Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων ως ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το φαγητό μπορεί να μετατραπεί από παγωμένο σε καυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος, επιταχύνει τον χρόνο προετοιμασίας και όλα γίνονται ευκολότερα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που απαγορεύονται να ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων, καθώς ενδέχεται να απελευθερώσουν τοξίνες, να καούν, να λιώσουν ή ακόμα και να εκραγούν! Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να αποφεύγουμε.
Πιπεριές τσίλι
Οι κόκκινες καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη. Όταν οι πιπεριές θερμαίνονται, ειδικά οι εξαιρετικά καυτερές ποικιλίες, η καψαϊκίνη εξατμίζεται στον κλειστό αέρα του φούρνου μικροκυμάτων. Το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων σας εκθέτει σε αναθυμιάσεις που μπορεί να ερεθίσουν και να κάψουν το λαιμό, τα μάτια και τη μύτη σας.
Βραστά αυγά
Είτε με το κέλυφος είτε χωρίς, τα αυγά που θερμαίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνουν ατμό. Ο ατμός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ασπράδια, έτσι αυξάνεται η πίεση. Όταν κόβετε (ή χειρότερα, δαγκώνετε) το αυγό, ο ατμός απελευθερώνεται ξαφνικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία μικρή έκρηξη που ενδέχεται να σας κάψει.
Κούπα με νερό
Είναι πολύ πιο γρήγορο να ζεσταίνετε νερό για τσάι στο φούρνο μικροκυμάτων σας από το να περιμένετε σε ένα βραστήρα να βράσει, αλλά η εξοικονόμηση χρόνου θα μπορούσε να σας κοστίσει ακριβά. Το νερό που θερμαίνεται από μόνο του σε ένα φούρνο μικροκυμάτων μπορεί γρήγορα να υπερθερμανθεί. Ενώ μπορεί να μην βλέπετε φυσαλίδες, μπορούν να σχηματιστούν γρήγορα όταν προσθέτετε ένα φακελάκι τσαγιού, ένα κουτάλι ή ακόμα όταν το ανακατεύετε. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να εκραγεί.
Πατάτες που έχουν ξαναζεσταθεί
Οι πατάτες συχνά φιλοξενούν το Clostridium botulinum, τα βακτήρια αλλαντίασης. Όταν μαγειρεύονται και δεν αποθηκεύονται αμέσως στο ψυγείο, τα σπόρια των βακτηρίων μπορούν να πολλαπλασιαστούν, επομένως να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.
Επεξεργασμένα κρέατα
Το μπέικον, τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα πρέπει να μαγειρεύονται στη κουζίνα ή στον φούρνο, όχι στο φούρνο μικροκυμάτων. Η θέρμανση αυτών των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος οδηγεί στο σχηματισμό οξέων (COPs) που επιδεινώνουν τη χοληστερόλη.
Πηγή: www.realsimple.com