Ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο, το κέντρο συντονισμού της αίσθησης και της νόησης. Υπήρχε μια παρανόηση για τον εγκέφαλό μας, τη νοημοσύνη μας και το IQ μας. Παλιά πιστεύαμε, ότι θα ζούσαμε με το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης για όλη μας τη ζωή. Νέα έρευνα έδειξε, ότι μπορούμε να γίνουμε και πιο έξυπνοι και να αυξήσουμε τα επίπεδα IQ μας, κάνοντας ορισμένες συγκεκριμένες αλλά απλές ενέργειες:
Δράση 1: Αναμόρφωση του Εγκεφάλου
Ας ξεκινήσουμε από το μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας έχει ελαστικότητα και πλαστικότητα. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, ο εγκέφαλός σας μπορεί να αναδιαμορφώσει τις συνδέσεις του, όταν αντιμετωπίζετε νέες εμπειρίες. Σε οποιαδήποτε ηλικία, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπτύξει νέους νευρώνες και όσο περισσότερη νοητική διέγερση λαμβάνετε, τόσο περισσότερο η εγκεφαλική λειτουργία βελτιώνεται. Με νοητικές ασκήσεις και παιχνίδια, μπορείτε να βελτιώσετε την προσοχή σας, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας.
Δράση 2: Μάθετε μια ξένη γλώσσα ή δύο
Νέα έρευνα δείχνει, ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σας δίνει μια πνευματική ώθηση. Σας προστατεύει επίσης από την πνευματική έκπτωση, που σχετίζεται με την ηλικία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων απώλειας μνήμης ή πνευματικής εξασθένησης. Όσοι μιλούν πολλές γλώσσες έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν γνωστικά προβλήματα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας παρέχει στον εγκέφαλο μια νοητική προπόνηση, που τον συντονίζει και τον κάνει πιο ισχυρό.
Δράση 3: Νοητική Χαρτογράφηση (Mind Mapping)
Το mindmapping είναι ουσιαστικά η καταγραφή σκέψεων, στη μορφή ενός ιστού αράχνης. Πως γίνεται και σε τι εξυπηρετεί; Ξεκινάμε σημειώνοντας την κεντρική ιδέα, γύρω από την οποία υπάρχουν άλλες μικρότερες που όλες όμως σχετίζονται και εξυπηρετούν την κεντρική.
Η νοητική χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο «οπτικής σκέψης», που σας βοηθά να αντλήσετε πληροφορίες, να δημιουργήσετε ιδέες και να αναλύσετε πληροφορίες. Ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά σας, σας βοηθά να σκέφτεστε πιο σφαιρικά, βοηθά στη γνωστική λειτουργία και μεγιστοποιεί τη δύναμη του εγκεφάλου. Όταν χρειάζεται να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε πληροφορίες, κάτι που κάνουμε πολύ συχνά, οι νοητικοί χάρτες σας βοηθούν να τις αξιοποιήσετε στο έπακρο και να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας.
Δράση 4: Διατροφή και Άσκηση
Ορισμένοι τύποι τροφών βοηθούν στην ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τα βατόμουρα, τα λιπαρά ψάρια, οι τροφές ολικής αλέσεως, οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι και το μπρόκολο.
Η σωματική άσκηση επίσης, θα βοηθήσει όχι μόνο το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει γιατί ενεργοποιείται μια λειτουργία του εγκεφάλου, που ονομάζεται neurogenesis, η δημιουργία δηλαδή νέων νευρώνων στον εγκέφαλο στην περιοχή του κέντρου του εγκεφάλου, που ονομάζεται Ιππόκαμπος.
Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή και την άσκησή σας, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε ένα πρόγραμμα, που είναι επιστημονικό και λειτουργεί για εσάς.
Δράση 5: Μη σταματάς να μαθαίνεις
Ο εγκέφαλός σας μπορεί να κάνει περισσότερα. Δυναμώστε τον εγκέφαλο μέσω της συνεχούς μάθησης, των εγκεφαλικών παιχνιδιών και της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Εκτός από τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας, θα πλουτίσετε τις γνώσεις σας ενώ διεγείρετε τον εγκέφαλο. Διαβάστε βιβλία και εξερευνήστε νέους τομείς μελέτης. Βοηθά να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και ταυτόχρονα σας κάνει πιο ενημερωμένους ενώ το κάνετε.
Δράση 6: Διεύρυνε τον κοινωνικό σου κύκλο
Μην περιορίζετε την κοινωνική μας ζωή σε «λίγους και εκλεκτούς» ανθρώπους που σας μοιάζουν. Βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας, όπου όλοι έχετε παρόμοιες σκέψεις και απόψεις και συμφωνείτε σε όλα μεταξύ σας. Χρειάζεσαι την διαφορετική άποψη, όσο και αν διαφωνείς, αν μη τι άλλο για να εξασκηθείς στο να αναπτύσσεις επιχειρήματα που θα την αντικρούουν. Το να συναντάς διαφορετικούς ανθρώπους και να συμμετέχεις σε διάφορες κοινωνικές δράσεις θεωρείται μία υγιής στάση ζωής και σου δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο στον οποίο ζεις.
“Το να χτίσεις τη νοητική σου δύναμη, θα ανοίξει νέα σύνορα του νου και εκεί θα βρεις την κατανόηση της οποίας η αξία δεν εκτιμάται με νούμερα.” – Marilyn vos Savant
Πηγή: www.linkedin.com