Στον σημερινό ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, το street food γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και οι καντίνες (τα λεγόμενα food trucks) αναδύονται συνεχώς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί στο ορατό μέλλον και έχει γίνει μέρος του καθημερινού μας τρόπου ζωής.
Το street food βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον κόσμο της γαστρονομίας. Η παροδικότητά του σημαίνει ότι μπορεί να συμβαδίζει με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών για νέες υφές, γεύσεις και αναπάντεχους συνδυασμούς.
Μάλιστα μερικές καντίνες έχουν αναδείξει τα πιάτα τους σε τόσο υψηλό επίπεδο, που έχουν βραβευτεί με το πολυπόθητο αστέρι Michelin.
To πρώτο Michelin για street food
Την παγκόσμια πρωτιά απονομής αστεριού Michelin στην κατηγορία street food κέρδισε ο Chan Hon Meng για την καντίνα του στην Σιγκαπούρη. Ο Chen έχει δύο κιόσκια στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης.
Εκεί σερβίρει παραδοσιακά πιάτα, όπως μια γενναιόδωρη μερίδα χυλοπίτες με χοιρινό κρέας και σάλτσα ξιδιού και λακαρισμένο κοτόπουλο καρυκευμένο με σάλτσα σόγιας. Οι τιμές είναι απολύτως προσιτές, από 3-4 δολάρια η μερίδα.
Τι κάνει αυτά τα πιάτα τόσο ξεχωριστά και άξια μιας τόσο μεγάλης ουράς αναμονής μόνο και μόνο για να τα δοκιμάσετε; Σύμφωνα με τον οδηγό της Michelin: “η ποιότητα των προϊόντων, η ισορροπία των γεύσεων και η συνοχή των πιάτων”.
Ο Sergio Lovorinovich (διευθυντής του οδηγού Michelin για την Ιταλία), μιλώντας τεχνικά, προσθέτει ότι ήταν η “απόλυτη απόδοση του πιάτου” που έκανε τη διαφορά.
Η ειδικός των θαλασσινών
Το Raan Jay Fai, ένα μικρό εστιατόριο-καντίνα στην άκρη του δρόμου στην Μπανγκόκ που φημίζεται για την εξειδίκευση στα θαλασσινά. Διευθύνεται από την Jay Fai, μια γυναίκα που παράτησε το προηγούμενο επάγγελμά της ως μοδίστρα και τα ρίσκαρε όλα για να αναλάβει το μικρό αυτό κιόσκι.
Το street food είναι γενικά γνωστό ότι είναι φθηνό και προσιτό, αλλά έχουμε μια εξαίρεση στο Raan Jay Fai. Η τιμή του φαγητού σε αυτό το μέρος είναι λίγο υψηλότερη, λόγω της ιδεολογίας της Jay να προσφέρει στους πελάτες της μόνο τα καλύτερα και πιο φρέσκα θαλασσινά.
Οι σπεσιαλιτέ της είναι η ομελέτα καβουριού, τα noodles με θαλασσινά, σούπα κάρυ με καβούρι και σούπα tom yam. Έξω από το κατάστημά της θα βρείτε ουρές ανθρώπων από όλο τον κόσμο, περιμένοντας υπομονετικά για ένα πιάτο μαγειρεμένο από τα χέρια της.
Πηγές: guide.michelin.com, www.vsveicolispeciali.com, www.outlookindia.com