Για περισσότερες από μια χιλιετίες, οι Αιγύπτιοι Φαραώ κατασκεύαζαν πυραμίδες και συχνά θάβονταν κάτω από ή μέσα στα τεράστια μνημεία. Οι εμβληματικές αυτές πυραμίδες εξακολουθούν να διακοσμούν το τοπίο. Η τελευταία πυραμίδα χτίστηκε από το βασιλιά Ahmose I (βασιλεία 1550 έως 1525 π.Χ.) στην Άβυδο και είναι η τελευταία γνωστή βασιλική πυραμίδα στην Αίγυπτο. Η κατασκευή των πυραμίδων φάνηκε να φθίνει μετά τη βασιλεία του Ahmose, με τους Φαραώ να θάβονται στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Θήβας, η οποία είναι τώρα το σύγχρονο Λούξορ.
Η σημασία των πυραμίδων
Για τους Αιγύπτιους Φαραώ η πυραμίδα ήταν σημαντική καθώς ήταν ένας τόπος “ανάληψης και μεταμόρφωσης” στη μετά θάνατον ζωή. Οι Φαραώ αρχικά θάβονταν σε μεγάλες πυραμίδες ως ένδειξη αναγνώρισης της δύναμής τους και της εξουσίας τους. Αυτές οι εμβληματικές πυραμίδες παρουσίαζαν τη δύναμη, και τον πλούτο των Φαραώ. Όμως ήταν και κραυγαλέα ένδειξη ότι εκεί μέσα υπήρχαν θαμμένοι θησαυροί, κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό για ληστές και επιδρομείς. Γιατί λοιπόν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σταμάτησαν να χτίζουν πυραμίδες λίγο μετά την έναρξη του Νέου Βασιλείου;
Ασφάλεια
Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί οι Φαραώ σταμάτησαν να χτίζουν βασιλικές πυραμίδες, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να ήταν ένας παράγοντας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, αλλά επειδή οι πυραμίδες αναπόφευκτα λεηλατήθηκαν πολλές φορές, το να κρύβουν τις βασιλικές σωρούς σε μια μακρινή κοιλάδα, λαξευμένες στον βράχο και πιθανώς με πολλούς φρουρούς γύρω από τις νεκροπόλεις, σίγουρα ήταν καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή. Ακόμη και πριν εγκαταλείψουν τις πυραμίδες για τους βασιλιάδες, είχαν σταματήσει να τοποθετούν τον ταφικό θάλαμο κάτω από την πυραμίδα. Η πυραμίδα του τελευταίου βασιλιά — αυτή του Ahmose I, στην Άβυδο — είχε τον ταφικό θάλαμό της σε απόσταση 0,5 χιλιομέτρων πίσω από την πυραμίδα, πιο βαθιά στην έρημο.
Τοπογραφία
Η τοπογραφία του Λούξορ, η οποία έγινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου (1550 έως 1070 π.Χ.) μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο στην παρακμή της κατασκευής των πυραμίδων. Η περιοχή ήταν πολύ μικρή, με πολλές ανωμαλίες εδάφους. Με άλλα λόγια, η αρχαία πρωτεύουσα μπορεί να ήταν πολύ μικρή και αρχιτεκτονικά προκλητική για να χρησιμεύσει ως το σπίτι για νέες πυραμίδες.
Η Κοιλάδα των Βασιλέων
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι άρχισαν να θάβουν τους βασιλιάδες τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα σε αυτή την κοιλάδα, ελπίζοντας, ότι οι τάφοι τους θα έμεναν ασφαλείς για πάντα. Η φυσική τοπογραφία της Κοιλάδας των Βασιλέων θα μπορούσε να εξηγήσει, γιατί αναδείχθηκε ως μια ευνοημένη τοποθεσία για βασιλικούς τάφους. Εκεί μάλιστα υπάρχει και μια κορυφή γνωστή σήμερα ως el-Qurn, η οποία μοιάζει πολύ με μια πυραμίδα και έτσι κατά κάποιο τρόπο όλοι οι βασιλικοί τάφοι που χτίστηκαν στην κοιλάδα είναι σα να τοποθετήθηκαν κάτω από μια πυραμίδα.
Οι Φαραώ σταματούν, οι ιδιώτες ξεκινούν
Ενώ οι Φαραώ σταμάτησαν να κατασκευάζουν πυραμίδες, πλούσιοι ιδιώτες συνέχισαν την πρακτική αυτή. Για παράδειγμα, ένας τάφος 3.300 ετών στην Άβυδο, ο οποίος χτίστηκε για έναν γραφέα ονόματι Horemheb, είχε μια πυραμίδα ύψους 7 μέτρων στην είσοδό του, ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι το 2014. Κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ., η κατασκευή πυραμίδων έγινε επίσης δημοφιλής στη Νουβία, μια περιοχή που περιλαμβάνει το σημερινό Σουδάν και τμήματα της νότιας Αιγύπτου. Οι Νούβιοι κατασκεύασαν πυραμίδες τόσο για τους βασιλείς όσο και για ιδιώτες.Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 180 βασιλικές πυραμίδες ενώ πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι υπήρχαν πολλές περισσότερες πυραμίδες που κατασκευάστηκαν για ιδιώτες. Οι ηγεμόνες της Νουβίας συνέχισαν να χτίζουν πυραμίδες μέχρι πριν από περίπου 1.700 χρόνια.
Πηγή: livescience.com