«Στην Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, αναλογιζόμαστε όλοι την ευθύνη μας να προστατεύσουμε την υπέροχη ποικιλομορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Αναγνωρίζουμε επίσης την παταγώδη αποτυχία μας». (Αντόνιο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών)
Κάθε χρόνο, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν κάθε είδους εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής. Στόχος τους είναι να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν για την ομορφιά και τη σημασία του φυσικού μας κόσμου και να αναζητήσουν τρόπους προστασίας και διατήρησής του.
Πώς ξεκίνησε
Τον Δεκέμβριο του 2013, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε, να δημιουργήσει μια ημέρα για την προστασία και την ευαισθητοποίηση απέναντι στα άγρια ζώα και φυτά σε όλο τον κόσμο . Αποφάσισαν να την ονομάσουν «Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής» και επέλεξαν την 3η Μαρτίου ως ημερομηνία για να την γιορτάσουν.
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υπογράφτηκε η Σύμβαση για το «Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας», γνωστή ως «CITES», η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για να εξασφαλιστεί, ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό;
Η Γη φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, περισσότερα από όσα μπορούμε να μετρήσουμε. Είναι αυτή η πλούσια ποικιλομορφία και η λεπτή ισορροπία μεταξύ όλων των διαφορετικών μορφών ζωής, που καθιστούν δυνατή τη ζωή στον πλανήτη μας.
Εξαρτόμαστε από όλα τα στοιχεία της βιόσφαιρας για όλες τις βασικές μας ανάγκες: τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, το φαγητό που τρώμε και την ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιούμε, για να φτιάξουμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Κάθε είδος στον πλανήτη είναι εξίσου σημαντικό.
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή σήμερα;
Δυστυχώς, πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, η γεωργία, η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, οι πυρκαγιές, η λαθροθηρία και η λαθρεμπορία άγριας πανίδας και χλωρίδας, θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την άγρια ζωή. Κόβουμε πάρα πολλά δέντρα, καθαρίζουμε πάρα πολύ έδαφος και φτιάχνουμε τόσους πολλούς δρόμους, που καταστρέφουμε τους φυσικούς οικοτόπους εκατομμυρίων ειδών και θέτουμε σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του κόσμου.
Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ειδών, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα 50 χρόνια και η εξαφάνισή τους θέτει και εμάς, τους ανθρώπους, σε κίνδυνο.
Ποιες είναι οι λύσεις;
- Πρέπει να ζούμε ζωές πιο φιλικές στο περιβάλλον και να μάθουμε να σεβόμαστε τη φύση και να υπερασπιζόμαστε την ποικιλομορφία της.
- Πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας, να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τους φυσικούς οικοτόπους όλων των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
- Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας – και τον εαυτό μας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να συμμετέχετε στην Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής
- Μπορείτε να συμμετάσχετε σε τοπικές εκδηλώσεις και να μάθετε περισσότερα για την άγρια ζωή στην περιοχή σας.
- Μπορείτε να δωρίσετε χρόνο ή χρήματα σε οργανισμούς, που προστατεύουν την άγρια ζωή σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο.
- Μπορείτε να υπογράψετε αναφορές και να γράψετε στην κυβέρνησή σας.
- Μπορείτε να μοιραστείτε σχετικές ταινίες, φωτογραφίες και άρθρα με φίλους και την οικογένειά σας.
- Δημοσιεύστε τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδώστε το μήνυμα όπου μπορείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα hashtags #WorldWildlifeDay και #DoOneThingToday για να συμμετάσχετε στην παγκόσμια συζήτηση.
Ό,τι και να κάνετε, δεν θα είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς και θα αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Πηγές: learnenglish.britishcouncil.org, www.wildlifeday.org, www.un.org