Πολλές φορές οι ημερομηνίες λήξης αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή και όχι αυστηρό κανόνα, που συνήθως αναφέρεται στην ποιότητα και όχι στην πραγματική ασφάλεια του τροφίμου.
Είναι μια κοινή παρανόηση, ότι η ημερομηνία, που αναγράφεται στα συσκευασμένα τρόφιμα είναι μια σταθερή προθεσμία, για το πότε πρέπει να τα πετάξετε.
Όπως εξήγησε ο Paul VanLandingh από το Κέντρο Διαχείρισης Τροφίμων και Ποτών του Πανεπιστημίου Johnson & Wales, «αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται στην ποιότητα και ΟΧΙ στην ασφάλεια των τροφίμων».
Οι ημερομηνίες στις συσκευασίες, υπαγορεύουν πόσο καιρό ένα κατάστημα μπορεί να έχει ένα προϊόν στο ράφι, για να διασφαλίσει το υψηλότερο επίπεδο ποιότητάς του και το πόσο οι καταναλωτές πρέπει να διατηρήσουν ένα προϊόν προτού χάσει τη γεύση του ή υποβαθμιστεί η ποιότητα του.
Όταν πρόκειται για ένα από τα επόμενα 15 είδη διατροφής, μπορείτε να αγνοήσετε την ημερομηνία στη συσκευασία.
1. ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Μπορείτε να διατηρήσετε αποξηραμένα ζυμαρικά σε κουτί για ένα έως δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τα φρέσκα (άψητα) ζυμαρικά, είναι καλά μόνο για τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία, που αναγράφεται στη συσκευασία. Όταν καταψυχθούν, συνήθως διατηρούνται για έξι έως οκτώ μήνες.
Γενικά, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, είτε αποξηραμένα είτε φρέσκα, μπορούν να διατηρηθούν για επτά ημέρες στο ψυγείο. Στην κατάψυξη, θα παραμείνουν συνήθως φρέσκα για έξι έως οκτώ μήνες.
2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Όταν δεν έχει ανοιχτεί το κουτί, τα δημητριακά πρωινού διαρκούν έξι έως οκτώ μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Εάν τα ανοίξετε, τα αγαπημένα σας δημητριακά, θα παραμείνουν συνήθως φρέσκα για τέσσερις έως έξι μήνες το πολύ.
Αντίθετα, τα μαγειρεμένα δημητριακά, όπως το porridge βρώμης, θα διατηρηθούν μόνο για τέσσερις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο.
“Εάν αφήσετε το κουτί των δημητριακών σας ανοιχτό, μπορεί να μπαγιατέψει, αλλά δεν πρόκειται να αρρωστήσετε από αυτό”, δήλωσε η Emily Broad Leib, διευθύντρια της Κλινικής Τροφίμων του Χάρβαρντ.
3. ΑΥΓΑ
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία, που αναγράφεται στο κουτί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αυγά μέσα σε τρεις έως πέντε εβδομάδες από την αγορά τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε εάν ένα αυγό έχει χαλάσει (όπως να κάνετε τη δοκιμή επίπλευσης σε νερό ή να το μυρίσετε για να δείτε αν έχει μυρωδιά θείου). Γενικά, όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό τόσο καλύτερη γεύση έχει. Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.
4. ΚΡΕΑΣ-ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Το ωμό κρέας και τα πουλερικά διατηρούνται πολύ καιρό μετά την ημερομηνία λήξης εάν τα καταψύξετε.
Αντίθετα το ωμό κρέας και τα πουλερικά μπορούν να διατηρηθούν μόνο για λίγες μέρες στο ψυγείο, μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με το FoodSafety.gov, ο κατεψυγμένος κιμάς θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες και ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή γαλοπούλα μπορεί να καταψυχθεί για πάνω από ένα χρόνο.
“Τα βακτήρια τροφικής δηλητηρίασης δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, επομένως ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ένα τρόφιμο είναι κατεψυγμένο, είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη για μήνες μπορεί να «στεγνώσουν» ή μπορεί να μην έχουν τόσο καλή γεύση, αλλά θα είναι ασφαλή για κατανάλωση», σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
5. ΨΑΡΙΑ
Το ωμό ψάρι κρατάει επίσης πολύ περισσότερο στην κατάψυξη.
Τα ψάρια, όπως και τα πουλερικά, πρέπει να καταψύχονται εάν θέλετε να τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με το “Eat By Date”, το ωμό ψάρι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο – μεταξύ έξι και εννέα μήνες- εάν το καταψύξετε.
Τα καπνιστά ψάρια μπορούν να διατηρηθούν για τρεις έως έξι μήνες στην κατάψυξη και τα κατεψυγμένα του εμπορίου, θα διατηρηθούν για 10 έως 12 μήνες εάν δεν ξεπαγώσουν.
Επιπλέον, τα κλειστά κονσερβοποιημένα ψάρια (όπως ο τόνος) μπορούν να διατηρηθούν από δύο έως πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης.
6. ΤΥΡΙΑ
Όπως συμβαίνει με πολλά τρόφιμα, η εμφάνιση και η οσμή, θα σας πουν περισσότερα, για το αν το τυρί είναι ασφαλές για κατανάλωση, από τον αριθμό στη συσκευασία.
Γενικά, το τυρί διαρκεί πέρα από την ημερομηνία λήξης του. Ακόμα κι αν το τυρί (ολόκληρο, κομμένο ή κομμένο σε φέτες) εμφανίσει μούχλα, μπορεί να καταναλωθεί αν αφαιρέσετε προσεκτικά όλα τα κομμάτια, που έχουν επηρεαστεί.
Στην πραγματικότητα, η λευκή μούχλα είναι φυσιολογική σε μαλακά ώριμα τυριά όπως το Camembert και το Brie. Επίσης η μούχλα είναι εντάξει όταν πρόκειται για μπλε τυριά – αλλά μόνο εάν απλώνεται ομοιόμορφα σε μοτίβο που μοιάζει με φλέβα και δεν συγκεντρώνεται σε ένα σημείο.
7. ΧΟΡΤΑ-ΣΑΛΑΤΕΣ
Τα φυλλώδη λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των σαλατών σε σακούλες, μπορούν να αναζωογονηθούν με παγωμένο νερό εάν αρχίσουν να μαραίνονται και να καταναλωθούν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να «φρεσκάρεστε»τα άγρια χόρτα, βυθίζοντάς τα σε παγωμένο νερό για πέντε έως 10 λεπτά.
8. ΓΑΛΑ
Μπορείτε να διατηρήσετε το γάλα πέντε ή περισσότερες ημέρες μετά την τυπωμένη ημερομηνία του.
Το πόσο διαρκεί το γάλα, εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Αν και το light γάλα μπορεί να διαρκέσει από επτά έως 10 ημέρες, μπορείτε να διατηρήσετε το πλήρες γάλα πέντε έως επτά ημέρες μετά την ημερομηνία στο κουτί.
Εάν το γάλα χαλάσει, θα φαίνεται αποχρωματισμένο, με σβώλους στην υφή του και θα έχει μια ξινή μυρωδιά.
Αν δεν έχουν ανοιχτεί, γαλακτοκομικά είδη μακράς διαρκείας, διατηρούνται πολύ περισσότερο — έως και ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης.
9. ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
Οι κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορούν να διαρκέσουν χρόνια. Αν και δεν διαρκούν όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα επ’ αόριστον, τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής που υπερβαίνει κατά πολύ την ημερομηνια λήξης.
Με εξαίρεση τα πολύ όξινα είδη όπως οι ντομάτες και ο ανανάς, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και μερικές σούπες σε κονσέρβα, είναι ασφαλή για κατανάλωση τουλάχιστον για ένα ή δύο χρόνια μετά τη “λήξη”.
Τα κονσερβοποιημένα κρέατα, όπως το corned beef και το SPAM, διατηρούνται ακόμη περισσότερο – μεταξύ δύο και πέντε ετών.
10. ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Οι κλειστές συσκευασίες κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, μπορούν να καταναλωθούν για οκτώ έως 10 μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
11. ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Όταν είναι κλειστό και στο ψυγείο, το γιαούρτι θα διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται. Το γιαούρτι που δεν έχει ανοιχτεί μπορεί ακόμα και να καταψυχθεί. Όταν παγώσει, το γιαούρτι θα διατηρηθεί έως και δύο μήνες.
12. ΨΩΜΙ
Το ψωμί συνήθως τρώγεται αν δεν βλέπετε μούχλα. Αν δείτε μούχλα, όμως, πετάξτε το. Το συσκευασμένο ψωμί, θα διατηρηθεί για πέντε έως επτά ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου εάν αποθηκευτεί σωστά.
Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το συσκευασμένο ψωμί θα παραμείνει φρέσκο για τουλάχιστον τρεις μήνες στην κατάψυξη.
13. ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ
Τα κλειστά βάζα με φυστικοβούτυρο μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους. Το φυστικοβούτυρο χωρίς συντηρητικά δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ.
Είτε είναι στο ψυγείο είτε όχι, ένα κλειστό βάζο με φυστικοβούτυρο (με συντηρητικά) θα διατηρηθεί για ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης.
Το φυστικοβούτυρο χωρίς συντηρητικά, διαρκεί τρεις έως έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του, εάν φυλάσσεται στο ψυγείο.
Αντίθετα, ένα σφραγισμένο βάζο με ένα άλλο δημοφιλές, άλειμμα με ξηρούς καρπούς – η Nutella – θα κρατήσει μόλις έναν έως δύο μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
14. ΣΑΛΤΣΕΣ
Ορισμένες σάλτσες, όπως η κέτσαπ και η μουστάρδα, μπορούν να καταναλωθούν τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους, εάν τα μπουκάλια δεν έχουν ανοιχτεί. Ένα ανοιγμένο μπουκάλι μουστάρδας μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο εάν διατηρηθεί στο ψυγείο.
15. ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι γνωστό για την φαινομενικά «αόριστη» διάρκεια ζωής του, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να αποδοθεί στη χημική σύνθεση του. Το μέλι είναι μια υγροσκοπική ουσία – μια ουσία που δεν περιέχει πολύ νερό αλλά μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από τον αέρα.
«Το μέλι στη φυσική του μορφή, περιέχει ελάχιστη υγρασία. Πολύ λίγα βακτήρια ή μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απλώς πεθαίνουν. Στην ουσία πνίγονται από αυτό», δηλώνει η Amina Harris, διευθύντρια του Κέντρου Μελιού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Τούτου λεχθέντος, το μέλι μπορεί να «χαλάσει» εάν εκτεθεί στην υγρασία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μόνο και μόνο επειδή ένα βάζο με μέλι κρυσταλλώνει δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει. Η κοκκώδης υφή προκαλείται από μόρια γλυκόζης καθώς διαχωρίζονται από το νερό. Είναι απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση.
Σκεφτείτε λοιπόν ξανά πριν βιαστείτε, να πετάξετε κάτι από τα παραπάνω. Αν πάλι θέλετε να παραμείνετε πιστοί σε ότι αναγράφεται στις συσκευασίες, φροντίστε να δώσετε τα τρόφιμα, που δε θέλετε να καταναλώσετε, σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη.
Πηγή: www.insider.com