Για πολλούς, το τυρί δεν είναι απλώς ένα φαγητό ή ένα νόστιμο σνακ, αλλά μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Θα είναι επίσης οι πρώτοι που θα σας πουν, ότι αν δεν σας αρέσει το τυρί, το πιθανότερο είναι ότι απλά δεν ξέρετε να τρώτε.
Η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση τυριού
Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση τυριού αναμένεται να αυξηθεί, οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χρησιμοποιώντας τις συμβατικές μεθόδους. Ο ωκεανός μπορεί να δώσει τη λύση. Ο ωκεανός φιλοξενεί διάφορα είδη, που είναι μια τεράστια πηγή ενζύμων, που μπορεί να πήξουν το γάλα και που μπορεί να αποτελέσουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις στην τυροκομία. Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ένας τεράστιος αναξιοποίητος πόρος για την απόκτηση συστατικών Για την παρασκευή τροφίμων.
Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων
Η πήξη του γάλακτος, είναι ένα βασικό βήμα στην παραγωγή τυριού. Για πολλά είδη τυριών, η πήξη γίνεται χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο, που ονομάζεται πυτιά, μια ουσία που προέρχεται από το στομάχι του νεαρού μοσχαριού. Παρόλο που ορισμένα υποκατάστατα πυτιάς υπάρχουν και ήδη χρησιμοποιούνται στην τυροκομία βιομηχανικής κλίμακας, συχνά παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα, που οδηγούν σε κατώτερη ποιότητα και χαμηλότερες αποδόσεις.
Μια εναλλακτική είναι, η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για την παραγωγή πυτιάς, κάτι που από χημική άποψη είναι καλό, αν και ορισμένοι καταναλωτές έχουν θρησκευτικές και ηθικές ανησυχίες με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Άλλη εναλλακτική όπως τα μικροβιακά υποκατάστατα, τείνουν να παράγουν τυρί με πικρή γεύση ή κακή υφή, επομένως η βιομηχανία εξακολουθεί να αναζητά καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
Τυρί από ψάρι ή από φύκια;
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει, ότι: όταν χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος, ένα ένζυμο από ψάρι, μπορεί να παράγει ένα τυρί με συγκρίσιμα χαρακτηριστικά, όπως γεύση και υφή, με αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακή εμπορική πυτιά.
Επίσης ένα πηκτικό γάλακτος, που προέρχεται από φύκια θα ήταν προτιμότερο στην τυροκομία βιομηχανικής κλίμακας, λόγω της σχετικής αφθονίας των φυκιών που υπάρχουν στον κόσμο σε σύγκριση με τα ζώα.
Ο βιολόγος Δρ Zhao και ομάδα ερευνητών δοκίμασαν επτά διαφορετικά ένζυμα, που προέρχονταν από φύκια ως προς την ικανότητα τους στην πήξη του γάλακτος. Βρήκαν, ότι ένα από αυτά τα ένζυμα, μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή πραγματικού φρέσκου τυριού σε εργαστηριακό περιβάλλον. «Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των εκατοντάδων διαφορετικών ειδών φυκιών στους ωκεανούς μας, επομένως υπάρχουν πολύ περισσότερα περιθώρια να βρούμε κάτι εκεί έξω, που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό».
Θα ήταν όμως το τυρί βρώσιμο;
Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι. Ο Δρ Zhao βέβαια υποστηρίζει, ότι θα είναι ασφαλές να καταναλωθεί δεδομένου, ότι οι πηκτικές ουσίες από φύκια χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και τα φύκια καταναλώνονται σε πολλές δίαιτες.
Εάν ελπίζετε να δοκιμάσετε μια φέτα τυρί που προέρχεται από φύκια, είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Θα χρειαστούν πιθανώς δεκαετίες προτού δούμε τυρί, που παρασκευάζεται από πηκτικό φυκιών να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρωτοποριακό στάδιο αλλά τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.
Πηγή: newsroom.unsw.edu.au