Μερικές φορές οι ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων μπορεί να αναγράφουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την υγεία ή πληροφορίες που οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ή να ερευνήσουν περαιτέρω.
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλέον γεμάτα με τροφές χαμηλών λιπαρών αλλά και θερμίδων που προορίζονται για απώλεια βάρους ενώ στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί για την υγεία είναι συγκεχυμένοι. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στο παραπλανητικό μάρκετινγκ τροφίμων, ξετυλίγοντας τις «παγίδες» των ετικετών!
Χωρίς χοληστερόλη
Οι ετικέτες «χωρίς χοληστερόλη» μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε όσους αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ισχυρισμός αυτός συχνά «κοσμεί» φυτικά προϊόντα όπου η χοληστερόλη φυσικά δεν υπάρχει. Το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι δεν θα περιείχαν ποτέ χοληστερόλη, καθιστώντας αυτή την ετικέτα περισσότερο ένα τέχνασμα μάρκετινγκ παρά μία ενημερωτική πηγή!
Φρέσκα λαχανικά ή φρούτα
Η ετικέτα που αναγράφει την προσθήκη φρέσκων λαχανικών ή φρούτων σε ένα προϊόν μπορεί να επηρεάσει ύπουλα τους καταναλωτές. Οι κατασκευαστές τοποθετούν στρατηγικά αυτά τα φυσικά συστατικά με μεγάλα γράμματα, ενώ στον πίσω μέρος, επισκιάζονται λιγότερο υγιεινά συστατικά όπως σάκχαρα ή σιρόπια. Για παράδειγμα, η ετικέτα «φτιαγμένο με φρέσκα λαχανικά», πιθανόν να εμπεριέχει πρόσθετα συντηρητικά, όπως σκόνη ντομάτας και ενισχυτικά γεύσης.
Κέτο
Η τάση της κετογονικής δίαιτας έχει προκαλέσει μια αναταραχή προϊόντων με ετικέτα «κέτο» που πλημμυρίζουν την αγορά. Ενώ αυτά τα είδη διαθέτουν ελάχιστους υδατάνθρακες και σάκχαρα, συχνά παρασκευάζονται με εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά.
Τα δημητριακά, οι μπάρες και τα μπισκότα που φέρουν την ετικέτα «κέτο», δηλαδή εκείνα που είναι ιδανικά για την κετογονική δίαιτα, μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, εγείροντας ανησυχίες για τη θρεπτική αξία τους.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη προστίθεται στα τρόφιμα για να τα συντηρήσει ή για να τα βοηθήσει να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να «μεταμφιεστεί» και με άλλα ονόματα σε μια ετικέτα τροφίμων, όπως μέλι, σιρόπι και γλυκόζη. Εάν κάποιο από αυτά αναγράφεται στη λίστα συστατικών, τότε έχει προστεθεί ζάχαρη ακόμα κι αν επισημαίνεται ως φυσικό.
Ολικής αλέσεως
Εάν η συσκευασία ενός προϊόντος ισχυρίζεται ότι είναι φτιαγμένο με δημητριακά ολικής αλέσεως, τότε αξίζει να ελέγξετε τη λίστα συστατικών για να δείτε το ποσοστό περιεκτικότητάς του. Εάν δεν περιλαμβάνεται στα τρία πρώτα συστατικά, η επίδρασή του είναι ανύπαρκτη.
Πηγή: www.consumerreports.org