Σε μια εποχή όμως, που οι γυναίκες επιστήμονες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες ή άγνωστες, μια νεαρή γυναίκα η Ada Lovelace απέδειξε, ότι η φαντασία είναι ζωτικό μέρος της επιστημονικής καινοτομίας. Γεννήθηκε το 1815 και πατέρας της ήταν ο διάσημος ποιητής Λόρδος Μπάιρον. Η Ada μελέτησε γραμματική και γλώσσες ενώ καταξιωμένοι δάσκαλοι, της παρείχαν μια εξαιρετική επιστημονική εκπαίδευση. Από μικρή ανέπτυξε ένα πάθος για την επιστήμη. Όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών, κατέγραψε τα σχέδιά της για μια πρώιμη έκδοση κάτι παρόμοιου με ένα αεροπλάνο.
Η συνάντηση με το διάσημο μαθηματικό Charles Babbage
Η επιστημονική εμμονή της Ada Lovelace οδήγησε σε συνεργασία με τον Charles Babbage, το διάσημο μαθηματικό. Ο Babbage σχεδίασε την «Αναλυτική Μηχανή». Αν και ακόμη έφηβη, η Ada αναγνώρισε τις δυνατότητες αυτού που είχε μπροστά της και η συνεργασία τους θα ήταν ορόσημο στην ιστορία της τεχνολογίας των υπολογιστών. Η Ada μετέφρασε στα αγγλικά ένα άρθρο του Luigi Federico (μελλοντικού Ιταλού πρωθυπουργού ), που γοητεύτηκε από τη μηχανή του Babbage αλλά πρόσθεσε και τις δικές της παρατηρήσεις, οι οποίες όμως ήταν εκτενείς και πολύ μεγαλύτερες από το αρχικό κείμενο. Αυτές οι σημειώσεις, αποτέλεσαν το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή!
Η αστείρευτη φαντασία και οι γνώση οδήγησαν στην αναγνώριση
Η φαντασία της και οι γνώσεις της την έκαναν να καταλάβει, ότι το μηχάνημα του Babbage μπορούσε να εκτελέσει μια σειρά λειτουργιών πέρα από τον απλό υπολογισμό αριθμών. Οι αριθμοί θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν γράμματα και σύμβολα και να χρησιμοποιηθούν για πιο δημιουργικές διαδικασίες, όπως μουσική σύνθεση. Η ιδέα, ότι ένας αριθμός θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό από μια ποσότητα, σηματοδότησε τη μετάβαση από τον υπολογισμό στην πληροφορική. Η Ada Lovelace εδραιώθηκε επιστημονικά με αυτή τη μετάφραση αλλά συνέχισε τις ακαδημαϊκές της αναζητήσεις.
Το άσχημο τέλος
Παντρεμένη με έναν πνευματικά κατώτερο σύζυγο και χωρίς φίλους που μπορούσε να εμπιστευτεί, στράφηκε στο αλκοόλ και στον τζόγο Μάλιστα σκέφτηκε, ότι θα ήταν δυνατό να αναπτύξει έναν τύπο για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων νίκης. Αντιμέτωπη πλέον με αυξανόμενα χρέη, η Ada πάλεψε ενάντια στην κατάθλιψη και τις σωματικές παθήσεις. Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1852 σε ηλικία τριάντα έξι ετών.
Μία θέση στην ιστορία
Η μετάφραση με τος σημειώσεις της Ada Lovelace δημοσιεύτηκε το 1843, αλλά πέρασε πολύς καιρός μέχρι να εμφανιστεί κάτι, που έμοιαζε με σύγχρονο υπολογιστή. Ωστόσο, η ιστορία αυτής της ευρηματικής γυναίκας αξίζει ακόμα να ειπωθεί. Σε μια εποχή που οι γυναίκες επιστήμονες ήταν σπάνιες, η Ada χρησιμοποίησε τη διάνοια και τη φαντασία της με μοναδικό τρόπο, ξεπερνώντας τους συγχρόνους της και κερδίζοντας τη θέση της στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο.
Πηγή: www.thecollector.com