Το πλυντήριο πιάτων έχει μία ιστορία που ξεκίνησε πριν 170 χρόνια. Το πρώτο πλυντήριο πιάτων εφευρέθηκε το 1850 και ήταν ένα ξύλινο κουτί με έναν τροχό, που γυρνούσε με το χέρι για να πιτσιλίζει νερό σε βρώμικα πιάτα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο εφευρέτης L.A. Alexander το βελτίωσε, προσθέτοντας έναν μηχανισμό με γρανάζια, που επέτρεπε στον χρήστη να περιστρέφει τα πιάτα μέσα σε μια λεκάνη με νερό.
Το πρώτο σύγχρονο πλυντήριο πιάτων
Αλλά το άτομο που πρέπει να ευχαριστήσουμε για το σύγχρονο πλυντήριο πιάτων είναι η Josephine Cochran.Το πλυντήριο της ήταν το πρώτο που χρησιμοποιούσε πίεση νερού αντί για βούρτσες για να καθαρίσει τα πιάτα, κάτι που το έκανε πιο αποτελεσματικό από τις προηγούμενες εκδόσεις. «Αν κανείς άλλος δεν πρόκειται να εφεύρει ένα πλυντήριο πιάτων, θα το κάνω μόνη μου», είχε δηλώσει η ίδια.
Η γυναίκα που ήθελε να σώσει τα πορσελάνινα σερβίτσια της
Όντας ιδιαίτερα κοινωνική, η Cochran οργάνωνε συχνά δείπνα στο σπίτι της. Σέρβιρε τα γεύματα στην ακριβή, πορσελάνη της, που ήταν πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο. Όταν το προσωπικό έπλενε τα πιάτα στο χέρι, η λεπτή πορσελάνη συχνά θρυμματιζόταν. Επέλεξε λοιπόν, να πλένει τα πιάτα μόνη της, αλλά αφού κατέστρεψε και η ίδια πάρα πολλά πιάτα -και εννοείται πως δεν έβρισκε και το πλύσιμο ιδιαίτερα διασκεδαστικό- αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα μηχάνημα, που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά πιο γρήγορα και πιο προσεκτικά.
Αν και δεν είχε τεχνικό υπόβαθρο, καταγόταν από οικογένεια μηχανικών και εφευρετών. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός μηχανικός και ο προπάππους της εφηύρε το πρώτο ατμόπλοιο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ. Σχεδίασε το πρώτο της μοντέλο στο υπόστεγο πίσω από το σπίτι της. Ωστόσο, η έλλειψη εκπαίδευσης μηχανικού, της έγινε εμπόδιο, οπότε αποφάσισε να συνεργαστεί με ένα μηχανικό, για την κατασκευή του πρωτοτύπου.
Η λεπτομέρεια στο σχεδιασμό
Για να κάνει το πλυντήριο πιάτων αποτελεσματικό, η Cochran μέτρησε το πλάτος, το ύψος και το μήκος των πιάτων, των φλιτζανιών και των πιατικών και κατασκεύασε συρμάτινα διαμερίσματα για να κάθεται σωστά η πορσελάνη. Στο κάτω μέρος υπήρχε ένα δοχείο για το σαπούνι. Τα διαμερίσματα τοποθετήθηκαν μέσα σε έναν κύλινδρο, τοποθετημένο σε έναν χάλκινο λέβητα. Ένας κινητήρας τροφοδοτούσε τον κύλινδρο, ο οποίος γύριζε καθώς έριχνε με πίεση σαπουνόνερο στα πιάτα για να τα καθαρίσει.
Γεννημένη επιχειρηματίας
Η Cochran έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ το 1886 για τη μηχανή της, την οποία ονόμασε πλυντήριο πιάτων Cochran. Διαφήμισε την εφεύρεσή της σε τοπικές εφημερίδες και κατασκεύασε αρχικά τις συσκευές για φίλους και οικογένεια. Για να επεκταθεί στην αγορά, ίδρυσε την “Garis-Cochran Manufacturing”. Αυτό τη βοήθησε να συνεργαστεί, όχι μόνο με εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά και με επενδυτές.
Πολλοί πιθανοί επενδυτές ωστόσο, ζήτησαν από την Cochran να παραιτηθεί, έτσι ώστε η εταιρεία να πωληθεί σε έναν άνδρα, σύμφωνα με άρθρο του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων. Εκείνη αρνήθηκε και συνέχισε να χρηματοδοτεί η ίδια την επιχείρηση. Για να αυξήσει τις πωλήσεις, παρουσίασε τη μηχανή της στην Παγκόσμια Έκθεση στο Σικάγου το 1893, όπου κέρδισε βραβείο για το σχεδιασμό και την αντοχή της μηχανής.
Τα πλυντήρια γίνονται οικιακή συσκευή
Τα πλυντήρια πιάτων της, έγιναν δημοφιλή στη βιομηχανία της φιλοξενίας και της εστίασης, αλλά μόλις τη δεκαετία του 1950 τράβηξαν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Ορισμένες νοικοκυρές ισχυρίζονταν, ότι τους άρεσε να πλένουν τα πιάτα στο χέρι και ότι οι συσκευές άφηναν υπολείμματα σαπουνιού στα πιάτα. Ωστόσο, χάρη στην αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την τεχνολογία και τις οικιακές εργασίες, η δημοτικότητα του πλυντηρίου πιάτων αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Για την εφεύρεση της η Cochran, εισήχθη στο “National Hall of Fame” των Εφευρετών των ΗΠΑ το 2006. Το τεχνικό της επίτευγμα αξίζει να ονομαστεί ορόσημο στην ιστορία της ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανικής. Η Cochran όμως δεν πρόλαβε να δει τις κατασκευές της να γίνονται περιζήτητες οικιακές συσκευές. Πέθανε το 1913 απο υπερκόπωση. Το 1926 η εταιρεία της εξαγοράστηκε από την KitchenAid, τώρα μέρος της Whirlpool. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι, πως πολλές γυναίκες την ευγνωμονούν!
Πηγή: spectrum.ieee.org