Το φαγητό που τρώτε μπορεί να σας προκαλέσει αύξηση βάρους — αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Το σώμα σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει κάτι και μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη διατροφή σας. Αλλά μερικές φορές το να καταλάβεις γιατί πήρες βάρος είναι πιο δύσκολο από ότι φαίνεται, Δεν είναι απλά οι θερμίδες που παίρνεις και οι θερμίδες που καις. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Εάν έχετε πάρει βάρος και δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την αιτία, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για πέντε λόγους που μπορεί να ευθύνονται.
Ορμονικά προβλήματα
Εάν είστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε ανεξήγητη αύξηση βάρους, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι οι ορμόνες σας. Οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού σας. Ωστόσο, τα θέματα ορμονών είναι αρκετά περίπλοκα, επομένως συνήθως πρέπει να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις για να καταλάβετε πραγματικά τι συμβαίνει. Υπάρχουν πέντε βασικές ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και κάποια από αυτές μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη, μπορεί να προκαλέσει αποθήκευση λίπους και αύξηση βάρους. Η αύξηση του βάρους είναι το σύμπτωμα της ορμονικής ανισορροπίας και η σωστή φροντίδα του ορμονικού ζητήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα του βάρους.
Τα πέντε βασικά ορμονικά προβλήματα που επηρεάζουν το βάρος είναι:
- Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα σας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σωστά στην ινσουλίνη.
- Χαμηλός θυρεοειδής: Ο θυρεοειδής σας είναι ένας σημαντικός ρυθμιστής του μεταβολισμού σας και άλλων βασικών ορμονών. Εάν η ορμόνη του θυρεοειδούς σας είναι χαμηλή, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.
- Χαμηλή τεστοστερόνη: Η τεστοστερόνη συνήθως σχετίζεται με τους άνδρες, αλλά την έχουν και οι γυναίκες και παίζει ρόλο στο βάρος και το μεταβολισμό.
- Αυξημένα οιστρογόνα: Τα οιστρογόνα είναι μια σημαντική ορμόνη, αλλά όταν τα επίπεδα τους είναι πολύ υψηλά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.
- Αυξημένη κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι επίσης γνωστή ως η ορμόνη του στρες και όταν παραμένει αυξημένη για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Επιπλέον, αρκετές ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες, μπορεί επίσης να ευθύνονται για την απροσδόκητη αύξηση βάρους. Όταν έχετε μια διαγνωσμένη πάθηση όπως ινομυώματα, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο — σημαίνει, ότι οι ορμόνες του σώματός σας δεν λειτουργούν σωστά και τόσο ο κύκλος σας ως σύνολο γίνεται δυσλειτουργικός όσο και το βάρος γίνεται πρόβλημα.
Άγχος
Τώρα που ξέρετε ότι οι ορμόνες αποτελούν σημαντικό μέρος του παζλ αύξησης βάρους, θα πρέπει να γνωρίζετε, και πώς μπορεί να παίξει ρόλο το άγχος. Το παρατεταμένο χαμηλού βαθμού χρόνιο στρες είναι ένας τεράστιος παράγοντας ειδικά για τις γυναίκες. Η διαχείριση της οικιακής εργασίας και των παιδιών, η πλήρης απασχόληση, η φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, και η διαχείριση της συναισθηματικής αντίδρασης στα τρέχοντα αγχωτικά γεγονότα, επιβαρύνουν τα επινεφρίδια των γυναικών. Τα επινεφρίδια σας παράγουν τις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της αρτηριακής πίεσης και του ανοσοποιητικού σας συστήματος, μεταξύ άλλων.
Το άγχος και οι συνήθειες που μπορεί να προκύψουν από το αυτό, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εικόνας, που μπορεί να προσθέσει αύξηση βάρους και φλεγμονή. Παράβλεψη γευμάτων, εξάντληση μικροθρεπτικών συστατικών από μη κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, κόπωση, υπερβολική άσκηση, έλλειψη ύπνου, ξύπνημα τη νύχτα σε τακτική βάση, εργασία τη νυχτερινή βάρδια, έκθεση σε ξενοοιστρογόνα σε καθαριστικά ή προϊόντα ομορφιάς, φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, ζάχαρη, όλα αυτά και αλλά πολλά, μπορούν να διαταράξουν αυτές τις ορμόνες και να δημιουργήσουν ένα βιοχημικό περιβάλλον, όπου εμφανίζεται φλεγμονή και αύξηση βάρους.
Φάρμακα
Ένας κοινός ένοχος πίσω από την ανεξήγητη αύξηση βάρους είναι η φαρμακευτική αγωγή. Είτε παίρνετε κάτι κάθε μέρα είτε βραχυπρόθεσμα, πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργεια την αύξηση βάρους. Εάν αντιμετωπίζετε αύξηση βάρους και υποψιάζεστε, ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο φάρμακο που παίρνετε, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μετριαστούν οι παρενέργειες, όπως να προσαρμόσετε τη δόση σας ή ίσως να αλλάξετε φάρμακο. Μερικά παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους είναι τα αντικαταθλιπτικά, κάποια φάρμακα για τον διαβήτη και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Γήρανση
Μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς, αλλά οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν κάποιο βάρος καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει, επειδή όσο μεγαλώνετε ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός ή η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας, αρχίζει να μειώνεται — και το ίδιο και η μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να τρώτε το ίδιο και να ασκείστε το ίδιο στα 50 όπως κάνατε στα 30, αλλά να μην έχετε την ίδια ποσότητα μυών ή να διατηρήσετε το ίδιο βάρος. Για να το καταπολεμήσετε αυτό, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε ανάλογα την πρόσληψη τροφής και τη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Για παράδειγμα, η εστίαση στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και στην προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγιούς μυϊκής μάζας καθώς μεγαλώνετε.
Έλλειψη ύπνου
Η απώλεια ποιοτικού ύπνου μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση βάρους. Όταν δεν κοιμάστε καλά, πιθανότατα δεν έχετε τόσο το κίνητρο όσο και τη διάθεση, να τρώτε υγιεινά, να μαγειρεύετε ή να ασκηθείτε. Και όταν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι πιο πιθανό να λαχταράτε ανθυγιεινά τρόφιμα και να τρώτε περισσότερο επειδή αισθάνεστε εξαντλημένοι. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας, οδηγώντας στα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω και μπορεί να επηρεάσει τα σήματα της όρεξής σας, γεγονός που εξηγεί επίσης την τάση να τρώτε υπερβολικά όταν είστε κουρασμένοι.
Το μοντέλο περιορισμού θερμίδων και αυξημένης άσκησης δεν θα αντιμετωπίσει απολύτως όλους αυτούς τους υποκείμενους παράγοντες. Αντιμετωπίστε τους με τον κατάλληλο τρόπο και σε συνδυασμό με την προσθήκη υγιεινών τροφών ή περισσότερης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα θα επανέλθετε κοντά σε αυτό, που είναι «φυσιολογικό» βάρος για εσάς.
Πηγές: www.cnet.com, www.myjuniper.com