Νωρίς το πρωί της 26ης Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου στον πυρηνικό του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία εξερράγει. Η έκρηξη προκάλεσε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν «τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ακολουθούν 15 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καταστροφή:
1. Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες περιοχές.
2. Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια, που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί.
3. Οι άνθρωποι στην πλησιέστερη πόλη, την Pripjat, απομακρύνθηκαν μόνο δύο ημέρες μετά την καταστροφή. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.
4. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.
5. Από τότε που η πόλη Pripjat εγκαταλείφθηκε από τους ανθρώπους λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, λύκοι, άγρια άλογα, αγριογούρουνα και άλλα ζώα κατοικούν στην πόλη.
6. Τα ζώα που ζουν στη ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ (3 χλμ.) έχουν υψηλότερη θνησιμότητα, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και μειωμένες γεννήσεις.
7. Θα πίστευε κανείς, ότι και οι άλλοι αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ έκλεισαν αμέσως. Αντίθετα, η λειτουργία των άλλων τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό συνεχίστηκε για άλλα 13 χρόνια μέχρι να κλείσει οριστικά το 2000.
8. Υπάρχουν ακόμη ραδιενεργές ουσίες, εγκλωβισμένες σε μια σαρκοφάγο από τσιμέντο, που χτίστηκε πάνω από τον αντιδραστήρα μετά το ατύχημα, η οποία όμως πλέον καταρρέει. Ένα καινούργιο περίβλημα χτίστηκε πάνω από τη σαρκοφάγο και η προστασία του θα διαρκέσει μόνο για 100 χρόνια.
9. Το κοντινό δάσος ονομάζεται «το κόκκινο δάσος», αφού τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας σκότωσαν τα δέντρα και άφησαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου.
10. Η πυρηνική βιομηχανία και οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θέλουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε νέα πυρηνικά έργα, ενώ παραμελούν την ευθύνη τους να υποστηρίξουν τους επιζώντες από το ατύχημα του Τσερνομπίλ, υποβαθμίζουν τις επιπτώσεις της καταστροφής και κρύβουν την καθημερινή πραγματικότητα του Τσερνόμπιλ.
11. Τουριστικά γραφεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη Pripjat, ακριβώς δίπλα στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.
12. Το Pripjat είναι μια πολύ μολυσμένη πόλη και θα παραμείνει εγκαταλελειμμένη από τους ανθρώπους καθώς υπάρχουν υπολείμματα επικίνδυνου πλουτωνίου στην περιοχή, μια ουσία που έχει χρόνο ημιζωής 24.000 χρόνια!
13. Η ακτινοβολία ήταν τόσο δυνατή που το χρώμα των ματιών του πυροσβέστη Vladimir Pravik, από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο, άλλαξε από καφέ σε μπλε.
14. Μετά την έκρηξη, οι πρώτοι δυτικοί που το έμαθαν ήταν Σουηδοί εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η Σουηδία έστειλε την πρώτη ειδοποίηση ότι κάτι συμβαίνει, αφού η σοβιετική κυβέρνηση κάλυψε αρχικά το ατύχημα.
15. Στις μολυσμένες περιοχές, το ατύχημα επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Η ακτινοβολία από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ βρίσκεται στα τρόφιμα που τρώνε, στο γάλα και στο νερό που πίνουν, στα σχολεία, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές και στα δάση των οποίων τα καυσόξυλα καίνε για να ζεσταθούν. Το Τσερνόμπιλ ήταν το ατύχημα, που η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας έλεγε, ότι δεν θα συμβεί ποτέ. Χρόνια αργότερα, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μας θύμισε ότι ο κίνδυνος ενός άλλου ατυχήματος όπως το Τσερνόμπιλ, εξακολουθεί να υπάρχει, όπου και αν χρησιμοποιείται πυρηνική ενέργεια. Η κατάρρευση του αντιδραστήρα Νο. 4 παραμένει η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.
Πηγή: www.greenpeace.org