Το σουσάμι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δώρα που χαρίζει η φύση. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο εξαιρετικά θρεπτικό, αλλά προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα γαστρονομικών δυνατοτήτων. Ένα υποδειγματικό παρασκεύασμα είναι η πάστα που φτιάχνεται από αλεσμένο σουσάμι, κοινώς γνωστό ως ταχίνι, σε περιοχές που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και τον Νότιο Καύκασο.
Το ταχίνι συχνά χρήζεται ως υπερτροφή λόγω του εξαιρετικού θρεπτικού περιεχομένου του, των προστατευτικών ιδιοτήτων που προσφέρει στη καρδιά και των αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων του. Εκτός από το ταχίνι, μπορεί να έχετε συναντήσει διάφορες συνταγές με σουσάμι, όπως χαλβά, χούμους και μια ποικιλία από πίτες και σαλάτες. Γνωρίζατε όμως ότι το σουσάμι μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε σούπα;
Ταχινόσουπα: Ένα πιάτο που βρίσκεται σε ασυνήθιστα μέρη
Λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, καθώς και της πλούσιας γεύσης του ταχινιού, αυτό το πιάτο είναι πολύ δημοφιλές σε μοναστήρια σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, όπου πρωταγωιστεί κατά τη διάρκεια των πολλών περιόδων νηστείας κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μια συνταγή σούπας από ταχίνι στην πιο παραδοσιακή εκδοχή που υπάρχει, που δεν είναι άλλη από αυτή της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους!
Συστατικά
- 200 γραμμάρια ταχίνι (πάστα σουσαμιού)
- 100 γραμμάρια λευκό ρύζι μεσαίου κόκκου
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/2 πράσο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 5 γραμμάρια αλάτι
- 3 γραμμάρια πιπέρι
- 1,5 λίτρο νερό
- 2 γραμμάρια μπούκοβο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το λάδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά
- Προσθέτουμε το νερό και περιμένουμε μέχρι να κοχλάσει
- Αναμειγνύουμε το ταχίνι και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές της σούπας ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία λεία υφή
- Βράζουμε και στραγγίζουμε το ρύζι
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε από πάνω νιφάδες μπούκοβου.
Tip σερβιρίσματος: Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί της αρεσκείας μας. Το ψωμί των μοναχών, για παράδειγμα, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που συμπληρώνει την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αντανακλά η ταχινόσουπα!
Πηγή: saltonomy.com