Φρούτα με γεύση σοκολάτας, φρούτα που μοσχοβολούν σα φρεσκοψημένο ψωμί, φρούτα που μοιάζουν με παλάμη χεριού ή που έχουν άσχημη μυρωδιά, λέπια ή τρίχες; Κι όμως υπάρχουν!
Ποια είναι λοιπόν τα πιο περίεργα και εξωτικά φρούτα του κόσμου; Και ποιος μπορεί να ορίσει ποια φρούτα είναι περίεργα και ποια όχι; Αυτό που φαίνεται ή έχει περίεργη γεύση σε ένα άτομο, μπορεί να είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο για κάποιον άλλο. Όλα μπορεί να εξαρτώνται από το σε ποιο μέρος στον κόσμο ζείτε και σε ποια κουλτούρα μεγαλώσατε.
Ακολουθεί μια λίστα με αυτά, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα πιο παράξενα και εξωτικά φρούτα του κόσμου με βάση τα δυτικά πρότυπα.
Buddha’s Hand
Επιστημονική ονομασία: Citrus medica
Κοινά ονόματα: το χέρι του Βούδα, τα δάχτυλα του Βούδα, μπουσουκάν στα Ιαπωνικά.
Αυτός ο καρπός έχει σχήμα χεριού, με προεξοχές που μοιάζουν με δάχτυλα που αναπτύσσονται από τη βάση. Τόσο ο καρπός όσο και τα ανοιχτόχρωμα άνθη είναι και τα δύο πολύ αρωματικά και χρησιμοποιούνται συνήθως σε θρησκευτικές τελετές ως προσφορές στους θεούς.
Το φρούτο δεν είναι καθαυτό βρώσιμο, καθώς δεν έχει σχεδόν καθόλου σάρκα ή χυμό. Συνήθως κόβεται σε μικρά κομμάτια και τρώγεται μεσα σε σαλάτες. Μπορεί να φαγωθεί και ως καραμέλα! Τόσο στην Ιαπωνία όσο και στην Κίνα, ο καρπός χρησιμοποιείται ευρέως για τον αρωματισμό ρούχων και δωματίων.
Durian, ο βασιλιάς όλων των φρούτων
Επιστημονική ονομασία: Durio Zibethinus Linn
Κοινό όνομα: durian
Αυτό είναι σίγουρα το πιο παράξενο φρούτο στον κόσμο, όσον αφορά στο μέγεθος, το σχήμα, το περιεχόμενο, την υφή, τη γεύση και τη . . . μυρωδιά!
Το όνομα durian προέρχεται από τη ρίζα της λέξης “duri” στα Μαλαισιανά και στα Ινδονησιακά, που σημαίνει “αγκάθια”. Το durian είναι αιχμηρό παντού, και κατά μέσο όρο έχει περίπου το μέγεθος μιας καρύδας. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο. Ακόμα και το βάρος του δεν είναι στάνταρ. Μπορεί να ζυγίζει από 0,5 έως 3 κιλά.
Όπως το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να διαφέρουν, το χρώμα του εξωτερικού κελύφους μπορεί να κυμαίνεται από πράσινο έως ανοιχτό καφέ. Η υφή της σάρκας του φρούτου μπορεί να ποικίλλει από ξηρή και τραχιά έως λεία και υγρή. Το χρώμα της σάρκας μπορεί να κυμαίνεται από υπόλευκο έως κιτρινωπό έως κοκκινωπό.
Και ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα, η γεύση μπορεί να διαφέρει από το ένα durian στο άλλο.
Μόλις ωριμάσει, ο καρπός θα πέσει μόνος του -νωρίς το πρωί -πριν ανατείλει ο ήλιος. Τα Durians τρώγονται καλύτερα μέσα σε μία μέρα. Διαφορετικά, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Η σάρκα του durian χωρίζεται σε τμήματα. Μέσα σε κάθε τμήμα υπάρχει ένας μη βρώσιμος σπόρος.
Το durian μοιάζει σαν μια αιχμηρή αγκαθωτή οβίδα, η οποία θα μπορούσε να εκραγεί και απελευθερώσει το πιο αντιπαθητικό, βρωμερό αέριο, που θα «εξαφάνιζε» όποιον δεν είναι συνηθισμένος στη μυρωδιά. Η αποκρουστική μυρωδιά από μόνη της θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε δακρυγόνο. Αυτή είναι η πραγματική υπερδύναμη του durian! Για τους ντόπιους, το durian μυρίζει θεϊκά και η γεύση του έχει κάτι από παράδεισο. Εάν ωστόσο, το δοκιμάζετε για πρώτη φορά, η πρώτη σας συνάντηση μπορεί να σας οδηγήσει στην κόλαση, καθώς θα μυρίζει άσχημα και θα έχει απλά απαίσια γεύση.
Αλλά αν επιμείνετε, μπορεί να επιτρέψετε στον εαυτό σας να εκτιμήσει την πραγματικά ιδιαίτερη γεύση αυτού του φανταστικού φρούτου, όπως υποστηρίζουν όσοι το λατρεύουν.
Παρεμπιπτόντως, τα καλύτερα durian στον κόσμο βρίσκονται στο Penang, το παραδεισένιο νησί της Μαλαισίας.
Miracle Fruit
Επιστημονική ονομασία: Synsepalum dulcificum
Κοινά ονόματα: θαυματουργό φρούτο, θαυματουργό μούρο, γλυκό μούρο
Αυτό που είναι περίεργο με αυτό το φρούτο, δεν είναι η εμφάνισή του, αλλά μάλλον οι ιδιότητες του. Το ίδιο το έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά μετά την κατανάλωση του, τα όξινα φαγητά αρχίζουν να έχουν γλυκιά γεύση. Για παράδειγμα, αν φάτε μετά λεμόνια, θα αρχίσουν να έχουν γλυκιά γεύση.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτεϊνικής ουσίας η οποία ονομάζεται “miraculin” και κάνει τους γευστικούς κάλυκες να αντιλαμβάνονται τα όξινα τρόφιμα ως γλυκά. Αυτό το αποτέλεσμα θα διαρκέσει για περίπου μία ώρα – ή έως ότου η πρωτεϊνική ουσία αποστραγγιστεί από το σάλιο.
Με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική, τα θαυματουργά φρούτα καλλιεργούνται σήμερα στην Γκάνα, το Πουέρτο Ρίκο, την Ταϊβάν και τη Νότια Φλόριντα.
Rambutanb
Επιστημονική ονομασία: Nephelium lappaceum
Κοινή ονομασία: rambutan
Rambutan είναι το τοπικό όνομα στη Μαλαισία και την Ινδονησία. Η ρίζα της λέξης “rambut” στα Μαλαισιανά ή στα Ινδονησιακά σημαίνει “τρίχα”. Εξού και το όνομα rambutan σημαίνει “τριχωτό φρούτο”.
Το rambutan έχει οβάλ σχήμα, και το μήκος του στο κέντρο είναι περίπου 2 εκατοστά. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: το κίτρινο και το κόκκινο. Τα κίτρινα δεν είναι δημοφιλή. Η αγαπημένη ποικιλία είναι η κόκκινη. Και οι δύο ποικιλίες είναι πράσινες όταν είναι άγουρες, αλλά μετά την ωρίμανση, η κόκκινη ποικιλία αποκτά έντονο κόκκινο.
Το rambutan είναι πολύ γλυκό. Είναι εύκολο να σπάσει και να αφαιρεθεί το τριχωτό δέρμα, και η ημιδιαφανής σάρκα του περιβάλλει έναν μεγάλο, μη βρώσιμο σπόρο.
Εάν εντοπίσετε φρούτα rambutan να αναπτύσσονται σε ένα δέντρο, μπορεί να παρατηρήσετε πολλά μαύρα μυρμήγκια να περιβάλλουν τους καρπούς.
Mangosteen
Επιστημονική ονομασία: Garcinia mangostana
Κοινή ονομασία: mangosteen
Η βασίλισσα των φρούτων ονομάζεται mangosteen – αλλά σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το μάνγκο. Είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις και έχει σκούρο μοβ χρώμα. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το φρούτο είναι το παχύ, σκούρο μωβ εξωτερικό περίβλημα του. Στην κορυφή του καρπού υπάρχουν τα υπολείμματα τεσσάρων «πετάλων» και στο κάτω μέρος, υπάρχει ένα ιδιόμορφο κυκλικό σχέδιο «λουλουδιού», το οποίο είναι ένα κατάλοιπο του στίγματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των πετάλων που εμφανίζεται στο μοτίβο “λουλουδιού” θα υποδεικνύει τον αριθμό των τμημάτων από τα οποία αποτελείται η σάρκα.
Η εσωτερική σάρκα έχει καθαρό λευκό χρώμα και χωρίζεται σε τμήματα που ονομάζονται «γαρύφαλλα». Το μοτίβο “λουλουδιού” αποτελείται συνήθως από 5 έως 7 πέταλα, που αντιστοιχούν στον αριθμό των σπόρων μέσα στο φρούτο. Αυτό το φρούτο έχει πολύ χοντρή φλούδα της οποίας ο χυμός, θα αφήσει μόνιμο λεκέ στα ρούχα, αν κάποιος δεν προσέχει όταν τα ανοίγει τα ξεφλουδίσει!
Kiwano Melon
Επιστημονική ονομασία: Cucumis metuliferus
Κοινές ονομασίες: πεπόνι kiwano, πεπόνι με κέρατα, αγγούρι με κέρατα Αφρικής, πεπόνι ζελέ, μελάνο, φρούτο ψαριών
Αυτός ο καρπός θεωρείται το πρώιμο βκαλλιεργημένο πεπόνι. Όταν είναι ώριμο, έχει κίτρινη-πορτοκαλί φλούδα με πράσινη σάρκα σαν ζελέ, που έχει γεύση παρόμοια με του αγγουριού. Λόγω της υφής και του σχήματός του, το πεπόνι kiwano είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως διακοσμητικό στοιχείο σε διαφορά φαγητά.
Jabuticaba Fruit
Επιστημονική ονομασία: Plinia cauliflower
Κοινές ονομασίες: φρούτο jabuticaba, βραζιλιάνικα σταφύλια
Εγγενές στη Βραζιλία, το φρούτο jabuticaba έχει ένα περίεργο χαρακτηριστικό, που σχετίζεται με τον τρόπο, που μεγαλώνει. Οι καρποί φυτρώνουν απευθείας από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου!
Το ίδιο το φρούτο έχει μοβ-μαύρη φλούδα και η σάρκα του μοιάζει με των συνηθισμένων σταφυλιών. Είναι σχετικά μεγάλα σε μέγεθος, έχουν διάμετρο 3 έως 4 εκατοστά και κάθε καρπός έχει 1 έως 4 σπόρους ο καθένας. Τρώγονται συχνά φρέσκα, όπως και τα σταφύλια, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν χυμοί, ζελέ, μαρμελάδες, ακόμη και κρασί και λικέρ.
Monster Fruit
Επιστημονική ονομασία: Monstera deliciosa
Κοινά ονόματα: φρούτο τέρας, monsterio delicio, monstereo, μεξικάνικο ψωμί.
Τα φρούτα αυτά καλλιεργούνται στο Μεξικό. Μοιάζουν με στάχυ καλαμποκιού και καλύπτονται με εξαγωνικά λέπια. Έχουν συνήθως μήκος περίπου 25 εκατοστά και διάμετρο 3 έως 4 εκατοστά. Τα λέπια πρέπει να αφαιρεθούν για να φτάσετε στη σάρκα, η οποία είναι παρόμοια με τον ανανά σε υφή και γεύση.
Aguaje
Επιστημονική ονομασία: Mauritia flexuosa
Κοινή ονομασία: φρούτο aguaje
Ο καρπός aguaje αναπτύσσεται σε έναν τύπο φοίνικα, που ονομάζεται “φοίνικας moriche”, γνωστός στο Περού ως “φοίνικας aguaje”. Ο καρπός έχει χρώμα καστανό με γυαλιστερά λέπια. Η σάρκα είναι κίτρινου χρώματος, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Οι Περουβιανοί πιστεύουν, ότι ο καρπός έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, οι κάψουλες aguaje πωλούνται συχνά ως καλλυντικά βοηθήματα στο Περού.
Noni Fruit
Επιστημονική ονομασία: Morinda citrifolia
Κοινές ονομασίες: φρούτο noni, ινδική μουριά, mengkudu (Ινδονησία και Μαλαισία), apatot (Φιλιππίνες), μουριά παραλίας, φρούτα τυριού, φρούτα εμετού.
Το φρούτο νόνι έχει «σπυράκια», που μπορεί να το κάνουν να φαίνεται περίεργο, αλλά οι σύγχρονοι λάτρεις της υγιεινής διατροφής, το έχουν βαπτίσει «superfruit». Οι καρποί, τα φύλλα και οι ρίζες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται από πολλές κοινότητες για τη θεραπεία παθήσεων όπως οι κράμπες περιόδου, προβλήματα του εντέρου, ο διαβήτης, η ηπατική νόσος και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Παραδοσιακά συναντάται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, αλλά πλέον, έχει αρχίσει να καλλιεργείται ευρέως, με τη Χαβάη να πρωτοστατεί.
Ο καρπός του έχει ακανόνιστο οβάλ σχήμα και έχει περίπου το μέγεθος μιας μικρής πατάτας. Έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά όταν ωριμάσει (δεν είναι περίεργο που ονομάζεται και «φρούτο εμετού»!). Τα φρούτα αυτά συνήθως μαγειρεύονται μέσα σε αλμυρά φαγητά.
Breadfruit
Επιστημονική ονομασία: Artocarpus altilis
Κοινή ονομασία: ψωμί
Το φρούτο βρίσκεται σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και στα περισσότερα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Έχει έντονο πράσινο χρώμα, και είναι αρκετά μεγάλο – περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου! Είναι πλούσιο σε άμυλο και καθώς ωριμάζει το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη. Όταν μαγειρεύονται, η υφή και η γεύση είναι παρόμοια με το φρεσκοψημένο ψωμί, εξού και το όνομά του.
Dragon fruit
Επιστημονική ονομασία: Hylocereus
Κοινά ονόματα: φρούτο δράκου, pitaya, pitahaya
Το φρούτο του δράκου μοιάζει με την πύρινη ουρά ενός δράκου, εξού και το όνομα του. Προέρχεται από μια οικογένεια κάκτων γνωστή ως “hylocereus”.
Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες αυτού του φρούτου. Η εξωτερική εμφάνιση και των δύο ποικιλιών είναι ίδια, αλλά ο εσωτερικός πολτός είναι διαφορετικός. Το ένα έχει βαθύ μοβ πολτό που είναι πιο γλυκός. ενώ το άλλο έχει πιο ανοιχτό χρώμα και είναι λιγότερο γλυκό. Και οι δύο ποικιλίες έχουν αμέτρητους βρώσιμους σπόρους, που ενισχύουν τη νόστιμη γεύση του. Η εξωτερική φλούδα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, ειδικά αν τα φρούτα κόβονται σε μικρά κομμάτια. Ο πολτός είναι πολύ ζουμερός και γλυκός, ειδικά η σκουρόχρωμη ποικιλία.
Custard Apple
Επιστημονική ονομασία: Atemeoya
Κοινή ονομασία: μήλο κρέμας
Εγγενές στις Άνδεις, το φρουτο αυτό, μοιάζει με ένα ανοιχτόχρωμο πράσινο μήλο καλυμμένο με φουσκάλες. Το μήλο κρέμα έχει μαλακό σαρκώδη πολτό, που περικλείει πολλούς μη βρώσιμους μαύρους σπόρους. Ο Mark Twain σχολίασε κάποτε, ότι το είναι το «πιο νόστιμο» φρούτο, που γνωρίζει ο άνθρωπος!
Physalis
Επιστημονική ονομασία: Physalis peruviana
Κοινά ονόματα: physalis, golden strawberry, Cape gooseberry, groundcherry, κινέζικο φανάρι
Αυτό το φρούτο μοιάζει με πολύ μικρή ντομάτα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ότι μεγαλώνει μέσα σε ένα χάρτινο φλοιό που το περικλείει, κάτι που το κάνει να μοιάζει με λουλούδι βουκαμβίλιας. Μόλις αφαιρεθεί ο φλοιός, αποκαλύπτεται ο μικροσκοπικός καρπός. Λόγω του τροπου που φυτρώνει στο φυτό, ονομάζεται επίσης κινέζικο φανάρι.
Το Physalis τρώγεται σαν ντομάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και επιδόρπια ή μπορεί να γίνει μαρμελάδες και ζελέ.
Akebi fruit
Επιστημονική ονομασία: Akebia quinata
Κοινό όνομα: akebi
Τα φυτά Akebi καλλιεργούνται στην Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Ωστόσο, τα φρούτα είναι πιο δημοφιλή στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, το όνομα “akebi” είναι ιαπωνικό. Ο καρπός έχει μέγεθος περίπου μιας παλάμης, με μωβ λοβό, που προστατεύει τη λευκή σάρκα που μοιάζει με δάχτυλο στο εσωτερικό. Η σάρκα είναι γεμάτη με πολλούς μικρούς, βρώσιμους μαύρους σπόρους.
Το akebi θεωρείται ως «εξειδικευμένο» φρούτο στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ειδικών πιάτων. Είναι ήπια γλυκό στη γεύση.
Cupuacu fruit
Επιστημονική ονομασία: Theobroma grandiflorum
Κοινή ονομασία: cupuacu
Ο καρπός cupuacu σχετίζεται με το κακάο και είναι κοινός στην περιοχή του Αμαζονίου. Το χρώμα του είναι καφέ και ο καρπός έχει ένα μακρόστενο σχήμα μήκους περίπου 20 εκατοστά. Συνήθως ζυγίζει από 1 έως 2 κιλά.
Η εξωτερική φλούδα είναι παχιά και σκληρή. Η σάρκα είναι υπόλευκη και μαλακή. Έχει μια μοναδική, αρωματική γεύση σοκολάτας και ανανά. Το Cupuacu είναι γεμάτο με βιταμίνες και πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τη χοληστερόλη και αναζωογονούν το δέρμα και τα μαλλιά, αν και επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ackee fruit
Επιστημονική ονομασία: Blighia sapida
Κοινά ονόματα: ackee, achee, akee apple
Αυτό το φρούτο είναι μια τζαμαϊκανή λιχουδιά και χρησιμοποιείται ως λαχανικό, ειδικά στο δημοφιλές εθνικό πιάτο της Τζαμάικας, το “ackee” και το αλμυρό ψάρι. Ο καρπός συγγενεύει με τους καρπούς λίτσι και longan.
Όταν ωριμάσει, ο λοβός του ανοίγει για να αποκαλύψει τρεις μεγάλους, γυαλιστερούς μαύρους σπόρους. Η μαλακή σάρκα είναι το μόνο μέρος του καρπού που είναι βρώσιμο. Τα μη ώριμα μέρη είναι πολύ τοξικά.
Cashew Fruit
Επιστημονική ονομασία: Anacardium occidentale
Κοινή ονομασία: φρούτο κάσιους
Αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτό το φρούτο είναι η εμφάνισή του: Φαίνεται, ότι ο σπόρος είναι εκτεθειμένος στο κάτω μέρος του καρπού. Στην πραγματικότητα, το μέρος που φαίνεται ότι είναι ο καρπός, είναι ένας «ψεύτικος καρπός», που ονομάζεται υποκάρπιο. Το υποκάρπιο έχει σχήμα αχλαδιού και κόκκινο ή κίτρινο χρώμα όταν ωριμάσει. Ο πραγματικός καρπός με τους σπόρους μέσα, είναι η προεξοχή σε σχήμα μισοφέγγαρου, που κρέμεται στη βάση του ψεύτικου καρπού.
Εγγενές στη Βραζιλία, αυτό το φρούτο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο στην Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική. Η εμπορική αξία του κάσιους έγκειται στον σπόρο του: το καρύδι των κάσιους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τρία από τα φρούτα της λίστας, το Durian, το Mangosteen και το Rambutanb βρίσκονται στη Μαλαισία. Αν βρεθείτε σε αυτή την όμορφη χώρα, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.
Πηγή: delishably.com