέρα;
Οι φριτέζες φαίνονται αρκετά θαυματουργές: Γεμίζετε ένα καλάθι με φαγητό, το ρίχνετε στη συσκευή και αφού πατήσετε μερικά κουμπιά, έχετε φαγητό που είναι τραγανό εξωτερικά αλλά εξακολουθεί να είναι τρυφερό στο εσωτερικά — παρόλου που έχετε χρησιμοποιήσει ελάχιστο έως καθόλου λάδι. Όμως, παρά το όνομά τους, οι φριτέζες δεν «τηγανίζουν» φαγητό, από μόνες τους.
Λειτουργούν ψεκάζοντας ζεστό αέρα γύρω από τις πρώτες ύλες για να προωθήσουν την ομοιόμορφη επαφή μεταξύ τροφίμων και σταγονιδίων λαδιού στον ζεστό αέρα. Με άλλα λόγια, η ροή αέρα, σε συνδυασμό με θερμοκρασίες περίπου 180 βαθμών έως 300 βαθμών Κελσίου, τραγανίζει το εξωτερικό στρώμα χωρίς να στεγνώνει το κέντρο. Έτσι, σε αντίθεση με τις φριτέζες, οι οποίες βασίζονται στη βύθιση φαγητού σε λάδι, οι φριτέζες αυτές λειτουργούν με γρήγορη και ομοιόμορφη κυκλοφορία ζεστού αέρα γύρω από το φαγητό σας.
Ωστόσο, ενώ σχεδόν τα πάντα μπορούν να τηγανιστούνε, δεν ισχύει το ίδιο για τις φριτέζες αέρα. Για παράδειγμα, οι φριτέζες δεν τα πάνε καλά με τρόφιμα με υψηλή υγρασία όπως το τυρί. Επίσης, δεν τα πάνε καλά με το κουρκούτι, καθώς τα ελαφριά, χαλαρά συστατικά θα σκορπίσουν στη συσκευή.
Πόσο υγιεινές είναι οι φριτέζες αέρα;
Γενικά, οι φριτέζες αέρα μπορούν να είναι μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος σε σύγκριση με τις συμβατικές φριτέζες:
- Μειώνουν τις θερμίδες και βοηθούν στη διαχείριση βάρους: Οι φριτέζες μπορούν να μειώσουν τα λιπαρά και τις θερμίδες, καθώς απαιτούν σημαντικά λιγότερο λάδι. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, προσθέτοντας μόνο 40 θερμίδες. Αντίθετα, μόνο μια κουταλιά της σούπας λάδι που απορροφάται στα τρόφιμα κατά το τηγάνισμα προσθέτει περίπου 120 θερμίδες.
- Μειώνουν την ποσότητα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα: Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου, μια ουσία που σχηματίζεται όταν οι υδατάνθρακες θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες-και μελέτες το συνδέουν με καρδιακές παθήσεις. Το ακρυλαμίδιο θεωρειται και ως καρκινογόνο με βάση μελέτες σε ζώα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους είναι ανάμεικτα και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Τα καλά νέα είναι, ότι οι φριτέζες αέρα φαίνεται να παράγουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμιδίου.
- Δεν παράγονται ορισμένες τοξικές ενώσεις που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα: Η μείωση του λαδιού μέσω του τηγανίσματος στον αέρα έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Όταν το λάδι επαναχρησιμοποιείται για τηγάνισμα (όπως συμβαίνει συχνά στα εστιατόρια), παράγει επανειλημμένα επιβλαβείς χημικές ουσίες.
- Επιπλέον, όταν τα βρώσιμα έλαια θερμαίνονται ξανά και ξανά, η ποιότητα υποβαθμίζεται, εξαντλώντας το έλαιο —και ενδεχομένως τα τρόφιμα— από αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση τροφών με λιγότερα αντιοξειδωτικά και περισσότερα επιβλαβή υποπροϊόντα, θέτει σε κίνδυνο το αμυντικό σύστημα του σώματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ασθενειών.
Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε φριτέζα αέρα:
Προσοχή στο λάδι: Χρησιμοποιήστε ελάχιστες ποσότητες λαδιού: Ρίξτε ή αλείψτε το φαγητό με περίπου ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού λάδι ανά μερίδα. Το πολύ λάδι όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καπνό, που θα κάνει τα τρόφιμα άσχημα στη γεύση και πιθανώς να επηρεάσει την υγεία σας, παράγοντας ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.
Μια φριτέζα αέρα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην κουζίνα σας. Πέρα από μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, εξοικονομεί χρόνο στο μαγείρεμα αλλά και στον καθαρισμό. Η συσκευή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το βάρος σας και να μειώσετε τις χημικές ουσίες ή τις ενώσεις που μπορεί να προκύψουν από το τηγάνισμα τροφίμων. Απλώς θυμηθείτε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης, για να μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σας με ασφάλεια και να αποκομίσετε τα οφέλη του τηγανίσματος στον αέρα.
Πηγή: www.health.com