Η Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη τραγωδία της εποχής της. Και άφησε σχεδόν το 85% του πληθυσμού του Λονδίνου άστεγο. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα αρτοποιείο στο Pudding Lane και έκαιγε για σχεδόν πέντε ημέρες, καταστρέφοντας πάνω από 13.000 ξύλινα σπίτια, 87 εκκλησίες και το εμβληματικό ορόσημο, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους Λονδρέζους και όσοι ξέφυγαν από τη φωτιά σε χωράφια έξω από το City, έμειναν εκεί για μήνες, μερικές φορές ακόμη και χρόνια μέχρι να πιστέψουν, ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψουν. Χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια για να ανοικοδομηθεί η πόλη και είναι ακόμα δυνατό να δούμε, πώς η Μεγάλη Φωτιά έχει διαμορφώσει το Λονδίνο όπως είναι σήμερα.
Μια τραγωδία στην καρδιά της πόλης
Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 1666. Ήταν ένα ζεστό, ξηρό και με ισχυρό άνεμο βράδυ, οι ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς. Ξεκίνησε σε ένα αρτοποιείο που ανήκε στον αρτοποιό Thomas Farriner. Πιστεύεται, ότι αρχικά έσβησε τη φωτιά αλλά δυστυχώς, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το σπίτι του φλεγόταν και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται. Η πυρκαγιά έπληξε το Λονδίνο για τέσσερις ημέρες και τελικά έσβησε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 1666. Η φωτιά προκάλεσε περισσότερο όλεθρο στα κτίρια και την αρχιτεκτονική παρά στην ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν μόνο έξι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι (κάποιοι λένε οκτώ) από τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, αλλά ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η πυρκαγιά δεν άφησε στοιχεία ζωής και ότι πολλοί άλλοι έχασαν τη ζωή τους και παραμένουν αγνοούμενοι.
Η κληρονομιά της Φωτιάς
Καταστράφηκαν 436 στρέμματα του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων 13.200 σπίτια και 87 εκκλησίες. Πιο συγκεκριμένα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου καταστράφηκε εντελώς. Ό,τι απέμεινε από τον καθεδρικό ναό ήταν μη επισκευάσιμο, έτσι κατεδαφίστηκε και εννέα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα κτήριο αντικατάστασης. Το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν είναι ο λόγος, που το γεγονός είναι τόσο βαθιά χαραγμένο στην ιστορία του Λονδίνου.
Υπάρχουν πολλοί καθοριστικοί παράγοντες, που οδήγησαν στην εκτεταμένη εξάπλωση και διάρκεια της Μεγάλης Φωτιάς. Ο ζεστός, ξηρός αλλά και με θυελλώδεις ανέμους καιρός ήταν ένας από αυτούς αλλά και οι πυκνοκατοικημένες περιοχές με τα ξύλινα σπίτια, που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις φλόγες. Τέλος, δεν υπήρχε εθνική πυροσβεστική υπηρεσία που να κληθεί να αντιμετωπίσει τη φωτιά, οπότε το ευρύ κοινό έπρεπε να πετάξει κουβάδες με νερό για να προσπαθήσει να την σβήσει.
Σταμάτησε η Μεγάλη Πυρκαγιά την εξάπλωση της πανώλης;
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τη Μεγάλη Πυρκαγιά, επομένως είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε τα πραγματικά γεγονότα. Όχι, δεν εμπόδισε την εξάπλωση της πανώλης. Δυστυχώς, αυτό είναι μια ρομαντική διαστρέβλωση της αλήθειας. Η φωτιά έκαψε μόνο περίπου το ένα τέταρτο του αστικού Λονδίνου, επομένως δεν θα είχε εξαφανίσει εντελώς την πανώλη και τα αρχεία δείχνουν, ότι οι άνθρωποι συνέχισαν να πεθαίνουν από την πανώλη και μετά το 1666.
Η Μεγάλη Πυρκαγιά εδραιώνεται ως ένα από τα πιο καθοριστικά περιστατικά στην ιστορία του Λονδίνου και διδάσκεται σε σχολεία σε όλη τη χώρα ενώ πολλοί μύθοι και ιστορίες περιβάλλουν τα γεγονότα. Για να τιμήσουν και να θυμούνται το γεγονός, αποφασίστηκε η ανέγερση ενός κτιρίου, που θα λειτουργεί ως μόνιμη υπενθύμιση της Μεγάλης Φωτιάς. Ο Δρ Robert Hooke και ο Sir Christopher Wren ξεκίνησαν να σχεδιάσουν το Μνημείο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1677.
Το Μνημείο βρίσκεται 202 πόδια δυτικά από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά στο Pudding Lane και έχει 202 πόδια(61 μέτρα) ύψος.
Πηγή: www.themonument.org.uk