Το κάλεσμα στο σπίτι είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά “έθιμα”, είτε υποδεχόμαστε φίλους, συγγενείς ή συνεργάτες, ένα γεύμα είναι πάντα μια ευχάριστη περίσταση. Όταν είμαστε οικοδεσπότες θέλουμε οι καλεσμένοι μας να νιώσουν άνετα και φιλόξενα, αλλά πάνω απ’όλα, θέλουμε να τους εντυπωσιάσουμε. Σε ένα κάλεσμα, περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στο τραπέζι, και για το λόγο αυτό, εκτός από το φαγητό, η διακόσμηση είναι εξίσου σημαντική.
Η γαλλική φιλοσοφία του Art de la Table είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μετατρέψετε κάθε φιλική ή οικογενειακή συγκέντρωση σε μια αξέχαστη εμπειρία, αναδεικνύοντας το προσωπικό σας γούστο. Εάν λοιπόν ψάχνετε έμπνευση για το πως θα κλέψετε τις εντυπώσεις στο επόμενο τραπέζι σας, το Art de la Table είναι η λύση!
Art de la Table: προέλευση και σκοπός
Όπως είναι εμφανές και από την ετυμολογία του όρου, το Art de la Table έχει τις ρίζες του στη Γαλλία, όπου και πρωτοεμφανίστηκε τον 15ο αιώνα και έκτοτε δεν παύει να εξελίσσεται. Σκοπός του Art de la Table είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητά μας και να αναδείξουμε την ξεχωριστη μας προσωπικότητα, αντικατοπτρίζοντάς τη στο στήσιμο και τη διακόσμηση του τραπεζιού. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουμε να στρώσουμε το τραπέζι δημιουργεί και ορίζει τη διάθεση των καλεσμένων και προσφέρει μία αίσθηση αρμονίας και κομψότητας στην ατμόσφαιρα.
Πιάτα: το βαρόμετρο για το στήσιμο του τραπεζιού
Ως βάση για να στήσουμε ένα τραπέζι, ξεκινάμε πάντα από την επιλογή των πιάτων. Τα πιάτα ορίζουν το ύφος του τραπεζιού και λειτουργούν ως οδηγός για την μετέπειτα επιλογή του τραπεζομάντηλου, των μαχαιροπίρουνων και των διακοσμητικών. Το πρώτο πιάτο που πρέπει να διαλέξουμε είναι το λεγόμενο πιάτο-σουπλά. Αναλόγως με το ύφος του γεύματος, το σουπλά μπορεί είτε να λειτουργήσει σαν διακοσμητικό, εάν τα γεύματα έρχονται στους καλεσμένους από την κουζίνα, ή να χρησιμοποιηθεί ως πιάτο για το κυρίως γεύμα, εάν αυτό είναι τοποθετημένο στο κέντρο του τραπεζιού.
Ένα σετ λιτών, λευκών πιάτων είναι η τέλεια λύση για κάθε σπίτι, καθώς μας δίνουν μεγάλη ελευθερία στους συνδυασμούς και δίνουν μια κομψή εμφάνιση στο τραπέζι. Εάν έχετε διάθεση για πειραματισμούς, το mix and match (δηλαδή ο συνδυασμός πιάτων από διαφορετικά σετ) κάνει το τραπέζι μας πιο μοντέρνο και δημιουργικό.
Η επιλογή των κατάλληλων ποτηριών
Το επόμενο μας βήμα είναι η προσθήκη των ποτηριών. Ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε όταν επιλέγουμε ποτήρια, είναι να εξασφαλίζουμε πως τα ποτήρια είναι αψεγάδιαστα, χωρίς ραγίσματα και σημάδια. Στο τραπέζι πρέπει πάντα να υπάρχουν τα ποτήρια του νερού και του κρασιού. Σε περίπτωση που έχουμε ένα πιο εορταστικό τραπέζι, σαν αυτό της πρωτοχρονιάς, μπορούμε να προσθέσουμε και ποτήρια σαμπάνιας. Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε μια ιδιαίτερη νότα στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά ποτήρια.
Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι στα χρωματιστά ποτήρια σερβίρεται μόνο λευκό κρασί ή νερό. Όμως, αν το φαγητό συνοδεύεται από κόκκινο ή ροζέ κρασί, δεν είναι ανάγκη να περιορίσουμε την δημιουργικότητά μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να συνδυάσουμε ποτήρια που είναι διακοσμημένα με διαφορετικά μοτίβα, αρκεί να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.
Μαχαιροπίρουνα: διαλογή και τοποθέτηση
Όπως και με τα υπόλοιπα μέρη του σερβίτσιου, έτσι και τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να είναι καθαρά και γυαλισμένα προτού τοποθετηθούν στο τραπέζι. Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων συνήθως διαφέρει ανάλογα με την περίσταση. Για παράδειγμα, σε μία πιο χαλαρή συγκέντρωση, δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσουμε όλους τους επίσημους κανόνες για το στρώσιμο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μόνο σερβίτσιο για το πρώτο και το κυρίως πιάτο, αρκεί αυτά να μην αναμειγνύουν διαφορετικές γεύσεις, όπως είναι το ψάρι και το κρέας, ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση γεύσεων.
Πειραματισμοί με επιτραπέζιες συνθέσεις
Η διακόσμηση του τραπεζιού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελική του εμφάνιση, καθώς κάνει το τραπέζι σας να ξεχωρίσει. Μία κλασική επιλογή στη διακόσμηση είναι πάντα τα λουλούδια. Επιλέγουμε λουλούδια σε χρώματα που να ταιριάζουν με το σερβίτσιο και το τραπεζομάντηλο και, ιδανικά, να συνάδουν με την εποχή – ποτέ, όμως, να μην είναι ψεύτικα. Προσέχουμε, όμως, τα λουλουδια να είναι άοσμα, έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τις μυρωδιές του γεύματος.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το βάζο στο οποίο θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τα λουλούδια. Τα βάζα πρέπει όχι μόνο να ταιριάζουν με τα λουλούδια, αλλά και με το ύφος του τραπεζιού. Για παράδειγμα, σε ένα επίσημο δείπνο, μπορούμε να επιλέξουμε βάζα με πιο πληθωρικό χαρακτήρα, αρκεί να ταιριάζουν χρωματικά με τα υπόλοιπα επιτραπέζια σκεύη και το τραπεζομάντηλο. Ακόμη, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι συνθέσεις δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στο τραπέζι και να δεν εμποδίζουν το οπτικό πεδίο των καλεσμένων, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στις συζητήσεις απρόσκοπτα.
Αναδείξτε την προσωπικότητά σας
Αν και η τήρηση των τυπικών κανόνων του Art de la Table είναι εξαιρετικά σημαντική, μη φοβηθείτε τους ευρηματικούς πειραματισμούς που αντανακλούν το προσωπικό σας γούστο. Το Art de la Table μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική δίοδο έκφρασης της προσωπικής μας αισθητικής και να μεταμορφώσει κάθε περίσταση σε μία μοναδική εμπειρία για εμάς και τους καλεσμένους μας.
Πηγή: christhellas.gr