Ο θάνατος, αυτό το διαχρονικό αίνιγμα, συχνά κρατά το κλειδί για ενδιαφέροντα μυστήρια του παρελθόντος. Στα χρονικά της ιστορίας, υπάρχουν αφηγήσεις για θανάτους που καλύπτονται από ένα πέπλο ασάφειας, αφήνοντας πίσω τους αινίγματα που πλανώνται στον αέρα μέχρι και σήμερα. Από επιφανείς κατακτητές μέχρι αινιγματικούς καλλιτέχνες, οι άνθρωποι αυτοί αυτά έχουν αφήσει πίσω τους μια κληρονομιά αβεβαιότητας γύρω από το θάνατό τους.
Μέγας Αλέξανδρος
Ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου οι κατακτήσεις χάραξαν μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν σε ηπείρους, βρήκε το τέλος του το 323 π.Χ. κάτω από περίπλοκες συνθήκες. Μια ξαφνική ασθένεια άφησε τον 32χρονο βασιλιά εξασθενημένο, στερώντας του ακόμη και τη φωνή του.
Ωστόσο, αυτό που πραγματικά συγκλόνισε τους ιστορικούς ήταν η καθυστέρηση στην αποσύνθεση του σώματός του, πυροδοτώντας φήμες για θεότητα. Οι σύγχρονες εικασίες κυμαίνονται από μολυσματικές ασθένειες έως αυτοάνοσες διαταραχές, με θεωρίες που υποδηλώνουν ακόμη, ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να ήταν ζωντανός κατά τη διάρκεια της ταρίχευσης!
Γκριγκόρι Ρασπούτιν
Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ο αινιγματικός μυστικιστής που κυριαρχούσε στη ρωσική βασιλική οικογένεια, συνάντησε μια μοίρα τόσο σκοτεινή όσο η φήμη του.
Δολοφονημένος το 1916 μέσα σε ένα πλέγμα από κυάνιο, σφαίρες και παγωμένα νερά ο θάνατος του Ρασπούτιν έχει γίνει θρύλος. Ωστόσο, ο ιστορικός έλεγχος αποκαλύπτει μια πιο πεζή αλήθεια: ο θάνατός του, αν και εντυπωσιακός, πιθανότατα οφειλόταν σε τραύμα από πυροβολισμό και όχι σε υπερφυσική ανθεκτικότητα.
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Το φθινόπωρο του 1791, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ αρρώστησε, εκφράζοντας υποψίες δηλητηρίασης πριν υποκύψει σε μια μυστηριώδη ασθένεια. Ο θάνατός του, που σημαδεύτηκε από πυρετό, εξάνθημα και εμετό, προβλημάτισε τους ιστορικούς.
Μάλιστα, η ασαφής διάγνωση τροφοδότησε εικασίες που κυμαίνονταν από μία ύπουλη πλάνη του συνθέτη Antonio Salieri, έως διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο, του υποσκληρίδιου αιματώματος και της τριχίνωσης.
Βίνσεντ βαν Γκογκ
Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, η βασανισμένη ιδιοφυΐα της μετα-ιμπρεσιονιστικής τέχνης, βρήκε τραγικό τέλος το 1890, υποκύπτοντας σε τραύμα από πυροβολισμό σε ένα χωράφι σιταριού. Ενώ ο ταραγμένος ψυχισμός του είναι συνυφασμένος με την καλλιτεχνική του λαμπρότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν ασάφειες σχετικά με τη φύση του θανάτου του. Παρά τις επικρατούσες θεωρίες αυτοτραυματισμού, οι παρατεταμένες αμφιβολίες και οι πρόσφατες ιατροδικαστικές έρευνες σημειώνουν εναλλακτικά σενάρια, διατηρώντας ένα μυστήριο στον αέρα.
Τζον Φ. Κένεντι
Η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι το 1963 παραμένει κομβικό σημείο εικασιών και διαμάχης. Ενώ οι επίσημες αναφορές αποδίδουν το θάνατό του σε έναν ένοπλο άνδρα, μυριάδες ασυνέπειες τροφοδοτούν εικασίες για μια ευρύτερη συνωμοσία.
Από τους αμφισβητούμενους συνεργάτες, μέχρι φερόμενους συνεργούς, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Κένεντι συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις, υπογραμμίζοντας τη διαρκή γοητεία των ιστορικών μυστηρίων!
Πηγή: www.mentalfloss.com