Το σαφράν λατρεύεται σε όλο τον κόσμο για το μοναδικά πολυεπίπεδο γευστικό του προφίλ. Το Ιράν είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του σαφράν – προϊόν του κρόκου (Crocus sativus) – καλύπτοντας άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής (που δεν ξεπερνά τους 300 τόνους ετησίως). Η Ελλάδα είναι δεύτερη και ακολουθούν: το Κασμίρ, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ισπανία.
Γιατί το σαφράν είναι τόσο ακριβό
Η συγκομιδή σαφράν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Για αρχή, κάθε βολβός αποδίδει μόνο ένα λουλούδι και ανθίζει μόνο τρεις εβδομάδες το φθινόπωρο. Το άνθος του κρόκου έχει σκούρα κόκκινα νήματα μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, τα οποία αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι και ξεραίνονται. Χρειάζονται 150.000 λουλούδια για να πάρετε ένα κιλό σαφράν! Αυτή η εκτεταμένη εργασία είναι ο πραγματικός λόγος που το σαφράν είναι τόσο ακριβό. Ένα κιλό σαφράν μπορεί να κοστίσει πάνω από 90.000€. Αλλά μην ανησυχείτε. Λίγο πάει πολύ μακριά, και οι περισσότερες συνταγές απαιτούν μόνο μια μικρή ποσότητα.
Η πρώτη γνωστή χρήση του σαφράν
Το συναντάμε ως χρώμα, στους τοίχους σπηλαίων στη Μεσόγειο στην εποχή του Χαλκού. Η πρώτη εικόνα ενός λουλουδιού κρόκου εμφανίστηκε σε κεραμικό δοχείο πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Σε τοιχογραφία στη Σαντορίνη απεικονίζονται συλλέκτες να μαζεύουν λουλούδια κρόκου και να συλλέγουν τα νήματα σε καλάθια, τα οποία στη συνέχεια προσφέρονταν στους θεούς και τις θεές. Το σαφράν δεν απεικονιζόταν μόνο ως προσφορά στο θείο αλλά ήταν επίσης και ένας σημαντικός μοχλός της οικονομίας από το 1650 π.Χ., όταν κρίθηκε για πρώτη φορά πολύτιμο λόγω της φροντίδας που χρειαζόταν για τη συγκομιδή του.
Το σαφράν ως καλλυντικό
Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, πιστώνεται με την πρώτη χρήση του σαφράν ως τελετουργικό ομορφιάς και άρωμα. Φέρεται να έκανε μπάνιο με γάλα φοράδας εμποτισμένο με το μπαχαρικό. Οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και τα αντιοξειδωτικά του σαφράν βοηθούσαν στη διατήρηση της επιδερμίδας της λείας, φωτεινής και νεανικής
Το σαφράν ως φάρμακο
Σε όλη την ελληνορωμαϊκή περίοδο, το σαφράν ήταν διαδεδομένο τόσο στη μυθολογία όσο και στην ιατρική. Ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης και άλλοι Έλληνες γιατροί χρησιμοποίησαν το σαφράν ως θεραπεία για έλκη, οφθαλμικές λοιμώξεις, πόνους αυτιών δοντιών και καταρράκτη κ.α.
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται κροκίνη, πικροκροκίνη και σαφράναλ είναι ο λόγος για τον οποίο το σαφράν είναι τόσο πολύτιμο για ιατρικούς σκοπούς. Δύο από τα καλύτερα μελετημένα οφέλη του εκχυλίσματος σαφράν είναι η βελτίωση της διάθεσης και η μείωση του οξειδωτικού στρες. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πάνω από 100 διαφορετικών ασθενειών, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επιπλέον, η κροκίνη και οι ενώσεις κροκετίνης έχει αποδειχθεί, ότι βελτιώνουν την υγεία στο γαστρεντερικό, το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινικό, το καρδιαγγειακό και το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.
Πηγή: www.tastingtable.com