Πολλοί γονείς δημοσιεύουν ιστορίες, φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους, επειδή είναι περήφανοι για τις οικογένειές τους και θέλουν να παραμείνουν σε επαφή με συγγενείς και φίλους. Αλλά πόση κοινή χρήση πληροφοριών είναι υπερβολική; Και μπορεί η έκθεση στα μέσα να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο; Αυτό το άρθρο αναλύει τους πέντε, όχι και τόσο προφανείς τρόπους με τους οποίους η δημοσίευση πληροφοριών για το παιδί σας στα μέσα, ενδέχεται να βλάψει το παιδί σας, καθώς τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προτού πατήσετε ”δημοσίευση”:
1. Οι αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή του παιδιού σας
Ενώ τα μικρά παιδιά μπορεί να μην σκέφτονται, τι μοιράζονται οι γονείς τους για αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό μπορεί να μην ισχύει καθώς μεγαλώνουν. Σε ηλικία περίπου 5 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους ως άτομα και για το πώς τα αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος. Το απόρρητό τους γίνεται πλέον σημαντικό. Μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν αμήχανα για το περιεχόμενο, που ανεβάζουν οι γονείς τους για αυτά στα μέσα, ειδικά όταν πρόκειται για ιστορίες από την πρώιμη παιδική ηλικία, αστείες φωτογραφίες και ενημερώσεις για αναπτυξιακές και συμπεριφορικές προκλήσεις.
Αυτό μπορεί επίσης να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται, ότι δεν έχουν ιδιοκτησία πάνω στο σώμα τους ή τις δικές τους αξίες. Τα παιδιά δεν έχουν πραγματικά την ευκαιρία να διαφωνήσουν με τους γονείς τους, που δημοσιεύουν την ώρα του μπάνιου και άλλες ευαίσθητες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Οι αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εκφοβισμό
Θα πρέπει επίσης να ανησυχείτε για το πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άλλοι στα πράγματα, που μοιράζεστε για το παιδί σας. Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να κοροϊδέψουν, να προσβάλουν, ακόμη και να εκφοβίσουν το παιδί σας καθώς μεγαλώνει. Τι μπορεί να εμποδίσει έναν συνομήλικο, να μοιραστεί μια φωτογραφία, που το παιδί σας βρίσκει ενοχλητική με τα δικά του κριτήρια; Δεν χρειάζονται πολλά για να μετατραπεί μια φωτογραφία από μία χαριτωμένη οικογενειακή στιγμή σε αστείο και κουτσομπολιό σε ένα ολόκληρο σχολείο.
Η πιθανότητα εκφοβισμού δεν σταματά στα άτομα που γνωρίζετε. Για να πάρετε μια γεύση από τις προσωπικότητες ανώνυμων ατόμων στο Διαδίκτυο, απλώς ρίξτε μια ματιά στις ροές σχολίων των παιδικών βίντεο στο YouTube.
3. Οι αναρτήσεις σας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέλλον του παιδιού σας
Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ελέγξετε τις πληροφορίες μόλις αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Δεν μπορείτε να αποτρέψετε κανέναν από το να πάρει ένα στιγμιότυπο της ανάρτησής σας και να το διαδώσει. Οι διαγραμμένες αναρτήσεις σας -ενώ προφανώς έχουν εξαφανιστεί από το προφίλ σας – ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν σε ιστότοπους αρχείων Διαδικτύου και στους ίδιους τους διακομιστές κοινωνικών μέσων. Έχοντας αυτό κατά νου, θα πρέπει να σκεφτείτε, πώς οι φωτογραφίες και οι ιστορίες σας, μπορεί να επηρεάσουν το παιδί σας όταν είναι πολύ μεγαλύτερο, ακόμη και ενήλικας. Η πραγματικότητα είναι, ότι τα δεδομένα που μοιράζονται οι γονείς, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν από τους αλγόριθμους αναζήτησης Google και τα επόμενα χρόνια.
4. Η δημοσίευση πληροφοριών θέτει το παιδί σας σε κίνδυνο για “ψηφιακή απαγωγή”
Η ψηφιακή απαγωγή είναι ένα είδος κλοπής ταυτότητας. Συμβαίνει, όταν κάποιος παίρνει φωτογραφίες ενός παιδιού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επανατοποθετεί με νέα ονόματα και ταυτότητες, συχνά ισχυριζόμενος ότι το παιδί είναι δικό του. Υπήρξαν πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού το 2015 στο οποίο μία άγνωστη πήρε φωτογραφία αγοριού 18 μηνών από τη σελίδα μιας μαμάς blogger και τη δημοσίευσε στο δικό της προφίλ στο Facebook, συμπεριφερόμενη σαν να ήταν γιος της.
“Baby role-playing”
Οι φωτογραφίες του παιδιού σας μπορούν επίσης να κλαπούν από κάποιους, που θέλουν να υποδυθούν παιδιά, το λεγόμενο “baby role-playing”, σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Αυτοί δημιουργούν λογαριασμούς, για να δημοσιεύουν κλεμμένες φωτογραφίες με λεζάντες, που δίνουν ψευδείς πληροφορίες για το παιδί στις φωτογραφίες. Μερικές φορές ο άγνωστος υποδύεται το ίδιο το παιδί απαντώντας σε σχόλια ως παιδί ή από την οπτική γωνία του παιδιού. Αυτά τα σχόλια μπορεί να είναι ενοχλητικά, αν και δεν είναι όλα κακόβουλα. Οι λογαριασμοί αυτοί, αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα, για το πώς μπορείτε εύκολα να χάσετε τον έλεγχο της ταυτότητας του παιδιού σας, όταν δημοσιεύετε πληροφορίες σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο.
5. Οι αναρτήσεις σας μπορεί να προσελκύσουν επικίνδυνους ανθρώπους
Φωτογραφίες σας και βίντεο παιδιών, μπορεί να εμφανιστούν σε περίεργους ιστότοπους και φόρουμ, μερικά από τα οποία προβάλουν παιδική πορνογραφία. Αυτό δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο νομίζετε.
Είναι εύκολο να ξεχάσουμε, ότι οι αναρτήσεις μας παρέχουν πληροφορίες, που μπορούν να βοηθήσουν κάποιους να αναγνωρίσουν πού ζει, παίζει και πού πηγαίνει ένα παιδί. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα σε γνωστούς και αγνώστους να εντοπίσουν ένα παιδί και άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για οικογένειες, που προσπαθούν να διαχειριστούν την επιμέλεια ενός παιδιού ή να ξεφύγουν από καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Τι να προσέξετε, εάν μοιράζεστε πληροφορίες για το παιδί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πάρτε κάποιες προφυλάξεις. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις απορρήτου στις σελίδες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιλέξτε προσεκτικά τις φωτογραφίες σας και υδατογραφήστε αυτές που δημοσιεύετε δημόσια. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο του παιδιού σας.
Είναι κατανοητό να θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες για την οικογένειά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν το κάνετε, ρωτήστε τα παιδιά σας με τι νιώθουν άνετα και αρχίστε να εμπλέκετε το παιδί, στο να αποφασίσει, τι θεωρεί κατάλληλο να μοιραστεί με άλλους. Αυτές οι συνομιλίες με το παιδί μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή άσχημων συναισθημάτων στο μέλλον και είναι χρήσιμες για την προετοιμασία του παιδιού σας για να ζήσει σε μια ψηφιακή εποχή.
Πηγή: jelliesapp.com