Ηλιακές κηλίδες είναι χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος. Είναι περιοχές του δέρματος που αποκτούν πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα, λόγω της περίσσειας μελανίνης, η οποία συσσωρεύεται στις στοιβάδες του δέρματος. Ποικίλουν σε μέγεθος και συνήθως εμφανίζονται στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο.
Σε αντίθεση με τις φακίδες, που σκουραίνουν το καλοκαίρι και ξανοίγουν το χειμώνα, οι ηλιακές κηλίδες δεν ξεθωριάζουν από μόνες τους.
Τι προκαλεί τις ηλιακές κηλίδες
Οι ηλιακές κηλίδες είναι η απάντηση του δέρματός σας στην καθημερινή έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά πολύ συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο. Μολονότι είναι συνήθως ακίνδυνες, μπορεί να είναι αντιαισθητικές και να προσθέσουν χρόνια στο πρόσωπό σας.
Τα γονίδια, η ηλικία και οι ορμόνες είναι παράγοντες, που ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο στην εμφάνισή της, όμως το νούμερο ένα αίτιο για την ανάπτυξη κάθε τύπου της πάθησης αυτής είναι η έκθεση στον ήλιο. Η ακτινοβολία του ήλιου (ακτίνες UVA and UVB rays) και το ορατό φως προκαλούν τη συσσώρευση περίσσειας μελανίνης στο δέρμα, η οποία μετατρέπεται σε κηλίδες και σκούρες περιοχές.
Φωτογήρανση
Οι ηλιακές κηλίδες είναι ένα βασικό σημάδι της φωτογήρανσης — με άλλα λόγια, οι ακτίνες UV γερνούν πρόωρα το δέρμα σας. Η ηλιακή κηλίδα είναι μια μορφή υπερμελάγχρωσης ή μια περιοχή που είναι πιο σκούρα από τον κανονικό τόνο του δέρματός σας. Η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται, όταν τα κύτταρα του δέρματός σας παράγουν υπερβολική ποσότητα μελανίνης (της χρωστικής ουσίας, που δίνει στο δέρμα το φυσικό του τόνο).
Εάν το δέρμα σας έχει υποστεί χρόνια έκθεση σε ακτίνες UV, θα παράγει μελανίνη που είναι συσσωρευμένη ή θα παράγει μελανίνη σε εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις, – και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ηλιακές κηλίδες. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά από τον ήλιο, τόσο περισσότερες και οι ηλιακές κηλίδες.
Εάν έχετε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε ηλιακές κηλίδες. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι το 90% των ανθρώπων με ανοιχτόχρωμο δέρμα, έχουν ηλιακές κηλίδες μέχρι τα 60 τους χρόνια, αν και οι άνθρωποι με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος μπορούν επίσης να τις εμφανίσουν.
Πώς θα απαλλαγείτε από τις ηλιακές κηλίδες
Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών, όταν πρόκειται να αφαιρέσετε τις ηλιακές κηλίδες ή να τις κάνετε λιγότερο αισθητές. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με το ποια από αυτές τις θεραπείες είναι η καλύτερη για εσάς.
Τοπικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από το γιατρό σας, μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Μην πάρετε κανένα φάρμακο μόνοι σας.
Η ρετινόλη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη,. Η ρετινόλη επιταχύνει τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος.
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, βοηθούν στην εξουδετέρωση και την αναστροφή των επιδράσεων των ακτίνων UVA και UVB, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση των αρνητικών επιδράσεων από τον ήλιο.
Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C έχει τη δυνατότητα να δρα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, στα σημεία που έχουν επηρεαστεί τα μελανοκύτταρά μας, επιβραδύνοντας την επίθεση και αυξάνοντας τη διαδικασία της επούλωσης.
Τη βιταμίνη C, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και ως προληπτική φροντίδα για την ελαχιστοποίηση των ηλιακών κηλίδων.
Ο δερματολόγος σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα σπρέι ψύξης για να απομακρύνει τις ηλιακές κηλίδες.
Τα χημικά peeling, η μικροδερμοαπόξεση και οι κρέμες λεύκανσης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Ωστόσο, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με τον δερματολόγο σας, καθώς μερικές από αυτές τις μεθόδους μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας ή ακόμη και να επιδεινώσουν την εμφάνιση των κηλίδων.
Θεραπεία με λέιζερ: Πρέπει να ξέρετε, ότι ακόμα κι αν κάνετε λέιζερ, μόλις βγείτε ξανά στον ήλιο χωρίς να προστατεύσετε το δέρμα σας, η ηλιακή σας κηλίδα θα επανέλθει. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κάθε φορά που βρίσκεστε έξω, απλώνοντάς το σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας εκτίθεται στον ήλιο. Αποφύγετε τον ήλιο τις πιο δυνατές ώρες της ημέρας (μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.), φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και μείνετε στη σκιά.
Ηλιακή κηλίδα ή κακοήθεια του δέρματος;
Οι ηλιακές κηλίδες από μόνες τους δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία. Σπάνια, όμως, μια ηλιακή κηλίδα μπορεί να μετατραπεί σε μελάνωμα. Μια ηλιακή κηλίδα μεγαλύτερη από 1-2 εκατοστά θα ήταν πιο πιθανό να γίνει μελάνωμα. «Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει ξαφνικά – ορισμένοι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως μια κακοήθης κηλίδα», λέει ο δερματολόγος Δρ High. Ωστόσο, μην ρισκάρετε. Αν και τις περισσότερες φορές, είναι ακίνδυνες, χρήζουν δερματολογικής εκτίμησης σε περίπτωση που αλλάξουν χρώμα ή μέγεθος.
Ο ήλιος είναι τελικά ο ένοχος, που μετατρέπει την υπερβολική συσσώρευση μελανίνης σε σκούρες κηλίδες, Οι ηλιακές κηλίδες είναι ένα από τα πρώτα σημάδια βλάβης από τον ήλιο, οπότε κάντε το αντιηλιακό αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας περιποίησης.
Εφαρμόζετέ το κάθε πρωί, όπως κι αν είναι ο καιρός, και επιλέξτε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με πολύ υψηλό SPF50 + που να παρέχει προστασία ενάντια τόσο στις ακτίνες UVA όσο και στις UVB, εμπλουτισμένο, κατά προτίμηση, με χρωστικές υψηλής κάλυψης για ταυτόχρονη προστασία και από το ορατό φως. Αν συνεχίζετε να εκτίθεστε στον ήλιο, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες.
Πηγή: www.goodhousekeeping.com