Στις 28 Μαΐου 1952, οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές. Για δεκαετίες και μετά από πολλούς αγώνες, οι γυναίκες κατάφεραν να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου πολύ αργότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», όπως ορίζεται στο πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 3, το 1844, χωρίς όμως να υπαρχει αναφορά στις γυναίκες, που δεν απέκτησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα παρά τη μεγάλη συνεισφορά τους στον αγώνα για ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό.
«Η ψήφος των γυναικών είναι κάτι επικίνδυνο και τόσο αποκρουστικό»
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 20, μόνο οι άνδρες είχαν δικαίωμα ψήφου. Η κυρίαρχη αντίληψη φαίνεται στο απόσπασμα της εφημερίδας Νέα Ημέρα στις 20 Μαρτίου 1928: «Κάθε γυναίκα είναι σε ανισορροπημένη και εξαγριωμένη πνευματική κατάσταση ορισμένες μέρες το μήνα… Νέες και ακριβείς έρευνες δείχνουν, ότι όχι μόνο ορισμένες ημέρες, αλλά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα, όλες οι γυναίκες βρίσκονται σε πνευματική και συναισθηματική ανισορροπία…». «Συνεπώς, η ψήφος των γυναικών είναι κάτι επικίνδυνο και τόσο αποκρουστικό».
«Ψήφισε Γυναίκα»
Το σύνθημα «Ψήφισε Γυναίκα» ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1887, από μία εφημερίδα την «Εφημερίδα των Κυριών». Οι συγγραφείς της εφημερίδας ήταν αποκλειστικά γυναίκες που υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ελληνίδες, προέκυψαν σχετικά πρόσφατα. Ο θεσμός της προίκας για παράδειγμα, απαγορεύτηκε μόλις το 1983, και οι Ελληνίδες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου το 1952, σχεδόν 40 χρόνια μετά τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρώτη γυναίκα βουλευτής
Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές που ακολουθούν, επειδή δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα.
Είχαν προηγηθεί συζητήσεις στη Βουλή ,το 1920, το 1922, το 1925, το 1928, το 1929, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η δικαιολογία ήταν: «η γυναικεία … ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον». Το 1930, όταν στην κυβέρνηση ήταν ο Βενιζέλος, αναγνωρίστηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου με κάποιους περιορισμούς όμως: δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο για τις δημοτικές εκλογές και μπορουσαν να ψηφίσουν μόνο οι εγγράμματες Ελληνίδες άνω των 30 ετών.
Η πρώτη γυναίκα υπουργός
Στις βουλευτικές εκλογές του 1956, η Λίνα Τσαλδάρη της «ΕΡΕ» και η Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης», κερδίζουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα υπουργός, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είχε ενεργή συμμετοχή στους αγώνες για την ισότητα των δυο φύλων και για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ωστόσο οι γυναίκες έπρεπε να περιμένουν ακόμα δυο δεκαετίες, ώσπου το Σύνταγμα του 1975 να ορίσει επιτέλους, ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι».
Επίσης την ίδια χρονιά εκλέγεται στην Κέρκυρα και η Μαρία Δεσύλλα, που γίνεται η πρώτη ελληνίδα Δήμαρχος. Ηταν δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια και αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή».
Η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Στις 19 Μαρτίου του 2004, η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, όντας η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελλάδας. Από την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1821, καμία γυναίκα δεν έχει εκλεγεί αρχηγός του κράτους. Η Πρόεδρος πριν την εκλογή της, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επίλογος
Στη χώρα μας η καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τους άνδρες νομοθετήθηκε ήδη από το Σύνταγμα του 1864. Οι Ελληνίδες όμως ψήφισαν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές σχεδόν 100 χρόνια αργότερα. Χρειάστηκαν δεκαετίες γυναικείων αγώνων, για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου και την αναγνώριση της ιδιότητας του «ισότιμου πολίτη» και χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι να φτάσουν οι Ελληνίδες στην κάλπη, έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Πηγή: redyellowblue.org