Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς και πότε ανακαλύφθηκε ο καφές, αν και υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ιστορίες για την προέλευσή του. Όμως τρεις άνθρωποι ξεχωρίζουν στο μακρινό και περιπετειώδες ταξίδι του καφέ, ο βοσκός Kaldi ο αξιωματικός του ναυτικού Gabriel de Clieu και ο γοητευτικός ταγματάρχης Francisco de Mello Palheta:
Ένα κοπάδι κατσίκες τρώει καρπούς καφέ
Συμφωνα με το θρύλο, ένας βοσκός κατσικιών, ο Kaldi, παρατήρησε, ότι οι κατσίκες όταν έτρωγαν τους καρπούς από ένα συγκεκριμένο δέντρο, γίνονταν τόσο ενεργητικές, που δεν ήθελαν να κοιμηθούν το βράδυ. Ο Kaldi μίλησε στον ηγούμενο του τοπικού μοναστηριού, ο οποίος έφτιαξε ένα ποτό με τους κόκκους του φυτού και διαπίστωσε, ότι τον κρατούσε σε εγρήγορση τις πολλές ώρες της βραδινής προσευχής. Μοιράστηκε την ανακάλυψή του με τους άλλους μοναχούς και η γνώση για τα δυναμωτικούς καρπούς άρχισε να διαδίδεται. Καθώς η είδηση κινήθηκε προς τα ανατολικά και ο καφές έφτασε στην Αραβική χερσόνησο, ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα έφερνε τον καφέ σε όλο τον κόσμο.
Το πρώτο καφεόδεντρο φτάνει στην Αμερική
Το 1714, ο Δήμαρχος του Άμστερνταμ δώρισε ένα φυτό καφέ στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’ της Γαλλίας. Ο Βασιλιάς διέταξε να το φυτέψουν στον Βασιλικό Κήπο στο Παρίσι. Το 1723, ένας αξιωματικός του ναυτικού, ο Gabriel de Clieu, πήρε ένα δενδρύλλιο από τον κήπο του Βασιλιά. Παρά το δύσκολο ταξίδι – με φρικτό καιρό, ένα σαμποτέρ που προσπάθησε να καταστρέψει το φυτο και επιθεσεις από πειρατές, κατάφερε να το μεταφέρει με ασφάλεια στη Μαρτινίκα. Το δενδρύλλιο όχι μόνο ευδοκίμησε, αλλά πιστώνεται με την εξάπλωση πάνω από 18 εκατομμυρίων καφεόδεντρων στο νησί της Μαρτινίκας τα επόμενα 50 χρόνια. Ακόμη πιο απίστευτο είναι, ότι αυτό το σπορόφυτο ήταν ο γονέας όλων των καφεόδεντρων σε όλη την Καραϊβική, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.
Σπόροι καφέ ταξιδεύουν κρυμμένοι σε ένα μπουκέτο λουλούδια
Ο φημισμένος βραζιλιάνικος καφές οφείλει την ύπαρξή του στον Francisco de Mello Palheta, τον οποίο έστειλε ο Ισπανός αυτοκράτορας στη Γαλλική Γουινέα για να βρει σπόρους καφέ. Οι Γάλλοι δεν ήταν πρόθυμοι να τους μοιραστούν, αλλά η σύζυγος του Γάλλου Κυβερνήτη, γοητευμένη από την ωραία εμφάνιση του Palheta, του έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια πριν φύγει—θαμμένοι μέσα ήταν αρκετοί σπόροι καφέ για να ξεκινήσει αυτό που σήμερα είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η πικρή εφεύρεση του Σατανά και η παρέμβαση του Πάπα
Μέχρι τον 17ο αιώνα, ο καφές είχε φτάσει στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες στην Εγγύς Ανατολή έφεραν πίσω ιστορίες για ένα ασυνήθιστο σκούρο ρόφημα. Μερικοί αντέδρασαν με καχυποψία ή φόβο στο νέο ρόφημα, αποκαλώντας το «πικρή εφεύρεση του Σατανά». Ο τοπικός κλήρος καταδίκασε τον καφέ όταν ήρθε στη Βενετία το 1615. Η διαμάχη ήταν τόσο μεγάλη, που ζητήθηκε από τον Πάπα να παρέμβει. Αυτός δοκίμασε το ρόφημα πριν πάρει την απόφαση και το βρήκε τόσο ικανοποιητικό, που έδωσε την παπική έγκριση. Παρά τις αντιδράσεις, τα καφενεία έγιναν γρήγορα κέντρα κοινωνικής δραστηριότητας και επικοινωνίας και ο καφές άρχισε να αντικαθιστά το πρωινό της εποχής – μπύρα και κρασί.
Ιεραπόστολοι και ταξιδιώτες, έμποροι και άποικοι συνέχισαν να μεταφέρουν σπόρους καφέ σε νέα εδάφη και φυτεύτηκαν δέντρα καφέ σε όλο τον κόσμο. Φυτείες δημιουργήθηκαν σε τροπικά δάση και σε απόκρημνα ορεινά υψίπεδα. Νέα έθνη ιδρύθηκαν στις οικονομίες του καφέ. Περιουσίες έγιναν και χάθηκαν. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, ο καφές είχε γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες εξαγωγικές καλλιέργειες στον κόσμο. Μετά το αργό πετρέλαιο, ο καφές είναι το πιο περιζήτητο εμπόρευμα στον κόσμο.
Πηγή: www.ncausa.org