Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των δεδομένων μας και της διασφάλισης της προσωπικής μας ασφάλειας στις διάφορες εφαρμογές γνωριμιών, μπορεί να είναι δύσκολη.
Σε μια διαδικτυακή, άγρια δύση που κατοικείται από απατεώνες και χάκερ, οι εφαρμογές γνωριμιών θέτουν περισσότερες προκλήσεις πέρα από την εύρεση συντρόφου. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε εάν το ραντεβού μας είναι πράγματι αυτός/ή που ισχυρίζεται. Είναι, επίσης, δύσκολο να διατηρήσουμε το απόρρητο, όταν εφαρμογές, όπως το Hinge, το Tinder και το Bumble, απαιτούν τη συλλογή δεδομένων ώστε να μας ταιριάξουν με πιθανά ταίρια, γεγονός που θα μπορούσε να μας θέσει σε κίνδυνο εάν πέσουν σε λάθος χέρια.
Ας δούμε λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την ασφαλή χρήση των εφαρμογών γνωριμιών, αξιοποιώντας, παράλληλα, στο έπακρο τα πλεονεκτήματά τους.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε το πραγματικό μας όνομα στο προφίλ μας;
Όταν δημιουργούμε ένα προφίλ, θα χρειαστεί να εμφανίσουμε ορισμένες πληροφορίες, για να επιτευχθούν πιθανά matches με άλλους χρήστες. Ευτυχώς, οι περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών απευθύνονται σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν έστω και κάποιο επίπεδο απορρήτου στο διαδίκτυο. Το Bumble, για παράδειγμα, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε συντομευμένες εκδόσεις του ονόματός μας ή ψευδώνυμα. Για να δείξουμε στους άλλους ότι είμαστε αληθινοί και να μας επιτρέψουν να εξαλείψουμε ορισμένους απατεώνες, πολλές εφαρμογές μας προσφέρουν τη δυνατότητα να επαληθεύσουμε τις φωτογραφίες μας μέσω βιομετρικών στοιχείων.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεταφοράς μίας συνομιλίας στο WhatsApp
Οι εφαρμογές γνωριμιών δεν περιλαμβάνουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο – το χρυσό πρότυπο προστασίας-ασφαλείας, δηλαδή, που σημαίνει ότι κανείς, ακόμα και ο ίδιος ο κατασκευαστής της εφαρμογής, δεν μπορεί να διαβάσει τα μηνύματά σας. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, από την άλλη, το περιλαμβάνει. Αυτό σημαίνει ότι η μετακίνηση των συνομιλιών μας στο WhatsApp, αποτελεί μια πιο ασφαλή λύση.
Το WhatsApp μάς επιτρέπει, επίσης, να αποκλείουμε άτομα, υπάρχουν, όμως, και άλλα πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η μετάβαση απαιτεί την ανταλλαγή αριθμών τηλεφώνου, τους οποίους μπορούμε να παρακολουθούμε μέσω μηχανών αναζήτησης ή πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λέει ο Jake Moore, σύμβουλος παγκόσμιας κυβερνοασφάλειας.
Θα πρέπει να συνδέουμε άλλους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων με το προφίλ δεδομένων μας;
Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανταλλαγή πληροφοριών για τη ζωή μας, απαιτεί προσεκτική προσέγγιση. Είναι «πολύ άσοφο» να συνδέουμε τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το προφίλ γνωριμιών μας, λέει ο Tom Gaffney, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στην εταιρεία F-Secure. Ορισμένες εφαρμογές μάς δίνουν ήδη την επιλογή να περιορίσουμε την κοινή χρήση ολόκληρου του προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για παράδειγμα, το Bumble μάς επιτρέπει να συνδέσουμε το προφίλ μας στο Instagram, εμφανίζοντας τις τελευταίες 24 φωτογραφίες που έχουμε ανεβάσει, χωρίς όμως να συνδέεται με τον ίδιο τον λογαριασμό μας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε να δημιουργήσουμε ξεχωριστά στοιχεία σύνδεσης και ονόματα χρήστη για τους λογαριασμούς γνωριμιών μας, χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου ή τη διεύθυνση email μας.
Πώς μπορούμε να δούμε πόσα δεδομένα συλλέγουν οι εφαρμογές γνωριμιών;
Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και αυτό συχνά κοινοποιείται σε τρίτους, όπως διαφημιστές. Πριν εγγραφούμε, καλό θα ήταν να διαβάσουμε την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων της εφαρμογής που έχουμε επιλέξει, καθώς και να λάβουμε υπόψη για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μας.
Εάν δώσουμε την άδεια, η εφαρμογή γνωριμιών μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας μας, καθώς επίσης, φωτογραφίες και βίντεο. Η πολιτική απορρήτου του Bumble περιγράφει λεπτομερώς παρόμοια συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων αναγνωριστικών συσκευών, τοποθεσίας με βάση τη διεύθυνση IP μας και της ηλικίας μας, για κοινή χρήση με διαφημιζόμενους.
Είναι καλή ιδέα να υποβάλουμε ένα αίτημα διαγραφής δεδομένων, αφού χρησιμοποιήσουμε μια εφαρμογή για μερικές εβδομάδες, λέει ο James Walker, διευθύνων σύμβουλος της Rightly. «Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR), η εταιρεία πρέπει να απαντήσει εντός ενός ημερολογιακού μήνα και να επιβεβαιώσει ότι έχει διαγράψει όλα τα δεδομένα που έχει για εσάς», συμπληρώνει ο ίδιος.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς;
Οι εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να είναι ναρκοπέδιο για την ασφάλεια και το απόρρητο, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς. Για να προστατευτούμε από τους χάκερ, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, επιπλέον ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, καθώς και ένα διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, αν είναι δυνατόν. Επιπρόσθετα, οι ίδιοι οι ιστότοποι γνωριμιών προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ασφαλείς.
Στο Bumble υπάρχει η επιλογή χρήσης της εφαρμογής σε «κατάσταση ανώνυμης περιήγησης», η οποία μας επιτρέπει να αποκρύψουμε το προφίλ μας και να εμφανιζόμαστε μόνο σε εκείνους στους οποίους έχουμε κάνει σάρωση (swipe) δεξιά. Θα πρέπει, επίσης, να ανατρέξουμε στις ρυθμίσεις απορρήτου για να δούμε ποια όρια μπορούμε να εφαρμόσουμε στο προφίλ μας. Στην τελική, είναι ένας συμβιβασμός: για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη λειτουργικότητα μιας εφαρμογής γνωριμιών, θα πρέπει να δώσουμε ορισμένα από τα προσωπικά μας δεδομένα στην ίδια την εφαρμογή.
Πηγή: www.theguardian.com